Huawei P30 Pro este telefonul ce l-am transformat în daily driver înainte de redactarea recenziei de pe site. Am o sumă de puncte PRO pentru P30 Pro, dar este un capitol unde compania chineză a făcut economie. Mă refer la protecția ecranului OLED de 6.47 inch.

Huawei P30 Pro folosește un display OLED de 6.47 inch cu rezoluție 2340×1080 pixeli, aspect 19.5:9, raport display / corp de 88.6% și 398 ppi, compatibil cu HDR10 + DCI-P3 și dispune de certificare IP68 în ce privește rezistența la contactul cu apa și praful.

Pe site-ul oficial sau pe GSMarena etc o să descoperiți că în dreptul display-ului nu este specificat nimic legat de sticla ce-l protejează.

Este cumva de înțeles, pentru că Huawei nu a ales Corning Gorilla Glass pentru flagship-ul său. Culmea este că au lucrat cu ei pe alte modele: laptopurile MateBook X Pro, MateBook 13 și 14, MateBook X și smartphone-urile Mate 20 Pro, P20 Pro, Mate 10, Mate 10 Pro, Mate 10 Porsche Design, P10, P10 Plus, Honor V9, Mate 9, Mate 9 Pro, Mate 9 Porsche Design, Honor Note 8, Mate S, Nexus 6P, P8 Max, Ascend Mate 7, Ascend P7, Ascend P6, P9 Plus, P9, Honor V8, Mate 8, Honor 7, Honor 6 Plus, Honor 6, brățara TalkBand B3.

Au fost multe întrebări în online, iar Huawei a specificat pe forumul oficial:

Ce este sticla din aluminosilicat?

Am găsit câteva informații pe aici. În compoziția sa se află aluminiu, oxigen, silicon și alți ioni. Aluminiul și oxigenul formează oxidul de aluminiu (minim 5% din compoziție). Sticla din aluminosilicat are proprietăți similare cu Gorilla Glass: rezistență la impact, la zgârieturi, rezistență interioară astfel încât zgârieturile să nu producă o ruptură.

Din experiență pot să spun că la Mate 20 Pro am reușit să las câteva zgârieturi fine, chiar și cu Gorilla Glass 5 aplicată, unele chiar adânci, vizibile doar când telefonul are ecranul stins și în lumină puternică. Acum nu știu dacă Gorilla Glass este mai bună sau nu față de sticla din aluminosilicat, dar este clar că au vrut să facă o economie și au optat pentru o soluție mai ieftină. Altfel veneau cu cine știe ce soluție și o promovau pe măsură la nivel de marketing.

Mergeți la siguranță și vă recomand de la achiziție să-i puneți o folie sau o sticlă de protecție spre a evita surprizele neplăcute. Am ales sticla securizată Kesselring la 31.11 lei. Doar marginile sale se lipesc de ecranul telefonului, nu afectează funcționarea cititorului de amprentă de sub ecran. Este decupată astfel încât permită utilizarea unei huse de protecție. Pentru prima dată la un smartphone am cumpărat și sticlă securizată pentru lentila camerei foto principale. Mi-a lăsat impresia că ar fi din plastic și nu din sticlă, aștept să văd cum acumulează zgârieturile.

La nivel de huse, în cazul Huawei am mers de fiecare dată pe ce oferă ei. Nu au cine știe ce opțiuni, dar sunt huse de bună calitate, la prețuri excelente și nu piperate precum la alte companii rivale. Am un Huawei P30 Pro și am ales husa asta. M-a costat 68 lei într-un store Orange ce avea reducere de 20% la accesorii.

Categorii: telefoane-mobile

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.