Razer sunt cunoscuți în principal pentru perifericele și accesoriile destinate pasionaților de jocuri pe PC. Produsul pe care îl testăm astăzi nu face însă parte din seria de gaming, fiind vorba de o pereche de căști on-ear.

Razer Adaro Stereos sunt destinate cu precădere audițiilor în mișcare. Construcția și designul le recomandă persoanelor active, dar nu neapărat celor care ascultă muzică în timp ce fac sport, pentru astfel de activități existând căști special create în acest scop.

Specificații pentru căștile on-ear Razer Adaro Stereos

  • driver de 40 mm;
  • răspuns în frecvență între 20 – 20.000 Hz;
  • impedanță 32 ohm;
  • sensibilitate la 1 kHz de 104 +/- 3 dB;
  • putere de intrare 50 mW;
  • jack de 3.5 mm placat cu aur;
  • greutate de 168 grame.

Design

Casti Razer Adaro Stereos (16)

Razer Adaro Stereos vin într-o cutie de carton, ce poate fi folosită și ulterior desfacerii pachetului pentru a depozita în siguranță căștile. Practic, cutia se închide cu ajutorul a două puncte velcro (”arici”), nefiind nevoie de operațiuni complicate spre a accesa conținutul.

În pachet mai găsim, pe lângă căștile propru-zise, două mici manuale de utilizare și două abțibilduri cu logo-ul Razer. Acestea pot fi lipite de fanii mărcii oriunde cred ei de cuvință, dar nu pe căști. N-am găsit loc dedicat acestor stickere.

Designul căștilor Razer Adaro Stereos este unul plăcut, destul de simplu. Principalele elemente care atrag atenția sunt de fapt materialele din care este construit gadgetul.

Cupele sunt fabricate în mare parte din metal (cel mai probabil aluminiu) la fel ca și banda ce vine pe cap (aceasta însă nu din aluminiu). Dinspre locul de prindere al tijei de metal ce unește cupele, către partea din piele sintetică ce acoperă urechile, cupele sunt din plastic.

Cablul de circa 1.3 metri lungime este prins doar pe partea stângă a căștilor, un element ce asigură o mai bună libertate de mișcare. Firul, deși pare cam subțire, nu mi s-a părut că ar fi fragil. Nuanța sa este de un verde ”electric”, singura pată de culoare într-un peisaj dominat de negru.

Cupele căștilor Razer Adaro Stereos sunt ajustabile pe înălțime și cam atât. Nu se rotesc în nicio direcție și nici nu se pliază. Într-un fel este mai bine așa, fiabilitatea unor astfel de sisteme lăsând uneori loc de mai bine.

Din punct de vedere al confortului oferit, căștile Razer Adaro Stereos se situează undeva pe la mijloc. Adică, greutatea mică și ajustarea pe distanță mare te fac să crezi că ai găsit căștile perfecte. Dar, deși buretele cupelor este foarte moale și îmbrăcat în piele ecologică fină, el face ca după maximum 40-45 de minute să simți un ușor disconfort cauzat de căldură. Temperatura crește datorită faptului că avem de-a face cu niște căști closed-back, ce nu permit aerului să circule în interiorul cupelor. Nici banda de susținere nu este prea confortabilă, fiind acoperită de o fâșie prea subțire de burete.

Pe de altă parte, izolarea față de sunetele exterioare se situează la un nivel, aș zice, peste medie. Nu avem atenuare activă a zgomotului de fond, dar de multe ori nici nu este nevoie de așa ceva. Doar în mediile cu adevărat gălăgioase vei auzi câte ceva din exterior.

Sunet

Casti Razer Adaro Stereos (12)

Trecem la ceea ce este cu adevărat important când analizăm căști: sunetul. Razer Adaro Stereos se prezintă destul de bine la acest capitol, dar numai dacă sunteți cu adevărat în căutarea unor căști axate în special pe bass.

Frecvențele joase sunt cele care se aud cel mai pregnant. Mediile sunt bine redate, dar înaltele par ușor anemice și nedefinite. Dacă îți place bassul grav, dur, omniprezent, atunci ai găsit în Razer Adaro Stereos căștile perfecte.

Melodiile sună natural doar dacă reglezi egalizatorul și mai tai puțin din frecvențele joase. Altfel, nu vei auzi mai nimic în afară acestea. Exagerez, dar totuși cred că joasele au fost prea tare scoase în față la Razer Adaro Stereos. Acum depinde de gusturile fiecăruia.

Răspunsul în frecvență mi s-a părut ușor limitat, în special, așa cum am subliniat deja, la înalte.

La volum maxim Razer Adaro Stereos nu distorsionează deloc, iar intensitatea este cu adevărat impresionantă. Aceste căști sunt recomandate pentru dispozitive mobile (telefoane, tablete, mp3 playere) și pot spune că într-adevăr pentru ele se pretează. Niciuna dintre perechile mele de căști nu a reușit să ofere un volum atât de ridicat precum Razer Adaro Stereos. Eu nu am putut asculta la intensitate maximă mai mult de câteva secunde și atunci am făcut-o doar fiindcă trebuia testat.

Concluzia la sunet? Dacă asculți hip-hop, dance, club și alte astfel de genuri muzicale ce pun accentul pe bass, atunci Razer Adaro Stereos sunt pentru tine. Dacă îți place muzica instrumentală, clasică, vocală, jazz ș.a.m.d. nu le lua în considerare. Deloc.

Conectivitate

Casti Razer Adaro Stereos (15)

Putem conecta căștile Razer Adaro Stereos prin jack de 3.5 mm placat cu aur și atât. Cablul are aproximativ 1.3 metri lungime și intră doar în cupa din stânga.

Există și o versiune a acestor căști ce oferă conectivitate bluetooth, dar nu despre ea vorbim azi.

Preț

Razer Adaro Stereos – 399 lei pe Altex.ro. Nu înțeleg de ce sunt incluse în categoria Gaming la Altex, probabil doar fiindcă sunt de la Razer.

Concluzii

 Casti Razer Adaro Stereos (17)

Razer Adaro Stereos mi se par puțin cam scumpe pentru ceea ce oferă. Nu sunt rele deloc la construcție, par destul de rezistente în timp, dar confortul lasă loc de îmbunătățire. Materialele din care sunt confecționate aceste căști mi-au plăcut, fiind de bună calitate, dar este și normal la costul afișat.

Sunetul nu este tocmai rău, mai ales dacă adori bassul și îl vrei cât mai prezent în fiecare melodie. Totuși, părerea mea este că s-a exagerat cu frecvențele joase și cu modul în care acestea ”pun stăpânire” pe fiecare gen de muzică.

După cum vedeți, căștile Razer Adaro Stereos au atât plusuri, cât și minusuri, nefiind perfecte. Mi-ar fi plăcut ca la prețul afișat momentan să văd parcă mai multe elemente pro.

PRO

  • construcție solidă, materiale de bună calitate;
  • design plăcut;
  • izolare pasivă bună a zgomotelor din exterior;
  • volum maxim arhisuficient pentru majoritatea utilizatorilor.

CONTRA

  • frecvențe joase mult prea intense, ce fac ca sunetul final să nu fie echilibrat;
  • devin ușor inconfortabile după numai 40-45 de minute;
  • preț actual puțin cam optimist.

Categorii: audioreviews

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.