Retelistica

Am găsit un interviu dat de Valentin Popoviciu în Capital și pot să spun că am găsit câteva idei cel puțin interesante. 

Trebuie să precizez că Valentin Popoviciu este vicepreședinte al RCS-RDS și au fost evenimente ale Digi Mobil în care a prezentat diverse aspecte + a răspuns întrebărilor puse de către jurnaliști etc.

  1. Lansarea serviciilor de telefonie mobilă în Ungaria – dispun de o licență pe 4G și vor lansa serviciilor în momentul în care acoperirea devine bună. Concurența din țara vecină este formată din Telekom, Vodafone, UPC și Telenor (cu abonamente în genul celor din România s-ar putea să facă treabă bună);
  2. Licitația pentru 5G în România – interesant este că și-ar fi dorit ca ANCOM să se miște mai repede și nu abia pe sfârșit de 2019, cu implementare prin 2020, 2021 etc. Este o dovadă că au planuri mari în acest sens și vor să lupte cu Orange, Vodafone și Telekom ce fac pariu că au câteva sute de milioane euro strânse pentru această licitație;
  3. Teste pe 5G – Bucureștiul ar fi deja pregătit ca infrastructură pentru 5G! Au și făcut teste cu viteze de până la 10 Gbps printr-o platformă prototip în mai 2018;
  4. Nu se teme de achiziția UPC de către Vodafone, cu efecte la nivel local, dar nici de o eventuală preluare a Telekom de către Orange.

Nici nu știam că la bursa zvonurilor se vorbește de o eventuală preluare a Telekom de către Orange. Există deja un acord în ce privește share-ul de infrastructură (internet fix de la Orange prin prin fibră optică a Telekom în marile orașe vs share pentru rețeaua 4G a Orange pentru clienții Telekom). Activitățile operatorului magenta sunt din ce în ce mai modeste în România și ar fi cumva o mutare logică să plece de aici, o piață cu margini de profit din ce în ce mai strânse.

Pe de altă parte, trebuie să tratăm cu o doză suficientă de scepticism ce declară un oficial sau altul de la un operator de telecomunicații.

Categorii: retelistica

Despre autor

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Honor View20, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și laptopurile ASUS ROG G551 și ASUS Zenbook UX310UQ. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.