Tablete

Am fost la conferința de presă și v-am relatat primele impresii, iar un exemplar de test mi-a ajuns din urmă cu câteva zile, de când am făcut un unboxing video. Evolio este un brand românesc care-și dorește să impresioneze în mod plăcut și mai ales să-și vândă produsele din gamă. Evotab 2 oferă multe și întotdeauna să aveți în minte și prețul de achiziție recomandat și situat la 579 lei.

– ecran TFT capacitiv de 7 inch cu rezoluție 480×800 pixeli;

– procesor single core de 1 GHz, 512 MB RAM, 512 MB ROM, 8 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB;

– Android 2.3 Gingerbread cu acces la Android Market;

– Wi-Fi b/g, usb 2.0, jack de 3.5 mm, miniUSB;

– baterie de 4.500 mAh, 360 gr. și 11 mm grosime.

1. Design

Cutia în care vine tableta Evolio este interesantă. Are un look ce amintește de designul jeanșilor. Le-a scăpat și un mic detaliu. Tableta care apare pe cutie afișează și o eroare de conectare la internet pentru aplicația Revista presei. Este puțin cam aiurea, dar este doar un detaliu ce devine irelevant când veți utiliza tableta și veți vedea că nu apar probleme cu respectiva aplicație și asta în cazul în care sunteți conectat la wi-fi. În cutie pe lângă tabletă dați de căști pe jack de 3.5 mm și sunt de tip in-ear, un punct pozitiv din partea mea. Mai dați de încărcător pe o mufă ce-mi amintește de telefoanele Nokia și cablul de conectare la calculator.

Tableta are două variante de culoare: gri și alb și aici mă refer la muchia tabletei. Spatele am observat că este alb spre argintiu, la ambele variante de culoare. Modelul primit avea muchia gri, dar îmi place mai mult varianta albă. Ecranul capacitiv este încastrat destul de serios și în caz în care vă cade din mână nu este afectat, fiind protejat de muchiile sale mai groase. Dă impresia de soliditate, de rezistență. Notă discordantă cu aspectul tabletei este dat de modul în care au integrat difuzorul audio. Pe spați dați de logo-ul Evotab 2.

Este o tabletă corectă din punct de vedere al materialelor folosite și ca finisare chiar impresionează, mă gândesc și la prețul său de 579 lei. Dimensiunile sale sunt de 192 x 118 x 11 mm și 360 gr.

2. Ecran și sunet

Aduce un TFT capacitiv de 7 inch cu rezoluție 480×800 pixeli. Display-ul este fabricat în Taiwan. Este ok ca și feedback oferit la comenzile touch transmise, dar deranjează calitatea panelului LCD. Vă dați seama că nu puteau să aducă un display de calitate în această plajă de preț. Trebuie să găsești un anumit unghi spre a vizualiza informația afișată. Mi-a plăcut cum funcționează touch-ul capacitiv, un mare plus pentru această tabletă. La baza ecranului se află o tastă cu rol de ieșire din aplicații sau din browser, direct pe ecranul de start.

Sunetul vine de la o boxă micuță montată pe spate și jackul de 3.5 mm este dispus la bază. Sunetul de la difuzor este slab în intensitate și mizează mai mult pe treble și mai puțin pe bass. Compensează prin căștile albe de tip in-ear care se aud bine. Volumul se reglează direct din interfață și nu sunt taste distincte pe lateral.

3. Sistem de operare și aplicații

Rulează Android 2.3.1 Gingerbread și cel mai important aspecte este că are acces la Android Market și puteți downloada dintr-o ofertă foarte bogată de aplicații. Au ales să instaleze un skin ce-ți dă impresia că ai interfața din Android 3.0 HoneyComb și modul în care este implementat aproape că te păcălește că ai avea HoneyComb, doar la informații vezi că are 2.3 Gingerbread. Funcție ca back, customizare a ecranului de start, acces la setări sunt integrate pe display ca în HoneyComb și doar o tastă fizică este în afara ecranului. Impresionează în mod plăcut cum se mișcă prin interfață și pentru asta un rol important îl are hardware-ul integrat cu procesor single core tactat la 1 GHz, 512 MB RAM și ROM, spațiul de stocare fiind de 8 GB cu posibilitatea de a aduce și un microSD de până la 32 GB.

[nggallery id=234]

Am instalat o serie de aplicații din Android Market și au rulat fără probleme. Amintesc pe o parte dintre ele: Angry Birds, Fruit Ninja, Riptide GP, Seesmic, RacingMoto, ShadowGun, Twitter. Le rulează repede și fără lag. Nu are modul GPS integrat, dar vă localizează pe Google Maps via Wi-Fi. Am rulat o serie de teste de benchmark și rezultatele au fost:

Quadrant Standard – 1.897 puncte;

NenaMark 1 – 48.4 fps;

NenaMark 2 – 22.7 fps;

[nggallery id=233]

Vellamo – 930 și graficul generat arată că ar fi la nivelul lui Asus Transformer cu 3.2 HoneyComb sau Motorola Xoom, dar toate testele de benchmark sunt relative. În Quadrant Standard a scos mai bine decât Samsung Galaxy Nexus care s-a cantonat pe la 1.500 sau 1.600 de puncte, iar asta nu înseamnă că experiența oferită de Evotab 2 este superioară. Totuși, este o tabletă cu un hardware decent pentru categoria sa de preț. Aș zice că este un rival de seamă pentru tabletele single core în genul Samsung Galaxy Tab.

4. Conectivitate

Aduce Wi-Fi în standardele b și g, jack de 3.5 mm, slot pentru microSD de până la 32 GB, miniUSB, usb 2.0. Se poate conecta un stick cu internet via 3G și găsiți drivere pe site-ul evolio.ro în dreptul lui Evotab 2 pentru ZTE MF 110, ZTE MF 110 și Huawei E1750 – aici. S-a descurcat bine și nu am dat de probleme legate de conexiunea wi-fi. Din păcate nu am avut și un stick ca să fac un mic tutorial și să spun cum funcționează. Aș zice că este un aspect important. Nu prea sunt tablete care să aducă un stick usb și să permită conexiunea via wi-fi, fără a fi nevoie să rootezi device-ul și să pierzi garanția. Nu este cazul la Evotab 2 unde ți se oferă suport pentru stick 3G chiar pe pagina producătorului.

Partea de GPS funcționează via wi-fi, lipsește un modul GPS integrat. Permite funcția de usb mass storage și poți face share de content într-un mod foarte simplu cu calculatorul.

5. Autonomie

Bateria are 4.500 mAh și nu se oferă acces la asta, fiind încapsulată în carcasă. Datele oficiale afirmă că ar aduce 10 ore de autonomie fără wi-fi și 4 ore dacă funcționează via wi-fi. Luminozitatea ecranului nu poate fi setată pe automat ci doar manual. Am pus-o pe luminozitate maximă, am downloadat aplicații și am făcut browsing intens și m-a dus spre 3 – 4 ore. Țin să precizez că am utilizat-o fără oprire.

Concluzii

Evolio Evotab 2 este una dintre cele mai interesante tablete low-cost. Ți se oferă multe pentru o sumă mică – 579 lei și acesta ar fi prețul recomandat de Evolio și fiecare magazin poate alege cu cât să pluseze. Punctele sale tari ar fi: designul îngrijit, puterea de procesare, accesul la Android Market în mod oficial, compatibilitate cu stick de internet via 3G, prețul foarte bun. Punctele negative sunt date de: momente în care există un mic lag și din fericire sunt puține, dar am dat de ele și pe tablete ce costau peste 2.000 de lei, ecranul LCD slab ca și calitate și necesită un anumit unghi de vizualizare, sunetul slab și acesta este compensat de căștile in-ear pe jack de 3.5 mm ce se aud puternic.

eMAG.ro – 599 lei

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.