2016 a început și cu “revelația” că Windows Phone este tras complet pe linie moartă. O constatare pe care oricine o putea face cu mult timp în urmă, cam de când au ales să facă o pauză de peste 1 an și jumătate până la lansarea unui nou smartphone din categoria premium. 

A fost Nokia Lumia 930 lansat în aprilie 2014 și Microsoft Lumia 950 în octombrie 2015. Certificarea că Microsoft a lăsat garda jos a venit între timp. Vânzările sunt de-a dreptul dezastruoase, în contextul în care nu au reușit să mobilizeze și alte companii în producția de telefoane cu Windows Phone. Asta pentru că mai nimeni nu-și dorește să piardă bani.

Mai bine trec la treabă și răspund la întrebarea din titlu:

1. Aplicații & Jocuri = la mare distanță de App Store și Google Play;

Există o mare discrepanță între ce oferă Windows Marketplace și App Store sau Google Play. Plus că este foarte greu să-i atragi pe dezvoltatori de aplicații când nu ai o piață de desfacere. Microsoft trebuia să facă o listă a celor mai mari 100 – 200 dezvoltatori de jocuri și aplicații, le oferea când un fee generos, iar respectivele aplicații ajungeau a fi portate și pe Marketplace, astfel reușeau să atragă mai mulți utilizatori.

Microsoft-Lumia-950-1

Microsoft Lumia 950 – un smartphone premium ce s-a lăsat așteptat;

Puteau concepe un program prin care să-i remunereze pe cei au aplicații în store cu multe descărcări. Să încerce cumva a oferi un pachet cât mai mare de jocuri și aplicații ce-s cu plată pe iOS și Android, dar gratuite în Marketplace.

Sunt o sumă de metode prin care să-i motivezi pe dezvoltatori, doar interes să existe, iar celor de la Microsoft nu le-a păsat suficient de mult.

2. Inexistența unui acord cu Google = lipsa Gmail, YouTube, Chrome, Google Maps etc;

Serviciile Google nu au ajuns niciodată în magazinul Microsoft și asta pentru că cei doi giganți americani nu au încheiat un acord. Microsoft pe baza patentelor deținute primește o sumă modică pentru fiecare smartphone Android comercializat global.

Google la o asemenea practică a răspuns prin lipsa portării serviciilor sale în Windows Marketplace. Pe iOS le găsiți și funcționează brici, pe Marketplace nu ai parte de YouTube, Google Maps, Google Docs, Google Drive, Gmail etc.

Sunt conștient că Google nu avea niciun interes să întărească Microsoft, mai ales că față de Apple, ar fi concurant cu Androidul pe low-cost și mid-range. Pe de altă parte, sunt sigur că dacă Microsoft reducea subsidiile cerute s-ar fi semnat o înțelegere.

3. Achiziția Nokia = fuga celorlați posibili parteneri;

În momentul în care au ales să achiziționeze divizia de telefoane mobile a Nokia pot spune că și-au tăiat creanga de sub picioare. Niciun producător hardware de top nu are cum să aducă telefoane cu Windows Phone, cât de fraieri să fie în a ajunge a concura cu telefoanele lansate de către compania ce are sub aceeași pălărie atât partea software cât și producția de terminale.

Google a făcut o mișcare similară când a luat Motorola, a văzut reacțiile și a pasat cartoful fierbinte către Lenovo, asta după ce a devalizat Motorola de peste cele 18.000 de patente.

Nokia-Lumia-1020-Gadget (5)

Nokia Lumia 1020 – ultimul camera phone al companiei finlandeze;

Apple este singura companie ce a reușit să dețină partea de hardware și software în mod integrat, dar strict pe zona telefoanelor de top, fără a cerși parteneri în stânga și dreapta. Microsoft dacă tot a pornit pe de ideea de all-in-one să investească puternic și nu să facă o pauză de 1 an și jumătate între două telefoane de top.

Cât timp Microsoft va avea defuncta divizie de telefoane mobile a Nokia, Samsung & co nu vor investi serios spre a produce telefoane cu Windows Phone.

4. Interfața grafică – pe placul a prea puține persoane;

A rămas aceeași de la Windows Phone 7 la Windows Phone 8 și implicit la Windows 10 pentru telefoane mobile. Modificările sunt de detaliu. Au reușit să iasă în evidență printr-o alternativă la iOS și Android, printr-o interfață grafică diferită. Au atras un grup de geeks ce sunt de-a dreptul fanatici și cam atât.

Păi succesul unui sistem de operare nu stă în geeks, în cei pasionați ci în masa mare a utilizatorilor ce au cunoștințe mai puține. Pe ei, Windows Phone nu i-a atras,  nu i-a fidelizat. Aici trebuia o schimbare mai amplă, precum cea de la trecerea Windows 8.1 spre Windows 10.

Nokia-Lumia-920-vs-LG-Nexus-4 (8)

Lumia 920 și LG Nexus 4, pe vremea când Windows Phone și Android se luptau de la egal la egal;

S-ar putea să păstreze Windows Phone în continuare, Microsoft este o companie vanitoasă, măcar la scară cât de mică nu vor preda armele și vor încerca a fi o alternativă, una fără căutare. La un moment dat, deciziile de business vor fi drastice și Windows Phone intră în neant, cam așa cum s-a întâmplat și cu Windows Mobile, pentru cei cu vechime ce ne citesc site-ul.

Categorii: opiniesoftware

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.