Opinie

Discutăm zilnic despre cât de „deşteaptă” este tehnologia de astăzi, despre cum au apărut din senin gadgeturi precum smartphone-ul sau tableta şi mai ales cum dezvoltă acestea comportamentul uman. Noua generaţie tehnologică ne poate susţine marşul către vârful piramidei într-un mod care până acum părea utopic: jocul. Astăzi vreau să vă vorbesc despre un nou concept apărut în organizaţiile din întreaga lume, conceptul denumit GAMIFICATION .

Acest concept este la fel de nou precum iPad-ul şi a crescut la fel de bine ca acesta din urmă. În întreaga lume sute de organizaţii utilizează jocul pentru a-şi dezvolta angajaţii, pentru a-i face să performeze mai mult ca niciodată. Defapt conceptul de gamification înseamnă pe scurt ruperea barierelor monotone şi neproductive. De câte ori plecaţi dimineaţa la serviciu cu chef de muncă? Sincer, în 99,99% din cazuri, niciodată. Prin joacă se poate schimba acest lucru.

Nu v-ar plăcea să intraţi într-o competiţie cu colegii? O competiţie cu provocări, o competiţie care la final să vă aducă zâmbetul pe buze? Pentru a înţelege şi mai bine acest concept vă dau un exemplu:  NIKE +. NIKE + este o simplă aplicaţie pentru alergat care îţi permite să te compari cu alţi alergători, te motivează să atingi anumiţi parametrii de performanţă, să îţi urmăreşti evoluţia de-alungul timpului şi multe alte facilităţi. Cum ar fi să vezi că un coleg de al tău a alergat mai bine ca tine în aceeaşi perioadă de timp, chiar dacă tu eşti mult mai atletic ca el? Te-ar motiva sau nu să alergi mai bine ?

Astfel funcţionează conceptul de gamification. Managerul stabileşte regulile jocului, iar subalternii concurează. Câştiguri financiare nu ai, dar ai satisfacţia că ai terminat primul din echipă în cadrul concursului.

Acest concept nu ar fi putut creşte niciodată fără noile tehnologii. Smartphone-urile, tabletele, permit realizarea jocului în timp real. Poţi vedea evoluţiile celorlalţi participanţi, poţi comunica direct cu ei, poţi analiza strategia lor şi în funcţie de aceasta să îţi stabileşti propria strategie, poţi realiza pronosticuri şi cel mai important, te distrezi în timp real. Cine spunea că telefonul a fost inventat doar pentru a vorbi la el, s-a înşelat amarnic. Telefonul inteligent de astăzi susţine performanţa, susţine dezvoltarea.

Noua tehnologie este frumoasă, dar are o frumuseţe pe care trebuie să o descoperi.

gamification-word-cloud