Televoice este compania din spatele brandului Evolio. Evotab HD este propunerea lor pentru segmentul tabletelor de 7 inch. Veți vedea că oferă multe prin prisma specificațiilor hardware. Am ajuns de la tablete de 7 inch cu Android 2.2 sau 2.3, display capacitiv cu rezoluție 480×800 pixeli, maxim 512 MB RAM să se ajungă la tablete cu CPU dual-core, Mali-400 pe post de accelerator grafic, 1 GB memorie RAM, Android 4.1.1 Jelly Bean etc.

Și asta în contextul în care prețul nu a crescut. Apropo, Evolio Evotab HD costă 479 lei pe eMAG.ro. Brandul Evolio mizează pe mai puține produse decât concurența, dar par a-și face alegerile cu mai multă grijă. Am testat Evolio Aria, Aria Mini, Evotab Fun și le-am inclus în lista pozitivă de tablete cu un raport preț / performanță.

Veți vedea pe parcursul review-ului dacă Evolio Evotab HD se încadrează în lista mai sus menționată. Sunt cârcotași care au comentat că 1024×600 pixeli nu justifică denumirea de Evotab HD, dar hai să nu ne lovim de acest amănunt. Să tragem concluziile pe baza experienței oferite.

Ce include Evolio Evotab HD la 479 lei?

Tabletă

Date tehnice

Evolio Evotab HD

Ecran

TFT de 7 inch cu rezoluție 1024×600 pixeli

Procesor

Dual-core la 1.5 GHz ARM Cortex-A9, AMLOGIC 8726MX

Memorie

1 GB memorie RAM, 8 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB

GPU

Mali-400

Sistem de operare

Android 4.1.1 Jelly Bean

Conectivitate

Wi-Fi b/g/n, microUSB, miniHDMI, jack de 3.5 mm, A-GPS

Cameră foto și video

2 Megapixeli și frontală de 0.3 Megapixeli

Baterie

3600 mAh

Greutate

330 gr.

Grosime

9.3 mm

Design

Evolio-Evotab-HD-review (11)

În cutie dați de tabletă, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător pe un jack micuț și mi-aș fi dorit să văd un încărcător pe microUSB, căști clasice negre pe jack de 3.5 mm, manual de instrucțiuni, certificat de garanție. Fondul cutiei este albastru ca la mai toate tabletele Evolio. Se deosebesc de Allview spre exemplu care merge pe alb etc.

De când iei tableta în mână te uimește prin greutatea redusă / 330 gr. și grosimea de 9.3 mm. Pe unele site-uri se specifică 8.9 mm. Nu ar fi diferență prea mare între 9.3 și 8.9 mm. Cert este că aveam de-a face cu o tabletă slim, colțuri rotunjite, plastic pe spate.  Poți face anumite sarcini cu o singură mână, depinde și de aplicația utilizată. În Flipboard m-am descurcat la răsfoitul de știri. Ecranul de 7 inch are marginile negre, spatele lui Evotab HD este în două culori: argintiu în zona camerei foto de 2 Megapixeli și gri în rest.

Tasta power și cea pentru reglarea volumului sunt scoase în evidență față de profilul tabletei. Spatele nu adună amprentele și pare a fi rezistent în timp, deși de la Evolio Aria Mini vă recomand să aveți ceva grijă pentru că zgârieturile superficiale se adună destul de ușor.

Evolio Evotab HD este o tabletă îngrijită, frumușică / dacă-mi permiteți să utilizez un astfel de termen.

Ecran și sunet

Evolio-Evotab-HD-review (5)

TFT de 7 inch de tip capacitiv, multitouch, 1024×600 pixeli. Touch-ul răspunde rapid comenzilor. Trebuie să-i dăm Cezarului ce-i aparține și să spun că marele minus la display îl reprezintă unghiul redus de vizualizare și efectul de glare / redare a spațiului ambiant pe display. Totuși, acolo unde lumina nu-i la intensitate maximă aș zice că se descurcă onorabil, un plus sesizabil față de tabletele de 7 inch cu 480×800 pixeli.

Sunetul vine de la o micuță boxă dispusă pe spate. Nu impresionează ca redare a bass-ului ci doar ca intensitate a sound-ului. Jack-ul de 3.5 mm a fost integrat în laterala superioară. Căștile incluse în pachet oferă un sunet decent, puteți alege altele de tip in-ear pentru o putere mai mare.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Evolio-Evotab-HD-review (12)

CPU AMLOGIC dual-core de tip ARM Cortex-A9 la 1.5 GHz + 1 GB memorie RAM + 8 GB spațiu de stocare + slot pentru microSD frumos integrat în designul tabletei cu capac de zici că ai de face cu un slot pentru SIM, Android 4.1.1 Jelly Bean și puține aplicații adăugate de Televoice pe lângă cele clasice pentru o tabletă Android, bloatware la minim.

Efectul specificațiilor de mai sus?

Viteză. La Orange Nivo am spus clar că are lag / un smartphone Android care costă tot cât Evolio Evotab HD și încorporează un CPU dual-core de la Qualcomm. Evotab HD nu are lag, nici măcar când sunt descărcate mai multe aplicații și în același timp rulezi un test de benchmark. Impresionează din acest punct de vedere și combinația dată de procesorul AMLOGIC + Mali-400 + 1 GB memorie RAM își face treaba.

Am instalat câteva aplicații, jocuri, în browsing merge brici. Am încercat să pun Real Racing 3, jocul merge a fi instalat, dar când să intri în el sacadează și scoate un sunet ciudat. Jocurile cu cerințe grafice speciale nu merg pe Evotab HD, unele dintre ele. Cele în genul Subway Surfer, Temple Run etc merg fără vreo problemă, fără lag sau să-ți iasă din joc tocmai când să dobori un record sau ceva de genul.

Dintre aplicațiile instalate pe Evolio Evotab HD: EvoBook – librărie de cărți electronice, HDMI Switch, AppInstaller, File Browser, Kingsoft Office. Cum spuneam și mai sus, bloatware la minim și asta ar fi un punct PRO. Rămâne liber suficient spațiu de stocare pentru instalarea de aplicații din Google Play. Sunt peste 700.000 de aplicații și aveți de unde alege.

Performanță

Screenshot_2013-05-16-23-24-42

Normal că și Evotab HD a trecut prin câteva aplicații de benchmark. M-am gândit că ar fi utilă o comparație cu ASUS Memo Pad / tabletă care recent de la peste 700 de lei a ajuns la 599 lei – procesor single core VIA la 1 GHz, 1 GB memorie RAM, Android 4.1 Jelly Bean, Mali-400 GPU, display LED-backlit de 7 inch cu rezoluție 1024×600 pixeli. Allview AX2 Frenzy este o altă tabletă ieftină cu CPU dual-core care la sub 600 de lei oferă și conectivitate 3G. AX2 Frenzy integrează un CPU Mediatek dual-core la 1 GHz, 512 MB RAM, PowerVR SGX531, Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Tablete

Teste benchmark

Evolio Evotab HD

Allview AX2 Frenzy

ASUS Memo Pad

Quadrant Standard

3871 puncte

2808 puncte

1927 puncte

AnTuTu Benchmark

9219 puncte

2887 puncte

4100 puncte

NenaMark1

59.6 fps

57.2 fps

45.1 fps

NenaMark2

42.2 fps

28 fps

21.6 fps

Vellamo

HTML5 – 993

METAL – 371

HTML5 – 1162 puncte

METAL – 356 puncte

HTML5 – 989 puncte

CF-Bench

5891 puncte

Browsermark 2.0

1516 puncte

HTML5

298 puncte cu browserul integrat și 415 puncte cu Chrome pentru Android

Conectivitate

Evolio-Evotab-HD-review (6)

3G prin dongle neinclus în pachet + modem 3G pe USB și o soluție de compromis. Se adaugă Wi-Fi în standardele b/g/n. Pe laterala superioară dați de miniHDMI, microUSB, jack de 3.5 mm și jack-ul micuț pentru încărcător. Tasta de power și cea pentru reglarea volumului sunt în dreapta. La bază și în stânga nu dați de niciun conector.

Am remarcat că atunci când tableta intră în stand-by trece Wi-Fi-ul pe off și atunci când deblochezi tableta îi ia vreo 2 – 3 secunde să se reconecteze.

Cameră foto și video

2 Megapixeli și cameră frontală de 0.3 Megapixeli care se dovedește utilă în apelurile video via Skype sau alte aplicații ce permit apeluri video, noul Hangouts de la Google ar fi un exemplu.

IMG_20130517_140841

Câteva fotografii ca să vă formați o opinie:

Autonomie

Screenshot_2013-05-16-22-45-52

3600 mAh, CPU dual-core la 1.5 GHz, 1 GB memorie RAM. La utilizare intensivă cu display-ul pe luminozitate maximă a ajuns pe la 3.5 / 4h. Acesta ar fi unul dintre punctele mai slabe ale tabletei. Presupun că era nevoie de un acumulator mai mare, dar se făcea un compromis în ce privește grosimea tabletei și prețul.

Concluzii

Evolio-Evotab-HD-review (18)

Evolio Evotab HD este o tabletă de tip best buy care oferă multe pentru 479 lei. Se mișcă impecabil în meniu, rulează fără probleme majoritatea jocurilor și aplicațiilor din Google Play, oferă suficient spațiu de stocare, browsing în mare viteză, bloatware inexistent. Recomand această tabletă ca fiind poate cea mai bună tabletă cu Android de sub brand românesc sub 600 de lei ca preț de achiziție.

PRO

– design plăcut, subțire, ușoară, grip destul de ok;

– Android 4.1.1 fără customizări majore, bloatware inexistent;

– recomandată pentru browsing în mare viteză, fără lag în meniu;

– hardware destul de puternic și asta-i vizibil, spre exemplu, în aplicațiile sintetice de benchmark, dar și în experiența oferită;

– preț excelent în raport cu specificațiile tehnice și experiența oferită;

– conectivitate asigurată de microUSB, miniHDMI, slot pentru cardurile microSD de până la 32 GB.

CONTRA

– reflecție a mediului ambiant în condiții de lumină puternică;

– nu excelează la capitolul autonomie.

Update: Mai multe impresii legate de Evolio Evotab HD găsiți pe GIZ.ro

Evolio Evotab HD este o tabletă foarte ieftină (sub 500 de lei) care oferă performanţe peste aşteptări în navigarea pe internet, vizionarea filmelor Full HD şi în anumite jocuri, însă experienţa de lucru este diminuată de ecranul modest.