După trei telefoane Cubot din gama X (X15, X16 și X17), avem azi pentru voi, de la același producător, un terminal încadrat în seria Note. De ce face el parte dintr-o astfel de gamă, atât timp cât ecranul se ”oprește” la 5.5 inch, nu știu, dar nici nu cred că are rost să ne batem capul cu astfel de întrebări.

Ce am descoperit de-a lungul testului despre Cubot Note S o să vedeți mai departe, eu doar vă anunț că am avut câteva surprize din partea acestui smartphone. Plăcute sau nu, veți descoperi din rândurile ce urmează.

Specificații pentru Cubot Note S:

Specificatii Cubot Note S

Design

Cubot Note S (22)

Pachetul în care a venit Cubot Note S mai conține, pe lângă telefon, bateria, încărcător pe USB, cablu microUSB – USB 2.0, husă de protecție din silicon și manual de utilizare. Nu avem căști și sincer vă spun că eu prefer o husă în loc de căști, care, de cele mai multe ori, sunt de calitate îndoielnică, mai ales când prețul pachetului este scăzut.

În primul rând trebuie să vă spun că nici nu îmi mai aduc aminte care a fost ultimul smartphone fără carcasă de tip unibody. Majoritatea producătorilor aleg să nu-ți lase acces către baterie printr-un capac detașabil, soluție pe care nu o agreez în mod prioritar.

Așadar, Cubot Note S propune o carcasă cu capac ce se poate desface și baterie ce poate fi înlăturată. Și asta contează, fiindcă unele terminale, chiar dacă fără carcasă unibody, tot vin cu baterie nedetașabilă.

Exemplarul sosit la test este culoare albă, cum la fel sunt și accesoriile din cutie. Mai poate fi ales în nuanță de negru sau auriu. Modelul analizat azi nu este în totalitate alb, marginea metalică fiind de culoare aurie, la fel ca inelul ce înconjoară camera principală. Chestiune de gusturi dacă apreciați sau nu combinația de nuanțe.

Din punct de vedere estetic, doar elementele despre care tocmai am vorbit aduc o oarecare notă de individualizare, în rest nu avem nimic ieșit din comun.

Cele trei butoane capacitive de la baza ecranului nu sunt iluminate din spate, iar dispaly-ul are în jurul lui o margine destul de lată de culoare neagră ce nu face cinste design-ului atunci când ecranul este aprins. Camera principală este protejată de o protuberanță a capacului spate, deci nu sunt șanse prea mari să zgâriați sticla când telefonul este așezat pe o suprafață plană. Dacă folosiți și husa din dotare, șansele scad și mai mult.

Analizând construcția, observăm un Cubot Note S ce se prezintă ca un dispozitiv solid, rigid, chiar pare rezistent. Finisările poate că nu sunt la cel mai înalt nivel, dar, să fim serioși, nici prețul nu este deloc ridicat. O să vedeți la capitolul dedicat despre ce sumă vorbim.

Ecran și sunet

Cubot Note S (15)

Dacă ați parcurs recenziile pentru Cubot X15, X16 și X17, atunci ați observat că de fiecare dată am apreciat în mod deosebit ecranul, la fiecare dintre ele.

La Cubot Note S nu am de ce să nu fac la fel. De fapt aici am avut parte de prima surpriză: fără să parcurg lista de specificații, m-am jucat circa 2 zile cu telefonul. În nici măcar o clipă nu am crezut că mă uit la un display de 5.5 inch ce prezintă doar rezoluție HD, 1280 x 720 pixeli. Tot timpul am fost sigur că ecranul oferă rezoluție Full HD. Totul este extrem de bine conturat, iar ppi-ul de 267 nu are deloc de ce să vă sperie. Vă asigur de asta.

Mai mult, culorile (odată ce le setezi pe modul vivid din aplicația MiraVision) sunt vii și deosebit de plăcute. Contrastul bun și unghiurile largi de vizualizare contribuie și ele la alcătuirea unui panel de calitate. Luminozitatea, chiar dacă nu printre cele mai ridicate, face față foarte bine în bătaia directă a razelor de soare. Chiar am rămas surprins de cât de bine sunt afișate imaginile în lumină naturală puternică, într-un soare orbitor de iulie.

Sunetul extern, cel emis prin difuzorul de pe spatele dispozitivului nu este dintre cele mai bune. Fără un volum maxim impresionant și cu o calitate mediocră, el nu este de talia ecranului, nici pe departe. În plus, grila difuzorului este obturată când telefonul este așezat pe spate, pe o suprafață plană.

Prin jack-ul de 3.5 mm situația se schimbă și primim un sunt corect, bun, cu un volum maxim suficient. Folosiți o pereche de căști de calitate și neapărat debifați modul BesAudEnh (da, se aude infinit mai bine fără acest mod activat) din meniul telefonului dacă vreți să experimentați tot ce poate oferi Cubot Note S prin jack-ul de 3.5 mm.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Cubot Note S (16)

Pentru a reuși să obțină un cost cât mai scăzut de comercializare, Cubot Note S nu aduce un ansamblu hardware prea performant. Vorbim despre un chipset MediaTek MT6580 cu procesor quad-core la 1.3 GHz, dar pe arhitectură deja învechită, ARM Cortex-A7 și accelerator grafic modest – Mali-400. Cei 2 GB de memorie RAM și spațiul de stocare de 16 GB (12.21 GB disponibili utilizatorului în cazul Cubot Note S) reprezintă un must have chiar și în liga smartphone-urilor ieftine, așa că Note S le oferă pe ambele.

Galerie cu capturi de ecran din CPU-Z:

Sistemul de operare Android 5.1 Lollipop rulează fluent mai tot timpul, ușoare întârzieri apar doar atunci când forțăm nota. Adică, trebuie să ne aducem aminte că vorbim despre un ansamblul hardware modest și să folosim smartphone-ul ca atare.

Interfața pusă peste Android este una light, care schimbă foarte puțin sistemul de operare de la Google. Practic doar icon-urile au parte de un tratament cosmetic, restul elementelor sunt lăsate neatinse.

Aplicațiile preinstalate sunt extrem de puține, așadar bloatware minim. De la Google găsim Chrome, Gmail, Google, Google Settings, Maps, Play Games, Play Newsstand, Voice Search și Play Store. Printre altele mai avem Backup and Restore, Browser, Clean Master, Email, File Manager, FM Radio, Music, Notes și Sound Recorder. Doar 28 de aplicații în total, în sertarul ce le reunește laolaltă.

Galerie de screenshots cu interfața sistemului de operare de pe Cubot Note S și aplicațiile preinstalate:

Performanță

Teste benchmark Cubot Note S (1)

Cubot Note S a parcurs câteva teste de benchmark, iar rezultatele sunt structurate în tabelul de mai jos:

Tabel teste benchmark Cubot Note S

Conectivitate

Cubot Note S (13)

Cubot Note S aduce suport dual sim prin două cartele micro sim și vine cu slot dedicat pentru card microSD. Nu avem 4G, dar în 3G acoperă toate frecvențele de la noi din țară, indiferent de ce operator vorbim.

Alte elemente de conectivitate: Wi-Fi 802.11 b/g/n, bluetooth 4.0, GPS cu A-GPS, radio FM, microUSB și jack de 3.5 mm (ultimele două amplasate pe laterala de sus). Butonul power și cele pentru reglarea volumului sunt pe partea dreaptă.

În apelurile de voce Cubot Note S nu se descurcă tocmai bine, fiindcă difuzorul nu emite un sunet de cea mai bună calitate, iar volumul maxim putea fi mai ridicat. Semnalul GSM este însă recepționat stabil.

Cameră foto și video

Cubot Note S (10)

Reamintesc încă o dată: Cubot Note S este un smartphone ieftin. Deci nu ar trebui și nici nu cred că și-a propus să impresioneze prin capacitățile foto-video. Camera principală anunță ”doar” 8 Megapixeli (când mai toată lumea se laudă deja cu 13), iar cea frontală promite 5 Megapixeli.

Galerie de screenshots din aplicația camerei foto de pe Cubot Note S:

Nu știu dacă mai are rost să comentez prea mult imaginile de mai jos. Eu zic că sunt destule din care să trageți și singuri concluzii pertinente. Spun doar că pe ecranul telefonului se prezintă mai bine decât analizate pe un monitor. Sunt utilizabile pentru rețele sociale, dar numai dacă lumina a fost suficientă atunci când ai surprins cadrul. Detaliile nu sunt grozave indiferent de condiții, culorile parcă suprasaturate, iar nivelul de zgomot crește prea repede odată cu scăderea în intensitate a luminii.

Calitatea filmărilor este și mai slabă decât cea ce poate fi observată la fotografii. În nici un caz nu cred că avem rezoluție nativă Full HD, ci mai degrabă interpolată de la un maxim 720p. Autofocusul este greoi și de cele mai multe ori ai imagini defocusate.

Galerie de fotografii făcute cu Cubot Note S:

Autonomie

Cubot Note S (12)

Inițial am presupus că aici Cubot Note S o să puncteze bine de tot. Din păcate tot ce a reușit a fost să rămână un smartphone de mijloc. Credeam că ansamblul hardware nu va pune deloc mare presiune pe acumulatorul de mare capacitate. Sau poate că bateria are 4150 mAh doar pe hârtie…

Îmi vine greu să cred că avem în realitate 4150 mAh, fiindcă în utilizarea cotidiană o zi de dimineața până seara este cam tot ce poți obține în condiții medii spre intense de folosință. Cu ceva mai puțin ecran aprins te poți aștepta și la două zile de autonomie, însă oricum cam puțin.

Nici în testul autonomiei Cubot Note S nu a impresionat deloc. Doar circa 4 ore și 20 de minute a rezistat telefonul de la 100% până la 9% baterie când a rulat continuu Playlist-ul Unboxing al canalului Gadget.ro de pe Youtube. Luminozitatea ecranului a fost setată la maximum, iar conexiunea la internet s-a realizat prin Wi-Fi.

Preț

Cubot Note S497 lei pe CamereDigitale.ro

Concluzii

Cubot Note S (19)

Să vedem ce concluzii putem trage. Chiar dacă poate nu este un telefon tocmai grozav, eu spun că Cubot Note S merită cei mai puțin de 500 de lei solicitați de CamereDigitale.ro. Câte îi poți cere în acești bani?

Da, nu este cel mai performant, dar rulează decent sistemul de operare, aș spune chiar mult mai bine decât alte smartphone-uri mai puternice și mai scumpe. Nu are o cameră grozavă, dar câte telefoane îți pot oferi asta în suma dată. Nici autonomia nu se ridică la nivelul așteptărilor, dar nu este nici tocmai de înjurat.

Pe de altă parte, ecranul excelent și construcția solidă, husa de protecție oferită în pachet și folia gata montată pe display, fac o primă impresie ce nu poate fi ștearsă prea ușor de micile inconveniente. Inconveniente ce până la urmă sunt normale în această categorie de preț.

Cele mai importante plusuri și minusuri ale lui Cubot Note S:

PRO

  • ecran foarte bun, ce afișează culori plăcute, cu unghiuri largi de vizualizare, lizibilitate ridicată în lumină naturală și pentru care rezoluția HD am descoperit că este suficientă (imagini foarte bine conturate);
  • construcție solidă, finisări decente, materiale corecte;
  • folie de protecție a ecranului gata montată și husă de silicon direct în pachet;
  • sistem de operare ce rulează fluent, aproape nemodificat și cu bloatware minim.

CONTRA

  • autonomia oferită nu se ridică la nivelul așteptărilor induse de capacitatea de pe hârtie a acumulatorului;
  • cameră foto principală cu rezultate modeste;
  • sunet slab prin difuzorul extern și mediocru prin cel pentru apeluri.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.