Retelistica

Vodafone a intra în horă și alături de Digi Mobil și Telekom oferă internet mobil nelimitat. Totuși, sunt câteva condiții importante ce reglementează traficul de date.

1. Digi Mobil;

Cel mai accesat abonament al Digi Mobil este Optim Nelimitat, iar în ce privește traficul de date sunt 10 GB în 3G și 50 GB în 4G. Ei spun de net mobil nelimitat în rețeaua 4G. De fapt sunt 50 GB oferiți în 4G – din cei 50 GB se scad traficul realizat în 3G. După consumul celor 50 GB, viteza scade la 128 kbps pentru download și 64 kbps pentru upload.

Care este avantajul adus de Digi Mobil?

Faptul că discutăm de 50 GB, este o cantitate destul de mare pe care nu prea ai cum să o consumi în 4G pe telefonul mobil. Bineînțeles, sunt scenarii în care în câteva zile cu Netflix și YouTube ajungi în pragul de limitare.

Vitezele în 4G pe Digi Mobil:

  • până la 100 Mbps la download și 10 Mbps la upload în banda TDD-LTE pe 2600 MHz;
  • până la 75 Mbps în download și 21 Mbps la upload în banda FDD-LTE pe 2100 MHz.

În 3G se atinge un maxim de 15 Mbps la download și 4.6 Mbps la upload. Costul Optim Nelimitat este de 5 euro pe lună / aprox. 24 lei, cel mai bun raport preț plătit / beneficii.

Roaming-ul este taxat suplimenta. Sunt incluse minute naționale, dar nu și SMS-uri naționale.

2. Telekom;

29 lei pe lună pentru NELIMITAT la minute, SMS-uri naționale și net 4G. Așa sună reclama operatorului magenta. La pachet sunt incluse și 100 de minute internaționale către fix / mobil.

Cu steluță sunt câteva elemente de care trebuie ținut cont:

  • în video streaming este o lățime de bandă de 1.5 Mbps ce, teoretic, asigură o rezoluție de 480p;
  • serviciul roaming nu este disponibil (presupun că poate fi activat și tarifat separat, așa cum se întâmplă și la Digi Mobil);
  • 2 GB oferiți la viteză 4G;

Vitezele maxim teoretice oferite de 4G-ul Telekom – 150 Mbps la download și 50 Mbps la upload, în 3G – 21.1 Mbps la download și 4.5 Mbps la upload.

Un avantaj major al Telekom este că funcționează sub formă de cartelă sau abonament. Ai un control sporit din acest punct de vedere, alegi să prelungești sau să oprești opțiunea etc. Nu

3. Vodafone;

RED 14 este primul abonament cu internet mobil nelimitat la Vodafone. 14 euro = 67 lei.

Ce oferă la pachet:

  • NELIMITAT la minute și SMS-uri naționale și în roaming SEE;
  • 600 minute internaționale;
  • NELIMITAT în aplicațiile de social media și chat (Facebook, Instagram, WhatsApp etc);
  • internet nelimitat în 4G cu o steluță importantă – viteză de până 10 Mbps la download și upload. Nu se specifică un volum de date după care să vină limitarea.

O altă limitare – contract încheiat pe 2 ani.

Marele beneficiu al Vodafone ar fi roaming-ul inclus. Totuși, fără pachet de date la 4G full și limită de 10 cu 10 Mbps…

Categorii: retelistica

Despre autor

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează OnePlus 7T, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și laptopurile ASUS ROG G551 și ASUS Zenbook UX310UQ. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.