Opinie

Sunt sigur că voi deschide o cutie a Pandorei cu acest articol, însă îmi place să spun lucrurilor pe nume şi să analizez la rece anumite situaţii cum este şi cea de faţă. După cum probabil ştiţi, în urmă cu câteva zile RCS & RDS a primit acceptul ANCOM pentru a aplica suprataxarea serviciilor de roaming folosite în Spaţiul Economic European. Este o mişcare permisă de Uniunea Europeană, deci complet legală pentru următoarele 12 luni.

Media din România a tot scris în ultima lună despre eliminarea costurilor suplimentare plătite în roaming de la 15 iunie, iar decizia RCS & RDS de a continua totuşi aplicarea unor taxe a iritat foarte multe persoane. Mulţi români nu cred că ar fi mulţumiţi şi dacă abonamentele ar fi gratis, însă aceasta este altă discuţie. Decizia operatorului telecom “albastru” este una cât se poate de logică în condiţiile în care oferă cele mai ieftine abonamente de pe piaţă.

RCS & RDS nu are cum să ofere serviciile incluse în abonament şi în roaming pentru că nu sunt aceleaşi costuri. În ţările din SEE se plătesc în continuare tarife de interconectare către ceilalţi operatori, tarife pe care RCS & RDS nu are cum să le suporte în condiţiile în care abonaţii plătesc chiar şi 2.8 euro / abonament nelimitat. Vorbim simplu de sustenabilitatea unui serviciu oferit pe termen lung, dar şi de susţinerea unui business.

Există abonaţi care plătesc 25 – 30 euro / lună şi au internet fix, televiziune şi 4 abonamente de mobil. Avem nişte costuri minime pentru români, costuri care nu au cum să acopere taxele suplimentare aduse în ograda operatorului tot de ei.

În plus, tarifele suplimentare percepute de RCS & RDS în roaming sunt valabile doar pentru următoarele 12 luni şi sunt oricum mult mai mici decât cele anterioare:

 • Date mobile – 0.00637 euro / MB până la 31 decembrie 2017;
 • Date mobile – 0.0049 euro / MB între 1 ianuarie 2018 şi 30 iunie 2018;
 • Apel telefonic efectuat – 0.031 euro / minut (pentru un apel inițiat din orice țară din SEE către un număr din România);
 • Apel telefonic primit – 0.0108 euro / minut (pentru un apel primit în orice țară din SEE);
 • SMS trimis – 0.01 euro / SMS;
 • SMS primit – gratuit (pentru SMS-urile primite în țările din SEE).

Adică pentru 100 de minute plătiţi cam 3.5 euro în plus, pentru 1 GB internet pe mobil cam 7.5 euro şi pentru 100 de SMS-uri cam 1.2 euro. Nu sunt sume mari dacă stai să te gândeşti că le plăteşti doar dacă ieşi din ţară şi doar dacă vrei (nu te pune nimeni să stai pe internetul de mobil dacă în concediu ai Wi-Fi).

Nu uitaţi că şi ceilalţi operatori au abonamente / oferte în care nu sunt incluse serviciile de roaming sau care le oferă după un anumit prag ( Orange oferă serviciile de roaming pentru cartelele prepay doar de la 7 euro în sus ). Adică ei îşi amortizează costurile de interconectare prin preţ, însă un preţ plătit lunar, nu doar la nevoie cum oferă RCS & RDS.

Ştiu că există în continuare multe nemulţumiri legate de semnalul Digi Mobil, însă gândiţi-vă cum era el în urmă cu 2 ani şi cum e acum ? RCS & RDS investeşte constant în dezvoltarea infrastructurii, însă nu poate face peste noapte ce alţii au făcut în 10 – 15 ani. Vorbim de timp şi de resurse. Trebuie să fim puţin realişti, iar până la urmă nu vă obligă nimeni să experimentaţi. Aveţi o grămadă de alte opţiuni de unde puteţi alege. Piaţa este una liberă.

 • Pingback: De ce cred că RCS & RDS are tot dreptul să ceară o suprataxă pentru serviciul de roaming - Stiri ultima ora, stiri online()

 • Iulian Muresan

  Așteptam un articol de genul. Cum ai spus, nimeni nu te pune sa folosești serviciile. Dacă ai nevoie, poți sa te încadrezi într-o suma decenta, care oricum în străinătate se traduce în câteva cafele.

 • Robert

  Decizia RCS-RDS a iritat doar acele persoane care n-au habar despre cum funcționează telefonia mobilă și ce implică ea. Oameni cu mentalitatea “să ni se dea, să ni se facă“.

 • NBA

  Uuuu Cosmine, le-ai “dat în cap” tuturor hater-ilor Digi Mobil. Nice job!

  • Cosmin Musat

   Nu am dat în cap la nimeni. Am vrut doar să clarific niște lucruri. Cine este rațional și logic, le va înțelege.

  • NBA

   De asta am pus ghilimele. 😁

 • Rebelulll

  Cine ii pune pe cei de la RCS RDS sa practice astfel de abonamente “minuscule” daca nu sunt capabili sa isi onoreze promisiunile ? Daca ceialti operatori nu pun suprataxa odata cu noua lege, atunci sa mareasca preturile abonamentelor, insa acest lucru ar duce la pierderea clientilor.
  Au avut un marketing agresiv cu aceste preturi mici si profitul nu cred ca a fost asa mare, doar ca sa atraga cat mai multi clienti. Acuma sa joace in hora daca au dorit sa intre.

  • Cosmin Musat

   Și ceilalți operatori își recuperează costurile (oferă roaming doar după o anumită valoare a ab / ofertelor). Asta pentru că au o varietate de oferte de unde pot alege. RCS RDS are 4-5 abonamente mari și late cu preț maxim de 5 euro. Nu putea face același lucru că ceilalți, iar pentru a-și amortiza costurile au aplicat la această portiță legală. Îți dăm roaming, însă cu un cost suplimentar minim.
   Și despre ce promisiuni vorbești ? A zis vreodată RCS RDS că oferă roaming gratuit ? Nu. Au promis minute și net nelimitat pentru 3-4-5 euro in țară. Și le oferă.

  • Dan Ionita

   Ei se adreseaza celor 99% din populatie care stau majoritatea timpului in Tara si nu vorbesc/stau pe net enorm cat merg cate o saptamana pe afara.

  • Innoxius

   Până nu de mult, dacă ne luăm după comentariile de pe gadget, se adresau doar celor care stau în oraș, nu sătenilor. Acum se adresează doar celor care stau în țară. Mâine se vor adresa celor care dorm pe partea stângă și au ochelari fumurii?

  • Rebelulll

   Ar trebui sa specifice ce fel de clienti isi doresc.
   Serviciile lor sunt proaste, in mijlocul Clujului se intampla sa nu te intelegi cu altii la telefon sau sa n-ai semnal, iar la tara de multe ori nu merge mai deloc, comparativ cu altii.
   Cred ca se refera la cei care stau IN tara nu LA tara :))

   Oricum abonament nu imi fac, prefer cartelele prepay… imi reincarc cand vreau si cum vreau. O sa incerc de curiozitate o cartela prepay de la RDS cat de repede, ca tot am telefoane destule…

  • Daniel Ionel

   Cartela nu e reprezentativa pentru serviciile Digi. Nu ai 4g. Dar asa macar poti verifica acoperirea.

  • Ciprian

   “Serviciile lor sunt proaste, in mijlocul Clujului se intampla sa nu te intelegi cu altii la telefon sau sa n-ai semnal, iar la tara de multe ori nu merge mai deloc, comparativ cu altii.”

   “O sa incerc de curiozitate o cartela prepay de la RDS cat de repede, ca tot am telefoane destule…”

   Cum ai ajuns la concluzia ca au servicii proaste daca tu nu ai folosit serviciul?

  • Rebelulll

   Am prieteni care au abonamente la RDS si de multe ori se intampla ca eu sa am semnal in acelasi loc, iar ei nu… inclusiv in convorbiri cu ei in acelasi oras. Si e vorba de mai multe telefoane, nu doar de unul ca sa zic, ca ala are probleme cu semnalul.

   Ca sa nu mai zic, sa vezi ce frustrati sunt taximetristii ca nu au semnal pe tableta si nu le merge bine internetul in mijlocul clujului pe calea dorobantilor :)
   Toti au lacomit ca au parte de preturi ieftine si asta au si privit = servicii ieftine.

  • Ciprian

   Mai degraba retea supra incarcata, din numarul record de numere portate in reteaua Digi, se vede ca romanul e amator de mocaciune. Timpul va rezolva toate aceste probleme.

 • Greuceanu

  Observațiile din articol sunt corecte,nu am obiecții.
  Pe de altă parte ,e corect și comentariul colegului @RebelulS:disqus și anume că marketingul agresiv pentru atragerea clienților își spune cuvântul în acest caz,RCS-RDS fiind obligați să practice taxe suplimentare față de abonamentele de bază.
  Ideea e că RCS RDS nu oferă în acest moment o calitate generală comparabilă cu a Vodafone sau Orange nci pe semnal GSM stabil nici pe calitatea internetulul mobil.
  Cum am mai spus cât plătești(ieftin) atât primești(prost).Numai cei mai norocoși benficiază și de calitate la RCS-RDS.
  Iar cei care vor calitate în primul rând sunt din ce în ce mai mulți,nu mai sunt o minoritate cum ar crede unii.
  Cine are răbdare să aștepte ca RCS să ajungă la nivelul celorlalți de calitate vor fi mulțumiți,cei care nu,vor alege ceilalți operatori mai cunoscuți.

 • Apostolina Marius

  Ce face rcs&rds este exact cum face nea Ion in piata,toti in piata da kg de cirese cu 5lei+sacosa,el,il da mai ieftin,cu 4lei,dar te pune sa ii platesti sacosa cu 1leu pt ca nu poate suporta costul sacosei….

  • Bună analogie.

  • Robert

   Exact. Iar sacoșa e opțională. Diferența e că la nea ion o plătești dacă o iei, la ceilalți o plătești indiferent dacă o iei sau nu.

  • Innoxius

   Diferența e că la ceilalți ai parte de comerț civilizat, la nea Ion nu.

  • Robert

   Pentru că pantof.

  • Cosmin Musat

   Sau poate nea Ion oferă cel mai bun preț pentru ce te interesează direct, dar nu îți oferă gratuit și opționalele.

  • Innoxius

   La fel cum Emag imi vinde cauciucuri de masina mai ieftine decat magazinul de pe strada mea, dar magazinul mi le si monteaza. Pretul la Emag + montaj mai mare decat la magazin. Nici plasa in care car ciresele, nici montajul rotilor nu sunt “optionale”. Bine, ciresele le pot cara in buzunare :) Dar cum romanul are in ADN sa tina prin casa cateva pungi “de 1 leu”, nea Ion va avea vanzarea asigurata. Dar asta nu il va face un comerciant mai civilizat decat este.

  • Cosmin Musat

   Vorbim de niste servicii care vin lunar. Un alt operator iti da roaming gratuit (limitat si acela) pentru 10 euro / luna la abonament, la Digi Mobil ai 2.8 euro / luna fara roaming. Pleci de 2 ori / an din tara si consumi cate 20 euro pentru net si minute. Total / an la celalalta operator: 120 euro, la Digi Mobil 73.6 euro. Si asta e dusa la extrem (multi nu ies mai mult de o data / an din tara si nici nu consuma de 20 euro pentru ca exista Wi-Fi mai peste tot acum).

  • Greuceanu

   Relativ corecte calculele dacă discutăm strict de costuri(prețuri),dacă vorbim de calitatea generală oferită, RCS-RDS mai are multă pâine de mâncat până sa ajungă la același nivel calitativ cu ceilalți.

  • Cosmin Musat

   Total de acord, vorbim totuși de o rețea nouă în care se investește masiv de 3-4 ani. Peste 5-6 ani probabil vor ajunge și ei la un nivel calitativ mai ridicat.

  • Greuceanu

   Așa este Cosmin,dar pe o piață concurențială un client care dorește calitate atât la internet cât și la semnal(acoperire) nu este interesat de scuza că o firmă anume este noua pe piață.Cum s-ar spune pentru acea firmă,ghinion.
   El nu așteaptă câțiva ani să i se ofere ce dorește,la el nu prețul primează.
   Așa cum am subliniat deja,el va alege Orange sau Vodafone.
   Toti ceilalți cu pretenții mai modeste si al căror buzunar este mai strâmt se vor mulțumi cu mai puțin(RCS-RDS).

  • Innoxius

   Cosmine, nu e cazul sa reiei calculele. Ca nici eu nu reiau testele de viteza si de acoperire ;)

  • Cosmin Musat

   Când Orange sau Vodafone au lansat 3G in România și vitezele erau groaznice, nimeni nu spunea nimic. După 15 ani de investiții în infrastructură, este normal să aibă mai multă calitate in servicii.

  • Gogu

   De acord cu tine, doar ca atunci cand Orange/Vodafone au lansat 3G, vitezele erau wow pentru timpul respectiv. De fapt erau cam aceleasi viteze pe care Digi le oferea anul trecut. Intre timp Digi a crescut foarte mult dar mai au de recuperat…
   Ideea e ca la orange/vodafone daca esti client suficient de vechi ai parte de un abonament modic, 5-6 euro inclusiv cu net in roaming si atunci oferta inclina clar in favoarea lor.
   Oricum, tot drumul de la Otopeni, Pitesti, Slatina, Craiova, am putut sa vad seriale online pe Digi, deci eu ma declar multumit.

  • Ala

   Dupa 15 ani de investitii cu tzaraita in conditiile in care au practicat ani de zile abonamente de 15-20 de euro la “oferta”.

  • Vio

   Comert civilizat zici… Zilele trecute am incarcat cartela Vodafone cu vreo 11 EUR. Mai aveam 3 EUR si reactivasem extraoptiunea cu 4 zile in urma. Ma trezesc ca-mi vine mesaj cu “Extraoptiunea dvs de 7 EUR s-a activat automat, bla bla bla”. Verific creditul… Hopa… Credit 7 EUR… (trebuia sa am 14)… Sun la *222… cumva reusesc sa intru pe un fir unde ar trebui sa vorbesc cu operator… Astept jumatate de ora… nimic… on hold… Ma mai uit pe site, vad ca la *555 poti suna pe bani, ca la prostituate, hai sa incerc, raspunde imediat, rezolv problema, dar banii luati de *555 luati raman. Distractiv comert civilizat, nu? Si mai distractiv e ca acum cateva saptamani exact la fel a patit prietena mea. Ghici cine se intereseaza acum unde sa porteze?….

  • Innoxius

   Da. Civilizat. Ți se oferă ocazia să fi servit mai rapid. Eu o singură dată am avut nevoie de serviciul ăsta și m-am bucurat că există. În rest stau în așteptare sau mă sună ei înapoi. Adică alt exemplu de comerț civilizat.
   În momentul în care, pe lângă statul la coadă, mie mi se mai oferă două variante, una foarte rapidă, pe bani (Vezi ce zice colegul tău de rețea cu „să ni se dea“, că te văd revoltat pe subiect) și alta mai puțin rapidă, dar care nu mă costă timp, da, eu zic că e comerț civilizat.

  • Vio

   Eu cred ca ai probleme si cu sinapsele… Civilizat e sa fure? Pe mine m-a furat si, ca sa-mi iau banii inapoi, a trebuit sa pierd timp si bani. Iar pentru tine asta inseamna civilizatie… OK… Nu m-as mira sa fii bugetar pe la ANAF… ei sunt la fel de civilizati ca si mentalitatea ta.

  • Innoxius

   Ok. Te-a furat. Du-te la Digi, că ăia nu te fură. Ăia îți i-au banii lunar pe ce nu-ți oferă tot lunar. E cineva la Vodafone care stă pe calculator și fură din banii amărăștenilor.
   A fost o eroare. Pe mine m-au taxat cu taxă de reziliere când nu era cazul. N-am considerat furt. Am sunat și s-a rezolvat.
   Și încearcă să nu-ți exprimi păreri despre sinapsele altora. Dovedește doar că sinapsele tale dau rateuri. Probabil un operator ca Vodafone e prea deștept pentru tine.

  • Cosmin Musat

   Nu e chiar la fel. Era o analogie corectă dacă de referea strict la serviciile oferite in România. Pe exemplul tău, analogia mai corectă cred că ar suna așa:

   Nea Ion vinde cireșe in piață cu 2 lei, in timp ce restul le vând cu 4-5 lei. Vine statul și anunță că noua lege permite altor distribuitori să cumpere de la tine la același preț cu care vinzi. Ceilalți spun sigur, dar le dam pe cele cu 5 lei cu transport gratuit, in timp ce nea Ion le da tot la 2 lei, dar fara transport.

  • Apostolina Marius

   Dar nu rds&rcs imi plătește transportul pt ca sa plec într-o altă țară,ce doar serviciul de roaming, pe care oricum el îl achita anual,trimestrial,sau lunar la un cuantum stabilit într-un contract,minute ,sms,mb,estimat,si nici de cum ,ce consum eu personal.asa ca nelămurire rămâne, dacă eu activez roamingul si stau 3 zile în grecia,fără ca sa folosesc vreun serviciu,ei tot imi ia 3 euro pe zi nu?

  • Innoxius

   De unde ai scos 3 euro pe zi?

  • Marcuss07

   Vine statul roman și zice ca de azi sacosele sunt gratis. Pai nea Ion cum sa mai facă bani? Gata, taxa pe cozile de cireașa ce ies din sacosa! E taxa lui, ce treaba ai tu :)

 • Innoxius

  Până la urmă e modelul de business ales de ei. Modelul low-cost. Și care prinde de minune la cei care se mulțumesc cu mai puțin. Mai un roaming național, mai o taxă pe roaming extern, coafura rezistă. O scot la liman cumva.
  Dacă roaming național le-a dat timpul să mai bage niște antene, astea 12 luni cu roaming pe taxă pentru ce le va da timp?

 • Argumentul contabilității nu mi se pare cel mai potrivit în cazul de față. Decizia eliminării roaming-ului nu le-a picat în brațe ieri. Se știa de cel puțin doi ani că se va ajunge aici, deci RCS-RDS aveau timp să-și ajusteze strategia de vânzări.

  Așa că singurul argument care rămâne în picioare este cel descris în primul paragraf al articolului. Nimic mai mult.

 • Caruntu Radu

  Pertinent articolul si Digi are perfecta dreptate in decizia luata.

 • NBA

  Citat din Harap-Alb: “Nu înțeleg de ce lumea critică un produs/serviciu pe care oricum nu-l vor cumpăra/folosi.” Atunci nu-i dădeam dreptate, acum raționamentul său pare normal.
  Așa că dacă nu vă convine Digi mergeți in altă. Nu sunteți obligați să le cumpărați abonamentele. Dar nici nu mai aruncați cu noroi.

  P.S: O să mai folosesc acest raționament. Se descurcă bine. 😆

  • Innoxius

   Vezi ca H-A-ul tau ii umple de sange pe Samsung & Co. :)) Adica nu se intelege nici pe el insusi.
   In rest, ascunde mesajele care nu-ti convin si sa vezi ce Plenara CC a PCR rezulta. Si asa ar fi la toate articolele in care cineva nu e de acord cu ceva, pentru ca nu cred ca cineva e abonat la 4 operatori si are toate telefoanele, tablete si masinile despre care se publica pe aici.

  • Rebelulll

   Intr-o tara independenta ai dreptul la libera opinie.
   Tocmai de asta exista CRITICA, CONCURENTA. Daca nu ar fi concurenta si lumea nu ar critica, atunci ar fi comunism si ai juca dupa cum iti canta ei.
   Trebuie sa inteleaga un lucru: “Clientul nostru, stapanul nostru”.

   Eu nu am abonament de telefonie, insa le folosesc televiziunea si internetul. Deci sunt un viitor potential client si la telefonie, insa tu ca orice om cu scaun la cap, inainte sa cumperi un produs, te interesezi… vezi ce alternative ai, ce ofera, ce avantaje si ce dezavantaje are, iti faci calculele… pe baza acestora iei o decizie. Tot asa am facut si eu (am vazut la rude, la vecini care au RDS cum e reteaua lor) si deocamdata am spus pas.

  • NBA

   Corect.
   Dar sunt unii pe aici care critică din răutate, din invidie aș putea spune. Nu mă refer la articolul ăsta neapărat sau la cei care au comentat cu privire la semnal. Semnalul și internetul nu sunt extraordinare peste tot. Dar cu timpul se vor face îmbunătățiri.

   Dar dă-o naibii de treabă! Te duci o dată sau de ori pe ani în vacanță afară din țară, și nici atunci nu-ți permiți să plătești o taxă de rahat! Stai că asta nu-i tot. Unii vorbesc de parcă merg în vacanță să stea pe net, sau merg în UE/SSE 11 luni pe an și nu pot să plătească. Înțelegi ce zic?
   Unele critici sunt doar frustrări și comentarii răutăcioase, și cred că la asta s-a referit și Harap Alb cânda spus acea remarcă.

  • Rebelulll

   Eh, se mai intampla… de exemplu eu cand vad o cutie de telefon allview mi se face rau… nici nu-mi vine sa o ating. Are un design neplacut pentru mine acel logo. :)) Si asta fara sa vreau.

  • emiluși

   :))) bate palma :)))

  • Ciprian

   Sa stii ca Allview poate fi mai ok decat un Samsung in unele cazuri.

  • emiluși

   Te cred dar eu decat un allview scump mai bine un Samsung mediu si ca pret si ca specificatii ;)

  • Greuceanu

   Acel raționament la care te referi este unul idiot,un clișeu,vorbe goale de conținut.
   Ca să observe dacă un produs/serviciu i se potrivește,un client adună informații din orice sursă atât online cât și în locații fizice,testează acel produs/serviciu dacă este posibil,după care ajunge la concluzia dacă acesta i se potrivește sau nu.
   Cei care ajung la concluzia că nu li se potrivește produsul/serviciul își exprimă opinia în consecință acolo unde este cazul,gen articolul de față.
   Opiniile lor nu au legătură cu aruncatul cu noroi,ci cu o realitate simplă.
   Niciodată nu e vorba că cineva nu dorește ceva pur și simplu.Aceea e o idee pe care doar cineva extrem de superficial în gândire o propagă.Sau care nu are argumente viabile. Și mă refer la personajul citat de tine acum ,nu la tine.
   Crede-mă că cei ce au concluzionat că nu sunt satisfăcuți de produs(în cazul ășta telefonie+ internet mobil) oricum nu se orientează pe bună dreptate către RCS-RDS, iar pe măsură ce timpul trece devin din ce în ce mai mulți.

  • NBA

   Ptiu, se pare că mai multă lume îmi zice că “sunt beat”.
   “Când unul îți zice că ești beat îl trimiți la culcare. Când doi îți zic, te duci tu să te culci.” Probabil (de fapt sigur) aveți dreptate.
   În consecință, mă duc să mă culc. 😆

  • Greuceanu

   Nu e nevoie,ești destul de treaz.
   Alții ar trebui să se ducă la culcare. :D

  • NBA

   Mulțam.

  • Innoxius

   Nu te du. Ești băiat bun. Ai greșit și tu o dată :))

  • Greuceanu

   :)))

  • NBA

   😉😉

 • Innoxius

  Legat de ceilalti operatori, e clar ca nu poti da exemple decat pe baza ofertelor vizibile pe site si asa e, potrivit ofertelor doar de la anumite sume in sus ai roaming SEE gratuit. Dar uite, la Vdf am doua abonamente facute acum un an si mi-au raspuns ca beneficiez de conditiile de roaming SEE fara costuri suplimentare. Abonamentele sunt de 6 euro si mai au un an.

  • Florin Obili

   De cat net si minute beneficiezi la 6 euro?

  • Innoxius

   Nelimitat retea, 550 nationale (care merg si in UE, unele tari fix, altele fix si mobil), 1 GB in tara si SEE.

 • Tudor P.

  Din pacate in casa am semnal slab desi sunt relee in jur. Am avut o lucrare in casa si eu cred ca muncitorii mi-au facut ceva la cablu si nu mai merge. Am facut hotspot pe telefon sa primesc la laptop. Trebuie sa pun telefonul aproape de geam sa mearga cat de cat. In Bucuresti am in casa semnal full peste tot. Am mers cu trenul intre Bucuresti si Galati, trecand prin Ploiesti si Buzau. Abia am reusit sa incarc o poza pe FB. Semnalul pentru date era aproape inexistent. E mai prost ca la inceput cand i-am si laudat raportand la pretul cerut. Cand trenul o lua prin Uziceni, prin mijlocul Baraganului aveam semnal mai bun. Ma asteptam sa devina mai bun cu timpul, nu mai prost. Pana la urma asta nu e retea de oras. Sper sa fie doar o problema temporara, ca altfel plec de la ei. Pot accepta viteze mai mici ca la altii, nu am pretentii, dar nici 0.

 • AlexandriX

  II mai pupati mult in fund? Serios acu’…..

 • cutienoua

  problema nu e supra-taxa ci comunicarea.
  faptul ca au anuntat tarziu si sunt convins ca exista destui clienti care nu stiu inca despre asta.
  chiar pe situl lor trebuie sa fii atent sa navighezi pt a gasi informatii despre roaming,nu e ceva ce promoveaza. desi cred ca ar fi trebuit macar asta sa faca.

 • marcgm

  Că-i permite legislaţia europeană. În ţară nu se schimbă nimic.

 • Marcuss07

  Vorbim de un abonament lunar de 20 lei/luna. Ce pretenții sa ai la acești bani?

 • Dinca Daniel

  Sunt clientul lor de multi ani, eu, sotia, socrii, tatal meu…i-am cooptat pe toti :)
  Sunt din Sibiu si suntem multumiti de semnal( am mers si prin multe locuri din tara) , evident ca sunt zone unde nu era semnal, dar na, 2-3 zile plecati nu am murit.
  Problema e ca inteleg rationamentul financiar etc….dar din cei 3 mil abonati ai lor, cu siguranta multi nu au iesit/nu vor iesi din tara( din cele 5 abonamente ale mele doar eu si sotia ce am iesit din tara in atatia ani)
  Ca sa concluzionez: nu era o tragedie financiara ptr ei daca lasau macar gratuit ceva asa de imagine, marketing( 50 min voce si 100-150 mega net), sigur inchideau gura multor abonati…..

  • Innoxius

   N-ai inteles. Hotararea UE nu e cu “sa se dea un pic gratuit, sa se inchida gura”. Asta poate in Rusia. Hotararea e cu “sa fie in Roaming la pretul de acasa, eventual cu o suprataxa modica, pe 12 luni”

  • Dinca Daniel

   am inteles.atunci decizia a fost usor de luat.decat sa isi “arda” toti abonatii prin abon mai mare (ar fi plecat gramada la concurenta) au pus tarifele.Sunt de acord cu ei acum.mersi de info

 • Victor Balaj

  Foarte bun articolul! Mi se pare corect ca RCS RDS sa aplice o taxa pe care (cum ai spus) nu e “musai” sa o platesti. Adica preturile sunt foarte bune. Iti permiti sa stai chiar si pe net destul de lejer. Iar minutele sunt ieftine. Mi se pare ca cu 5 euro vorbesti 100 de minute si faci browsing si verifici mailul. Chiar e mai mult decat ok.

 • Florin Obili

  Costurile nu sunt exagerate, dar pe unii ii deranjeaza. Eu cand sunt in concediu, nu prea vorbesc la telefon, dar folosesc internetul. Acum ca platesc 7 euro in plus pentru 1 GB de internet la fiecare iesire din tara, nu mi se pare o suma foarte mare. Apropo, vedeti ca la Vodafone, Orange sau Telekom puteti folosi beneficiile doar 3 luni pe an, dupa care s-ar putea sa va taxeze.

  • Innoxius

   La Vodafone sunt consecutive, nu pe an.

  • Florin Obili

   Apoi platesti!

  • Innoxius

   Nu obligatoriu. “Isi rezerva dreptul”. Te anunta, ai doua saptamani sa te conformezi. In contractul meu nu scrie ca “platesc”, ci ca “isi rezerva dreptul” de a incasa tariful din tara si/sau suprataxa.
   Deci, practic, poti avea 4,5 luni concecutive, adica un total de 9 luni intr-un an in care poti sta linistit cu catel si purcel in orice tara din SEE si sa nu platesti nimic.

  • Florin Obili

   Daca ti place riscul, incerca sa vb 4-5 luni sa vedem ce se intampla ca suntem si noi curiosi.

  • Innoxius

   Daca imi asiguri tu subzistenta pe perioada asta in Occident, eu sunt gata sa risc.

  • Innoxius

   Si ce sa risc? N-auzi ca asta scrie in contract?

 • io c

  decizia e corecta. si o anunta. In schimb, vodafone taie accesul la roaming cu totul, ai abonament de 5 euro, asta e, nema roaming, nici nu ai posibilitate de a activa ceva optiune cu plata … am patit-o cand sa o plec din tara, in conditiile in care luna trecuta mergea brici roamingul. si uite asa cine se porteaza dupa vreo peste 10 ani de abonamente la ei ?

 • Carlos-Cristian

  Am vazut la cineva la Digi Mobil ca avea reclame pe pagina ecranului telefonului aflat in mod standby. Oare asa se justifica costurile mici?! Sunt enervante si pare ca modifica pagina de start! Ma intreba cum le dezinstaleaza! Nu este cu putinta sa cie dezinstalate!

 • Marius Podaru

  Asta se intampla cand practici preturi de dumping.

 • Marius

  Salut tuturor. M-am perindat pe la toti operatorii. Va rog, dintre acestia sa nu mai aduceti in discutie Vodafone. Sincer, acoperirea lor e mai mica decat cea de la Digi.

  Multumesc.