Software

Microsoft sub Satya Nadella a trecut printr-o restructurare de amploare. Modul de business al companiei a fost rafinat și dus în direcții noi. 

Bill Gates a găsit prima rețetă: lansarea periodică de versiuni noi pentru sistemul de operare. Fiecare iterație nouă software = licență plătită. Asta a transformat Microsoft într-un gigant, iar pe Bill Gates în cel mai bogat om al planetei.

Am găsit și o listă cu versiunile software vândute din 1985 până în prezent. Windows  1.0 a strâns 500.000 de licențe vândute în 18 luni, iar Window 95 a urcat la 40 milioane unități în primul an. Windows XP  a strâns 17 milioane licențe comercializate în puțin peste 2 luni de la lansare, iar Windows 7 și Windows 8 în jumătate de an au atins borna a 100 milioane.

La Windows 10 au schimbat macazul. Compania americană a declarat că Windows 10 este ultima versiune a Windows, declarația a fost nuanțată la momentul respectiv. Cert este după trei ani de zile că Windows 10 a primit un suport software consistent, cu update-uri ce au îmbunățățit experiența de utilizare în mod constant și cu scăpări sau bug-uri neașteptate.

Microsoft a încercat să replice succesul Apple & Google pe telefoane mobile (dezvoltarea Windows Phone și aducerea sa pe telefoane mobile de la HTC, Samsung etc, achiziția Nokia), Steve Ballmer a consumat resurse importante în această direcție și a fost nevoit să se declare învins și să paseze cartoful fierbinte către Satya Nadella.

Au renunțat la piața de telefoane mobile. Sistemul de operare pentru smartphone a fost trecut în linie moartă, ce a mai rămas din Nokia a trecut în proprietatea HMD Global. Acum dezvoltă aplicații pe care le găsim pe iOS sau Android, la atât se rezumă prezența Microsoft în această piață (+ miliardele ce le încasează din patente din universul Android, dar cred că și Apple are ceva fee-uri de plătit către Microsoft pentru iPhone-urile sale).

Rezultatele nu se lasă așteptate, iar pe ultimul an fiscal putem spune că noul CEO și-a atins planul. Veniturile au trecut pentru prima dată de borna a 100 miliarde dolari. De aici și întrebarea din titlu, cât mai contează Windows și Office în noua rețeta financiară. În contextul în care Satya Nadella a mutat centrul de dezvoltare de pe versiunile de Windows spre cloud. Synergy Research Groupe spune că acum Microsoft a depășit Google din 2017 în ce privește market share-ul pe cloud, doar Amazon se mai află în fața lor.  Au încheiat un acord cu Wallmart pe 5 ani în zona de cloud, chiar de curând. Atât Wallmart cât și Microsoft încearcă să-și combine eforturile în a concura cu Amazon. Piața de cloud ar putea ajunge la 277 miliarde dolari conform statisticilor IDC, de la 160 miliarde dolari în 2018.

Toate diviziile au mers la capacitate maximă:

  • venituri de 110.4 miliarde dolari și creștere de 14% față de anul anterior, profit operațional de 35.1 miliarde dolari și creștere de 21%, în ultimul trimestru au generat venituri de 30.1 miliarde dolari – creștere de 17% față de aceeași perioadă din anul trecut;
  • Cloud comercial (Azure, Office 365 – 31.4 milioane abonați, Dynamics 365, Windows Cloud) – 23 miliarde dolari;
  • Gaming – 10 miliarde dolari, numărul de utilizatori al Xbox Live a ajuns la 57 milioane;
  • LinkedIn – 5 miliarde dolari;
  • Surface – 4.6 miliarde dolari;
  • Windows 10 a atins borna a 700 milioane dispozitive active, 600 milioane în noiembrie 2017. Prima dată au pus de 700 milioane prin mai, dar până la sfârșit de iunie nu au reușit să atingă o valoare superioară pe care să o menționeze în comunicat. Inițial și-au propus să atingă 1 miliard dispozitive în 3 ani – începând din 2015, acum au lăsat să se înțeleagă că mai au de lucru la acest capitol (nu-i ajută lipsa totală din piața de telefoane mobile).

Cert este că Windows și Office au în continuare un rol important în veniturile Microsoft, dar cloud-ul are o dinamică aparte și devine încetul cu încetul și elementul principal în creșterea companiei de la an la an.

Acest articol a fost sponsorizat de către GVGmall, aici găsiți: 

1. Microsoft Windows 10 Pro OEM CD-KEY GLOBAL – 13.24 euro și cu reducere de 18% prin codul software18% ajunge la 10.73 euro = 49.97 lei (coboară sub pragul a 50 de lei);
2. Office 2016 Professional Plus CD Key Global – 29.99 euro și cu reducere de 18% prin codul software18% costă 24.29 euro = 114 lei.

Despre autor

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY S10 Plus, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și laptopurile ASUS ROG G551 și ASUS Zenbook UX310UQ. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.