Retelistica

În 2012 s-a organizat licitația pentru spectrul 4G din România, iar detalii complete găsiți într-un articol dedicat. Orange, Vodafone și Cosmote / actualul Telekom s-au bătut pentru frecvențele 4G pe care statul român le-a scos în față. 

FDD-LTE-ul a devenit bucătăria internă a celor trei mari jucători. Investițiile s-au ridicat la nivelul a sute de milioane de euro.

Telekom – 180 milioane euro;

Orange – 227 milioane euro;

Vodafone – 228.5 milioane euro.

Vodafone a mizat și pe 2600 MHz în TDD-LTE, banda 38, 2K Telekom a achiziționat strict un bloc în frecvența amintită. Știu doar că 2K Telekom a plătit 6.6 milioane euro. Între timp, RCS-RDS a încheiat un acord de concesionare cu 2K Telekom și de aici 4G-ul la Digi Mobil.

În 2012, TDD-LTE-ul era întâlnit în Asia, nu era prea multe telefoane cu acoperire în acest spectru, cumva nu se aștepta nimeni la explozia ce a urmat. În sensul că din 2014 – 2015 sunt din ce în ce mai multe telefoane mobile ce știu 4G și în TDD-LTE, astfel că RCS-RDS a beneficiat de o portiță și s-a ales la preț de chilipir cu o tehnologia 4G activabilă la nivel național.

Au promis că în 2016 vor oferi 4G în toate orașele României, rămâne să vedem dacă se vor ține de cuvânt. Pe 15 noiembrie se încheie dezvoltarea 4G în primele 15 orașe, până la sfârșit de decembrie sunt așteptate alte 15 orașe și procesul merge mai departe.

Îmi este clar că în timp, 1 – 1.5 – 2 ani, toate smartphone-urile vor avea FDD-LTE + TDD-LTE. Qualcomm cred că este și cel mai mare promotor al TDD-LTE + FDD-LTE în același chipset. Acoperirea rămâne problema principală de rezolvat pentru jucătorul ultim din hora 4G.

Pe de altă parte, Orange, Vodafone și Telekom sunt sigur că vor investi în continuare în rețelele lor, vor avea o acoperire mai bună și vor fi mereu cu un pas în fața RCS-RDS. Bătălia se va da în jurul ofertelor și serviciilor atașate. Teoretic, clientul final are numai de câștigat din această situație. Ca dovadă că prețurile s-au mai așezat și NELIMITATUL pe minute și mesaje naționale a fost adoptat mai repede.

Dacă un operator ar fi cumpărat și blocul de frecvență luat de 2K Telekom ar fi limitat RCS-RDS-ul să rămână un jucător strict pe tehnologia 3G. Cred că la nivel de top management sunt regrete că nu s-a mers până la capăt.

Care sunt diferențele între FDD-LTE și TDD-LTE?

Cu tehnologia din momentul actual, TDD-LTE urcă până la un maxim de 110 – 120 Mbps la download, pe când FDD-LTE-ul ajunge și la 300 Mbps. FDD-LTE-ul se găsește în frecvențe mai mici, de aici acoperire mai mare per antenă, TDD-LTE-ul necesită mai multe antene, dar aduce un plus de stabilitate.

FDD-LTE știe download și upload în regim simultan, TDD-LTE le face pe rând, download sau upload. Teoretic, nu afectează utilizatorul în vreun fel. De cele mai multe ori, faci download și upload pe rând.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.