Nu a trecut prea multă vreme de când am testat ultima pereche de căști. Totuși, astăzi vom analiza un gadget care, spre deosebire de majoritatea celor ce ajung pe la noi, nu a fost trimis spre review de la vreun producător, importator sau magazin online.

Este vorba despre căștile Audio-Technica ATH-TAD400, căști pe care le-am achiziționat pentru utilizare personală.

Dacă ați mai citit câteva dintre recenziile mele, cunoașteți deja faptul că îmi place să ascult muzică, indiferent prin ce modalitate: cu căști în sau pe ureche, la sisteme de sunet dedicate, home cinema sau în mașină.

De aceea, o pereche de căști de o calitate ceva mai bună, dar care să nu facă gaură prea mare în bugetul familiei trebuia să-și facă loc printre gadgeturile mele.

Așa am ajuns să cumpăr de la eMAG, din categoria Resigilate, căștile Audio-Technica ATH-TAD400. Prețul a fost mai mic cu circa 40 de procente față de cel normal, dar despre asta când vom ajunge la capitolul dedicat.

Specificații pentru căștile Audio-Technica ATH-TAD400

  • driver de 40 mm;
  • răspuns în frecvență între 18 – 25.000 Hz;
  • impedanță 35 ohm;
  • sensibilitate 93 dB/mW;
  • putere maximă de intrare 500 mW;
  • jack de 3.5 mm placat cu aur și adaptor la jack de 6.3 mm;
  • greutate de 240 grame.

Design

Audio-Technica ATH-TAD400 (4)

Căștile au ajuns în ambalajul de retail, ce-i drept resigilat. În afară de produsul în sine, în cutie mai exista un adaptor ce face trecerea de la jack-ul de 3.5 mm la unul de 6.3 mm și câteva hârtiuțe cu diferite informații.

Pentru a mă putea bucura de sesiuni cât mai lungi cu căștile pe urechi, am fost în căutarea unora cât mai confortabile. Acesta a fost primul aspect care m-a determinat să aleg Audio-Technica ATH-TAD400.

Căștile sunt over-ear de tip open-back sau open-air, adică deschise către partea din spate. Asta înseamnă că după perioade mai lungi de timp urechile nu se vor încinge, întrucât aerul circulă în spatele cupelor.

De asemenea, confortul la purtare îndelungată este asigurat și prin modul de așezare pe urechi și cap. Banda reglabilă ce se stă pe cap și cele două elemente ce strâng cupele pe urechi, la care se adaugă greutatea totală relativ redusă, fac ca și după 3 – 4 ore căștile să nu devină inconfortabile.

Un aspect ce merită precizat și despre care eu nu am găsit detalii atunci când căutam review-uri pentru aceste căști, este faptul că cele două benzi subțiri ce strâng cupele pe urechi nu sunt din plastic. Ele sunt confecționate din metal și acoperite cu cauciuc. M-am bucurat să descopăr acest lucru, deoarece asta înseamnă mai puține griji legate de fiabilitatea în timp.

Banda ce se așează pe cap este din plastic acoperit la interior cu burete și material textil ce permite aerului să circule. Deasupra avem piele ecologică moale. Banda se autoreglează, adică este nevoie doar să așezi căștile așa cum îți place și cum te simți confortabil, iar ele rămân pe poziție.

Materialele din care sunt confecționate căștile nu aș putea spune că impresionează. Plasticul nu pare de cea mai bună calitate, dar măcar structura tip fagure a cupelor este realizată din aluminiu.

Cupele ce îmbracă urechea cu totul (over-ear, circum-aurale) sunt îmbrăcate în catifea, mult mai confortabilă din punctul meu de vedere și care permite aerului să circule. Pe de altă parte nu știu cum se vor comporta în timp.

Per total, căștile Audio-Technica ATH-TAD400 aș zice că nu impresionează prea tare la aspect, poate nici la materiale sau construcție, însă scopul de fi confortabile a fost atins.

Sunet

Audio-Technica ATH-TAD400 (5)

Căștile cu design deschis al cupelor nu sunt recomandate celor care doresc o bună izolare față de zgomotul exterior. De asemenea, la un volum peste medie, toată lumea de lângă tine va auzi aproape perfect ceea ce asculți.

Cunoșteam acest aspect, dar nu m-a deranjat. Eu caut un sunet cât mai natural, care să nu fie forțat către ureche, iar căștile gen open-air se apropie de acest deziderat.

Fiind deschise, bass-ul nu are cum să fie atât de profund, o bună parte din undele sonore de frecvență joasă având pe unde ieși din cupe. Nici asta nu mă deranjează, tocmai pentru că dacă ai de gând să asculți muzică timp de câteva ore, bass-ul grav, orientat direct în ureche, poate deveni obositor.

Nu vă gândiți că frecvențele joase lipsesc, doar că cei cu preferințe muzicale gen hip-hop, R&B, clubbing sau alte asemena genuri s-ar putea să nu fie impresionați. Bass-ul este acolo, dar fără a-ți face urechile să explodeze.

Pe de altă parte, frecvențele medii și înalte sunt extrem de bine redate și conturate, iar aici nimeni nu ar avea nimic de comentat.

Ca să-ți poți face o impresie reală despre capabilitățile unor căști, ai nevoie de fișiere cu o calitate înaltă a decodării, precum și de o sursă cel puțin decentă. Audio-Technica ATH-TAD400 se aud (în cazul meu) cel mai bine din placa de sunet a laptopului. Aici am noroc și că acest gadget încorporează o placă de sunet de calitate.

Conectate la iPod sau la smartphone ori tabletă, Audio-Technica ATH-TAD400 nu mai par atât de bune. Asta înseamnă că nu-ți vei cumpăra aceste căști ca să asculți muzica în mișcare. Oricum nici designul sau construcția nu le recomandă pentru așa ceva.

Ca o concluzie la acest capitol avem așa: sunet natural, fără bass exploziv, frecvențe bine definite și claritate foarte bună. Volumul maxim este suficient, fără însă a-ți provoca dureri de timpan. CD-urile audio sau fișierele FLAC dezvăluie adevăratele capabilități ale căștilor, iar o sursă bună de redare este obligatorie.

Conectivitate

Audio-Technica ATH-TAD400 (11)

Audio-Technica ATH-TAD400 sunt căști pe fir, fără conectivitate wireless. Cablul lung de circa 3 metri intră doar în cupa stângă, iar la celălalt capăt este prevăzut cu jack de 3.5 mm placat cu aur. În cutie găsiți și un adaptor către jack de 6.3 mm.

Firul este solid, destul de gros, dar ajunge să încurce uneori prin lungimea mare. Pe de altă parte, sunt momente când poate chiar ai nevoie de un cablu mai lung așa că mai bine să ai de unde desfășura. Iarăși, firul lung nu recomandă căștile Audio-Technica ATH-TAD400 pentru audiții în mișcare.

Preț

Audio-Technica ATH-TAD400 – 357 de lei la AVstore.ro. Au făcut parte și din oferta eMAG la aproximativ același preț, dar momentan apar ca lipsind din stoc.

Eu le-am cumpărat de la Resigilate, plătind pentru ele 215 lei. Au venit cu pachetul resigilat de către cei de la eMAG și fără alte probleme.

Concluzii
Audio-Technica ATH-TAD400 (14)

Haideți să vedem dacă am făcut o alegere inspirată. Ținând cont că am citit cât am putut de mult despre ele înainte de a le cumpăra, pot spune că știam deja la ce să mă aștept.

Îmi oferă exact ceea ce căutam: confort pentru audiții mai lungi de câteva ore și calitate bună a sunetului, fără un bass care să-mi dea dureri de cap. Construcția nu aș spune că este tocmai demnă de costul întreg, dar nu dezamăgește per total.

Dacă ar fi fost să plătesc pe ele prețul întreg, adică peste 350 de lei, probabil că nu le-aș fi luat în considerare. Există unele modele de la Sennheiser sau AKG pe care le-aș fi cumpărat în locul acestor Audio-Technica ATH-TAD400. La puțin peste 200 de lei nu cred că aș fi găsit altceva mai bun și care să se apropie atât de tare de cerințele și nevoile mele.

Dacă aș fi avut la dispoziție un buget de 3 – 4 mai mare aș fi găsit probabil niște căști extraordinare cărora să zicem că nu aș fi avut ce să le reproșez. Dar asta ar fi însemnat ca apoi să fie nevoie și de un amplificator bun pentru căști care ar fi dublat investiția. Așa că momentan sunt mulțumit cu Audio-Technica ATH-TAD400.

Puncte pro și contra pentru căștile over-ear Audio-Technica ATH-TAD400:

PRO

  • sunet foarte bun, clar și bine definit;
  • confortabile pentru audiții și de peste 3 – 4 ore.

CONTRA

  • materiale și construcție nu tocmai demne de prețul afișat.

Categorii: audioreviews

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.