Software

Prin 2013 cei de la ING lansau în România ING Pay, un serviciu de plăţi cu smartphone-ul (prin intermediul tehnologiei NFC). Deşi la acel moment părea a fi ceva revoluţionar, momentul ales şi costurile anuale au făcut ca ING Pay să fie un eşec total. Acum 5 ani nu existau atât de multe telefoane cu NFC (doar cele din gama premium), iar împreună cu taxa de administrare de 95 lei / an, aplicaţia a reuşit să atragă într-un an doar 1440 utilizatori. Modest, iar ING a ştiut şi a anulat proiectul.

Prin 2016 cred că se putea implementa un astfel de sistem, însă nimeni nu a mai riscat şi abia la începutul acestui an Banca Transilvania a spart gheaţa şi a lansat BT Pay, un wallet bancar de încredere. Ambiţiile băncii sunt mari, iar până la sfârşitul anului 2018 vor să aibă aplicaţia instalată în peste 100.000 de smartphone-uri (au depăşit deja bariera de 50.000). Faptul că este gratuită ajută foarte mult.

Având proiectul în stand-by, cizelândul cu inginerii IT din dotare şi văzând (probabil) succesul înregistrat de Banca Transilvania, ING revine în horă şi se pregăteşte de relansarea serviciului ING Pay. Acesta se află deja în teste avansate, astfel că vorbim de zile până la disponibilitatea oficială pentru Android.

În lunile următoare vor mai urma probabil şi alte bănci importante din România cu servicii similare, însă succesul acestui tip de aplicaţie la nivel de bancă se va reduce dramatic în momentul în care Google Pay / Apple Pay vor ajunge şi pe meleaguri autohtone.

De ce ?

Aplicaţiile oferite de bănci (BT Pay, ING Pay) pot înrola doar cardurile respectivelor bănci. Google Pay va veni ca un centralizator şi va putea înrola oricâte carduri doreşti.

În cazul Apple Pay e şi mai simplu. Compania americană nu permite utilizarea conectivităţii NFC de terţe aplicaţii, astfel că singurul wallet bancar acceptat este, aţi ghicit, Apple Pay. Pentru iOS băncile utilizează diverse artificii contra-cost (sticker în cazul BT Pay), iar lansarea Apple Pay le-ar epuiza alternativele.

Se pare că Revolut România va oferi serviciul Google Pay chiar din acest an, urmând ca Apple Pay să fie disponibil de prin 2019. Este o alternativă, însă va mai curge apă pe Dunăre până când Revolut va deveni un nume în ţara noastră.

Sursa: mobilissimo.ro