Smartphone

Telefoanele branduite de către un operator telecom se încadrau până acum 2 – 3 ani de zile doar în categoria feature phone, modele ultra low-cost care nu depășeau pragul a 2 – 300 de lei fără semnarea unui contract și oferite gratuit cu abonamente de bază. Între timp au făcut pasul spre categoria smartphone, telefoane cu Android din zona de bază.

Orange a ieșit în evidență prin Orange Nivo care s-a bucurat de aprecierea multora, ieșea în evidență prin prețul mic raportat la specificațiile încorporate. Telefoane cu date tehnice similare costau cu cel puțin 2 – 300 de lei. Tot ei au făcut pasul spre categoria mid-range cu Orange Yumo, telefon cu conectivitate 4G la un preț imbatabil. Din a doua parte a lui decembrie veți găsi listat Orange Reyo, de care v-am scris în premieră.

Vodafone-Smart-III (14)

Cosmote a sesizat oportunitatea și împreună cu Allview au lansat Cosmote Smart Xceed, un telefon de care ați auzit pentru prima dată pe Gadget.ro. Vodafone nu a ieșit din zona low-cost cu Android, iar cel mai puternic smartphone al lor este Vodafone Smart III care nu poate concura cu Orange Yumo sau Cosmote Smart Xceed din niciun punct de vedere.

Specificații complete pentru Cosmote Smart Xceed, Orange Yumo și Vodafone Smart III:

Smartphone

Date tehnice

Cosmote Smart Xceed

Orange Yumo

Vodafone Smart III

Ecran

Super AMOLED+ de 4.8 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli

5 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli

TFT capacitiv de 4 inch cu rezoluție 480×800 pixeli

Procesor

MediaTek quad-core la 1.5 GHz

Qualcomm dual-core la 1.2 GHz

Mediatek 6575 single core la 1 GHz

Memorie

1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare și fără slot pentru microSD

1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB

512 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB

GPU

PowerVR SGX544

Adreno 305

PowerVR SGX531

Sistem de operare

Android 4.2 Jelly Bean

Android 4.2 Jelly Bean

Android 4.1 Jelly Bean

Conectivitate

3G cu viteze de download de până la 21.6 Mbps, Wi-Fi b/g/n, bluetooth 4.0, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS

4G cu viteze de download de până la 100 Mbps, Wi-Fi b/g/n, bluetooth, microUSB, jack de 3.5 mm

3G cu viteze de download de până la 7.2 Mbps, Wi-Fi b/g/n, bluetooth, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS

Cameră foto și video

8 Megapixeli și filmează la 1080p, cameră frontală de 2 Megapixeli

8 Megapixeli și filmează la 1080p, cameră frontală

5 Megapixeli cu bliț și autofocus, filmează la 480p

Baterie

2000 mAh

2400 mAh

1500 mAh

Greutate

135 gr.

150 gr.

131 gr.

Grosime

6.9 mm

9.3 mm

10.9 mm

Telefonul Vodafone nu intră în calcul. Singurele puncte comune cu celelalte două telefoane pentru Smart III ar fi faptul că rulează Android Jelly Bean, este sub brandul unui operator telecom. Specificațiile sale sunt rușinoase și pentru un telefon low-cost de pe final de 2013 cu preț situat între 550 – 650 lei.Bătălia în ce privește performanța se dă între Orange Yumo și Cosmote Smart Xceed. Telefonul Orange este realizat de către Huawei.

Puncte PRO și CONTRA pentru Orange Yumo:

Orange Yumo

PRO

CONTRA

– conectivitate 4G;

– baterie de 2400 mAh;

– hardware suficient de puternic pentru majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play;

– preț redus de comercializare, 249 euro fără semnarea unui contract.

– mai greu și mai gros decât Cosmote Smart Xceed;

– multe aplicații preinstalate de către Orange.

Puncte PRO și CONTRA pentru Cosmote Smart Xceed:

Cosmote Smart Xceed

PRO

CONTRA

– display Super AMOLED+ de 4.8 inch ce pare a fi preluat direct de la Samsung GALAXY S III;

– hardware destul de puternic pentru majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play, cu 15 – 20% mai puternic decât MediaTek quad-core 6589 la 1.2 GHz;

– subțire, ușor;

– puține aplicații preinstalate de către Cosmote.

– preț puțin cam mare raportat la specificațiile sale și mai ales că vorbim de un smartphone branduit de un operator telecom, 1299 lei;

– baterie de 2000 mAh care va fi pusă la încercare de către display-ul generos de 4.8 inch și de CPU MediaTek quad-core.

Cât costă Cosmote Smart Xceed și Orange Yumo?

Cosmote Smart Xceed

Cosmote Smart Xceed_Xmas

1299 lei și 99 lei cu Cosmote Free XL / 45 euro pe lună, minute naționale și internaționale către zona 1 + SMS-uri naționale nelimitate, minute în rețea, SMS-uri în rețea și minute în Romtelecom nelimitate, trafic de date nelimitat / trafic inclus de 2 GB și viteza scade după depășirea sa, RadarMe, Dolce Mobile TV, Mireo Navigation. Îl puteși achiziționa și la 299 lei cu Cosmote Free L / 31 euro pe lună, nelimitat la minute naționațe, SMS-uri naționale, minute în rețea, SMS-uri în rețea, minute către Romtelecom, trafic date nelimitat cu 1 GB la viteze de până la 75 Mbps în download, Dolce Mobile TV și RadarMe Mireo Navigation.

Orange Yumo

Orange-Yumo-2

249 euro fără semnarea unui contract și 0 euro cu Pantera 23 / 0 euro plătiți pe telefon, 23 euro pe lună, minute nelimitate în rețea, 200 de minute naționale și internaționale către fix, SMS-uri nelimitate în rețea, SMS-uri naționale nelimitate, 1 GB trafic de date, acces nelimitat la m.orange.ro, Orange TV Go, Orange Antivirus, Backup Kit, Orange Cloud.

Care este câștigătorul între Cosmote Smart Xceed și Orange Yumo?

Orange Yumo este recomandat celor care vor un display mai mare, autonomie mai mare, conectivitate 4G. Cosmote Smart Xceed se adresează celor care pun preț pe un telefon cât mai compact, greutate și grosime destul de reduse pentru un smartphone cu display de 4.8 inch, tehnologie Super AMOLED în spatele ecranului, mai puține aplicații preinstalate.

Alegere personală – Orange Yumo.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.