Cosmote a cumpărat Zapp anul trecut şi abia acum se bazează pe infrastructura acestora şi pune bazele serviciului propriu de internet mobil la viteze 3G – Cosmote Connect 3G. Preţul abonamentelor este cuprins între 11,9 euro pe lună – Connect Eco + ce cuprinde 5 Gb de trafic inclus cu viteze de până la 21,6 Mbps  iar după aceea viteza scade la 128 Kps.
         La polul opus se află Connect Ultra + de 23,80 euro ce include 20 Gb pe lună urmând ca după terminarea limitei de trafic să ajungă la 256 Kps. Sunt oferite o serie de pachete spre a atrage un număr de clienţi superior. Orange şi Vodafone care dispun de mai mult timp de o licenţă 3G oferă servicii similare de mult. Cosmote abia după achiziţia Zapp a adus în portofoliul pentru România şi această licenţă ce permite viteze superioare pentru transferul de date.
         Internetul mobil este în România la început de drum neatingând vreun grad maxim de răspândire. Cauzele pentru care nu avem un boom în această direcţie:
– acoperirea defectuoasă;
– preţul ridicat al abonamentelor faţă de fibra optică devenită clasică.
        La conectare sunt oferite pachete cu o serie de laptopuri (netbookuri şi notebookuri) de la HP şi Acer. Este vorba despre următoarele modele:
1. Acer A0532 – netbook, ecran de 10,1 inch, display cu rezoluţie maximă 1024×600 pixeli, 1 Gb ram şi procesor Intel Atom de 1,6 Ghz, Wi-Fi, autonomie de 8 ore, hdd de 160 Gb.

2. HP Mini 210 – netbook, memorie ram de 1 Gb, procesor Intel Atom, hdd de 160 Gb, Wi-Fi, baterie cu 3 sau 6 celule. 3 porturi usb, webcam integrat.

3. HP G62 – notebook,  ecran de 15,6 inch, caracteristicile următoare sunt luate de pe site-ul HP pentru versiunea de bază care presupun că o oferă şi Cosmote şi anume: procesor Intel Dual Core la 2,13 Ghz,  memorie ram 2Gb DDR3, hdd de 250 Gb, Wi-Fi, display cu rezoluţia maximă de 1366×769 pixeli, webcam şi microfon integrat, baterie cu şase celule.

       Lista aşezărilor aflate sub acoperirea Connect 3G este aici. 
       Nu ştiu cum se va împacă Connect 3G cu produsele similare de la Vodafone şi Orange dar 3G-ul îşi va spune cuvântul în viitorul apropiat. Concurenţa serioasă va aduce o scădere a costurilor pentru utilizatorul final. Ceea ce este benefic şi cu timpul va duce la o explozie a internetului prin 3G. Mobilitate la maxim. 
Update: Mai le rămâne celor de la Cosmote România să investească şi într-un nou site. Orange şi Vodafone sunt ok pe când al lor arată din era web 1.0. T-Mobile, ce deţine pachetul majoritar, ar putea să implementeze site-ul lor din Germania. 

Categorii: arhiva
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.