Foto si Video

Trebuie să fac o mică introducere pentru acest articol în care vedeta urmează a fi Sony A7R. De-a lungul timpului am avut ocazia să testez mai multe aparate foto, dar niciunul care să urce în categoria lui Sony A7R. Sunt utilizator de DSLR entry-level și mai multe detalii găsiți în descrierea de la finalul articolelor care le semnez pe Gadget.ro. Nu am avut timp ca să aprofundez fotografia și aș spune că într-un fel sunt specializat pe review-urile de smartphone-uri, tablete, notebook-uri etc, mai puțin pe zona foto & video.

Mereu evit să merg spre domeniul foto & video pentru că nu aș fi în măsură să testez acel produs la maxim și să emit opinii pertinente. Totuși, Sony A7R este un fel de Ferrari din categoria aparatelor foto mirrorless. Câți dintre voi ați spune pas la un test cu Ferrari, deși pbat drumurile cu o mașină mult mai ieftină?

Câteva impresii legate de Sony A7R pot emite și eu, deși un astfel de aparat foto mirrorless nu se adresează celor pasionați de fotografie și aici mă refer la cei care merg pe un DSLR entry-level sau mid-range. Sony A7R se adresează fotografilor profesioniști care caută un aparat de backup într-un pachet compact, caută funcțiile unui DSLR de top într-un device cu portabilitate mult mai mare.

Sony-A7R (13)

Specificații tehnice pentru Sony A7R:

– senzor full frame de 36.3 Megapixeli;

– fotografiile sunt în format JPEG și RAW, clipurile sunt filmate în format MPEG-4 AVCHD, pe partea audio știe AAC LC și AC3;

– fotografiile ajung la rezoluția de 7360×4912 pixeli și aspect 3:2 sau 7360×4144 și aspect 16:9;

– filmează la 1080p cu 60 fps;

– focalizare cu AF hibrid, detecție de fază în 117 puncte și detecție de contrast în 25 puncte;

– ISO Auto, 100 – 25600 și urcă în unele cazuri până la 51200;

– nu are bliț integrat și dispune de patină pentru bliț extern de tip multi-interface;

– fotografiază în rafală cu 4 fps la rezoluția maximă;

– Wi-Fi, HDMI, USB, suport pentru cardurile de memorie de top SD, SDHC, SDXC etc;

– vizor optic de tip OLED cu 2.4 milioane puncte;

– display LCD de 3 inch cu 1.2 milioane puncte;

– baterie de 1080 mAh, 407 gr. și 48.2 mm grosime.

Design

Sony-A7R (1)

În pachetul sosit la test a sosit Sony A7R, bateria de 1080 mAh, încărcător pe microUSB, toc de piele. Apropo, doar tocul de piele sosit în pachet costă 999 lei / 649 lei la reducere. Mi se pare exagerat de scump pentru un … toc de piele. Înțeleg că este special adaptat pentru Sony A7R, iar cine își permite un astfel de mirrorless nu se va zgârci la peste 600 de lei pentru o protecție specială realizată de către compania japoneză.

Body-ul este specific unui aparat foto de tip mirrorless. Cântărește 407 gr, destul de compact raportat la specificațiile sale. Apropo, greutatea de 407 gr. transformă A7R în cea mai ușoară cameră foto  full frame cu obiective interschimbabile din lume.

Sony A7R este fabricat dintr-un aliaj de magneziu rezistent la praf și umezeală. Nu este waterproof, dar picăturile de apă nu ar trebui să-i facă probleme. Pe partea de design aș puncta forma mirrorless-ului ce are ușoare note retro, linii drepte, o multitudine de butoane în partea superioară. Nu are bliț încorporat și pentru un plus de lumină trebuie achiziționat unul din comerț. Mă bucur că nu s-au complicat cu un cine știe ce bliț care să ofere o lumină slabă, mai ales că vorbim de un aparat foto de aproximativ 9000 de lei unde este clar că viitorul posesor se va orienta spre un bliț separat și nu s-ar mulțumi cu cel inclus.

Gripul dat de către forma lui Sony A7R este excelent. Nu ai impresia că ți-ar scăpa din mână, îl manevrezi cu ușurință. Finisarea este la cote premium, materialele la fel. Bateria este poziționată la bază și ai acces destul de ușor către ea. Slotul pentru cardurile SD l-au poziționat separat, în lateral dreapta / atunci când ești orientat spre display-ul de 3 inch.

Sony A7R este un mirrorless premium fără vreo concesie făcută în ce privește finisarea sau calitatea materialelor.

Sony A7R în câteva imagini:

Utilizare

Sony-A7R (3)

Este un mirroless full-frame de peste 2300 euro, doar body-ul. Sunt sigur că o parte dintre voi se întreabă ce înseamnă full frame. Se referă la camerele foto cu o dimensiune a senzorului mai mare. Termenul full frame se referă la dimensiunea senzorului de 36×24 mm / 35 mm dacă aș folosi noțiunea populară. Teoretic, un aparat foto de acest fel cuprinde un spațiu mai mare decât unul APS-C cu crop. Mă rog, ca și cum ai face un pas în spate. Aceasta ar fi diferența dintre un APS-C și un full frame.

Un profesionist știe să folosească un full frame la adevăratul său potențial. Pentru un utilizator obișnuit aș spune că un senzor cu crop este suficient de bun și îți permite să faci fotografii la o calitate foarte bună. Marele avantaj al lui Sony A7R este dat de dimensiunile compacte și tehnologia încorporată.

Butonul de power este poziționat în partea superioară. Pornește rapid, face fotografiile într-un ritm alert și focalizarea se face rapid. Meniul mi s-a părut destul de bine pus la punct. Nu mi-am prins urechile pe acolo. Sony știe să pună totu la îndemână.

Mai jos sunt câteva fotografii făcute cu Sony A7R. Le-am dat un resize. La dimensiunile orginale ar ocupa în jur de 800 MB, în jur de 20 – 30 MB per fotografie. Pentru cei interesați vi le trimit în formatul original prin WeTransfer. Vă manifestați dorința pentru asta și iau mailul din comentariul postat prin Disqus.

Preț – 9599 lei la F64.

Fotografii făcute cu Sony A7R + obiectivul Sony 28-70mm F3.5 – 5.6 OSS Zoom Lens (model SEL2870):

Categorii: foto-video
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.