Diverse

Am primit mai multe mailuri în ultimul timp, iar întrebarea este legată de specificațiile necesare spre a beneficia de internetul la 500 Mbps sau 1 Gbps de la RCS-RDS (49 lei pentru cel de 500 Mbps și 59 lei pentru 1 Gbps).

Sunt două elemente de luat în calcul:

1. Router-ul;

D-LINK-1

Da. Sunt routere ce ating gigabitul de la RCS-RDS. Și compania comercializează câteva astfel de modele. Pot fi achiziționate complet sau în custodie la un preț modic de ordinul a câțiva lei pe lună.

Trebuie să aveți un router care să atingă 10 / 100 / 1000 Mbps pe fir. Pe de altă parte este practic imposibil să atingi viteza de 1 Gbps pe wireless. Cel mai nou standard Wi-Fi este IEEE 802.11ac ce atinge viteze în mod teoretic de până la 1 Gbps și 500 Mbit/s.

Exemplu de router recomandat pentru abonamentul de 1 Gbps de la RCS-RDS: D-Link DIR-850L AC 867 Mbps.

2. Laptopul sau desktop pc-ul;

Toshiba-Satellite-NB15t-front

Și aici sunt două situații de utilizare.

a. Desktop PC-ul sau laptopul conectat direct la internet, pe fir. Dacă laptopul are RJ-45 cu viteze de până la 1000 Mbps putem spune că problema este deja rezolvată. Ar mai trebui și un PC / notebook cu SSD. Știți că un SSD permite scrierea datelor și cu viteze de peste 5 – 600 MB/s.

b. Desktop PC-ul sau laptopul este conectat printr-o rețea wireless la internet. Limitările sunt date de modulul wireless al laptopului. Sunt extrem de puține laptopuri cu Wi-Fi ac integrat și majoritatea se opresc la Wi-Fi b/g/ și 150 Mbps maxim.

Da. Poți achiziționa un router cu standardul ac și un adaptor pentru laptop. Acesta îl conectezi la PC prin portul USB 3.0 care teoretic știe transfer de date cu viteze de până la 4.8 Gbps, mai trebuie să-l ajute și SSD-ul încorporat pentru a scrie aceste date la o viteză cât mai mare.

Și câteva exemple de produse:

Adaptor Belkin Wi-Fi ac pentru laptop / desktop PC și viteze de până la 867 Mbps – 351 lei;

Toshiba are un notebook de 11.6 inch cu Wi-Fi ac la 380 dolari prin SUA / Toshiba Satellite NB15T, dar nu a debutat pe piața locală. Laptopurile cu Wi-Fi ac sunt destul de puține și urcă într-o categorie de preț prohibitivă. Avem și o explicație. Viteza de 1 Gbps părea un vis frumos până în 2013. Sunt puține țări în care se oferă un astfel de standard, abonamente de 500 și 1 Gbps. De aici și dezinteresul producătorilor de portabile, dar bănuiesc că până la final de 2013 2014 standardul Wi-Fi ac urmează a poposi în mai multe notebook-uri, din categorii diferite de preț și nu doar pe zona premium.

Plus că abonamentul de 1 Gbps nu a fost gândit pentru un singur device și devine util când ai mai multe aparate conectate la Wi-Fi-ul de acasă (smartphone, tabletă, mai multe laptopuri, desktop pc etc).

Categorii: retelistica
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.