Beneficiile naționale pot fi consumate și în roaming pe majoritatea abonamentelor de telefonie mobilă din țara noastră. Nu este o noutate, avem acest beneficiu de la mijlocul anului trecut când regulamentul UE a început a fi aplicat. 

SEE = Spațiul Economic European format din țările membre ale Uniunii Europene + Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Dacă călătoriți în Jersey, Guernsey și insula Man sunt alte taxe.

Am selectat abonamentele ce ies în evidență prin raportul preț / beneficii în roaming SEE (trafic de date + minute și SMS-uri).

Avem un articol similar și pentru cartele preplătite.

1. Digi Mobil;

Trebuie specificat din start că la Digi Mobil nu sunt beneficii incluse în abonamentele sale, iar ce consumi în roaming SEE se taxează suplimentar. Au primit acceptul ANCOM pentru această taxare suplimentară și este cumva de înțeles dacă ne uităm la abonamentele lunare practicate de operatorul de telecomunicații autohton, cele mai mici din Uniunea Europeană.

Cel mai important presupun că este traficul de date. La Digi Mobil plătești aprox. 3.5 euro / 1 GB trafic de date. Acest cost se adună la tariful lunar. Poți avea Optim Nelimitat la costuri cuprinse între 2.88 și 4.8 euro pe lună cu NELIMITAT la minute naționale, viteze de până la 100 Mbps cu 10 GB în 3G și 50 GB în 4G, 3000 minute internaționale în principalele rețele mobile din UE, SUA, Canada și China.

2. Orange;

Sunt două abonamente interesante.

1. Orange Me 10 la 10 euro pe lună aduce NELIMITAT la minute și SMS-uri naționale și în spațiul SEE + 2.8 GB ce pot fi consumați în acest tip de roaming din cei 3 GB incluși în abonament. Este oferit și un telefon subvenționat. La Orange Me 15 se mărește cantitatea de date – 4.20 GB din 5 GB în călătoriile ocazionale prin UE.

2. Orange Me Start 13 – abonament fără telefon cu NELIMITAT la minute și SMS-uri naționale și în roaming SEE. Aici sunt oferiți 13 GB la nivel național și 3.64 GB în roaming SEE. Este best-buy-ul de la Orange, dacă ne gândim la traficul inclus național, iar cei peste 3 GB în roaming SEE ar trebui să fie suficienți pentru o călătorie prelungită prin Europa, dacă nu se face exces de YouTube și Netflix.

3. Vodafone;

Și aici putem individualiza două abonamente atractive:

  1. RED 12 – 5 GB trafic de date național cu opțiunea de a consuma 3.36 GB în roaming SEE, NELIMITAT la minute și SMS-uri în orice rețea națională și în roaming SEE, Mai poți activa și două din cele 5 opțiuni: Social&Chat, Music, Maps, Email sau Videocu trafic de date necontorizat în diverse aplicații. Totul la 12 euro pe lună, cu telefon subvenționat.
  2. RED 15 fără telefon – 16 GB trafic de date național cu opțiunea de a consuma 4.20 GB în roaming SEE, NELIMITAT pe minute și SMS-uri la nivel național și în roaming SEE. Și aici pot fi activate trei din cele 5 opțiuni: Social&Chat, Music, Maps, Email sau Video. La 15 euro pe lună.

4. Telekom;

Nu înțeleg cine le face website-ul și le dezvoltă oferta comercială… Să zicem că vrei un abonament Telekom și te interesează beneficiile în roaming. Intri pe site la secțiunea Mobil / Toate abonamentele. Sunt 4 abonamente, fără niciun detaliu pe partea de roaming. Selectezi compară beneficiile și apare captura de ecran de mai sus.

Ai un prim și singur detaliu: minutele internaționale în Zona 1 și Zona 2, nimic legat de traficul de date în roaming SEE. Nu m-am lăsat învins, am intrat în secțiunea Opțiuni abonament / Roaming Voce / Roaming Avantaj – Detalii. Acolo am aflat că pentru traficul de date înmulțești valoarea cu TVA a abonamentului la 2 și o împarți la 7.14 euro.

Mobil 5 la 7 euro = aprox 2 GB*;

Mobil 8 la 10 euro = aprox. 2.8 GB*;

Mobil 11 la 13 euro = aprox. 3.6 GB*;

Mobil 16 la 18 euro = aprox. 4.5 GB*;

*trafic de date în roaming SEE;

Am aflat și tarifele suplimentare. Grupa 0 cuprinde Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria. Tariful național este valabil și pentru traficul de date în această grupă de țări.

Suprataxa pentru traficul de date este de 0.007 euro pe MB = 7 euro pentru 1 GB (dublu față de ce oferă Digi Mobil, doar că acolo nu ai trafic de date inclus în niciun fel pe roaming SEE).

Categorii: retelistica

Despre autor

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY S10 Plus, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și laptopurile ASUS ROG G551 și ASUS Zenbook UX310UQ. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.