Opinie

Nu știu dacă vă mai aduceți aminte, dar primul phablet în accepțiunea recentă a termenului a fost Dell Streak 5. Era unul dintre primele telefoane Android pe care le testam și mi-a lăsat o impresie pozitivă. Din păcate, Dell nu a făcut cine știe ce vânzări și a ales să renunțe la linia de telefoane și tablete cu Android.

Dell Streak 5 integra un display de 5 inch cu rezoluție 480×800 pixeli, procesor Qualcomm Snapdragon single core la 1 GHz, 512 MB RAM, 16 GB spațiu de stocare, Adreno 200 GPU și a primit update la Android 2.2 Froyo, baterie de 1530 mAh. Cântărea 220 gr. și 10 mm grosime. Îmi amintesc că eMAG a reușit să importe Dell Streak din vara lui 2010, exact din momentul în care phabletul debuta la nivel internațional. Piața nu era pregătită pentru un astfel de mega-smartphone.

Îmi amintesc reacțiile prietenilor când vedeau că-l scot din buzunar. Instantaneu mi-l cereau ca să vadă cum este să vorbești la el sau să vadă dacă intră ușor în buzunarele lor. A trebuit să vină sfârșitul lui 2011 ca Samsung să dea lovitura cu gama GALAXY Note, un an și jumătate după lansarea lui Dell Streak 5. GALAXY Note putem spune că a popularizat și conceputul de phablet, telefoane Android cu display de peste 5 inch. GALAXY Note II urcă la 5.5 inch, iar GALAXY Note 3 la 5.7 inch. Sunt alte phablete care au trecut și de granița celor 6 inch (GALAXY Mega 6.3 la 6.3 inch, Sony Xperia Z Ultra la 6.4 inch, ASUS Fonepad Note FHD6 la 6 inch).

Până la începutul lui 2014 exista o oarecare segmentare în funcție de dimensiunea ecranului:

Smartphone – până în 5 inch;

Phablet – 5 – 7 inch;

Tabletă – de la 7 inch în sus.

Deja din 2013 s-a ajuns ca modele în genul lui LG G2 / 5.2 inch să se apropie mult de segmentul phablet. Primele zvonuri de la început de an indică faptul că Samsung GALAXY S5 și noul super-smartphone Sony vor urca la 5.2 inch, LG G2 G3 s-ar duce spre 5.5 inch, HTC la One II sau One + urcă de la 4.7 inch la 5 inch.

Granița dintre phablet și smartphone dispare complet. Am putea spune că phableturile urcă spre 5.7 spre 7 inch. Prin 2015 poate urmează GALAXY S5 S6 de 5.9 inch sau cine știe ce altă diagonală mai mare este abordată și chiar că nu vor mai exista diferențe între smartphone și phableturi.

Prevăd că de anul acesta sau din 2015 se vor achiziționa pantalonii sau blue jeanși în funcție de telefon. Îi îmbraci și instinctiv introduci telefonul să vezi dacă are loc și nu jenează în deplasare.

Categorii: telefoane-mobile

Despre autor

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY S10 Plus, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și laptopurile ASUS ROG G551 și ASUS Zenbook UX310UQ. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.