Opinie

Mai sunt doar câteva zile și cele mai noi telefoane Apple ajung a fi cunoscute pe canal oficial. Unul dintre zvonurile repetate obsesiv de o bună perioadă de timp este legat de lipsa jack-ului de 3.5 mm. 

Am observat că sunt multe comentarii răutăcioase, Apple are o reputație formată în ce privește lipsa unor elemente-cheie pe alte modele concurente. Jack-ul de 3.5 mm este un standard adoptat de niște ani de zile și cred că și-au dorit să depășească această barieră.

Sunt două soluții pentru a asculta muzică fără a deranja pe cei din jur în cazul utilizatorului de iPhone 7 și 7 Plus:

  • căști pe portul lightning;
  • căști cu conectivitate bluetooth.

De ce Apple renunță la jack-ul de 3.5 mm?

Sunt mai multe motive pe care compania americană cred că le-a luat în calcul. Căștile wireless sunt viitorul, iar jack-ul de 3.5 mm este ușor depășit de situație. Este un standard care la un moment dat va intra în istorie, iar Apple dorește a fi în prima linie spre a genera această schimbare.

Mai este cineva care-și dorește portul VGA pe un laptop, DVD-RW sau cititor de dischetă?

Cred că trendul în piață este ca jack-ul de 3.5 mm să dispară, iar locul său să fie luat de căștile pe USB type-C sau port lightning în cazul device-urilor Apple. Pur și simplu, ai deja un port pe smartphone și al doilea mai degrabă deranjează ( fără jack-ul de 3.5 mm sunt sigur că vom avea mai multe telefoane cu grosime de sub 5 mm, rezistența la contactul cu apa și praful va fi obținută cu o idee mai ușor).

Pe de altă parte este clar că avem de-a face și cu o mică strategie de marketing – accesorii noi pe care Apple să mizeze în a mai strânge bănuți de la cei ce le cumpără terminalele. Interesant este că în cazul căștilor pe port lightning, DAC-ul și amplificatorul nu mai sunt integrate în smartphone ci în căștile propriu-zise. Apropo, calitatea sunetului urmează a urca de la 16-bit – calitate de CD la high-res pe 24-bit.  Veste bună, nu? Mă rog, pe de altă parte – prețul unor căști compatibile este uriaș la momentul actual. Audeze SINE de la Apple costă…, peste 600 de dolari.

Marea problemă aș spune că este prețul, toate căștile noi vor avea un preț pe măsură. Fiecare companie va încerca să-și amortizeze R&D-ul, dar și costurile mai mari de fabricație date de faptul că noi componente trebuiesc adăugate. Mai ieftin va fi să cumperi o pereche de căști pe conectivitate bluetooth.

O listă cu PRO și CONTRA pentru jack-ul de 3.5 mm găsiți pe Quora. Pe 7 septembrie aflăm toate detaliile + motivația companiei americane în cazul de față.

Categorii: opinie
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.