Televoice a lansat primul său smartphone în urmă cu câteva săptămâni, Evolio Happy. Erau cunoscuți pentru GPS-urile și tabletele de sub brandul Evolio. Evoluția spre un smartphone era logică și de așteptat. Telefonul a sosit și la review de săptămâna trecută și am avut ocazia să-l folosesc. Se poziționează în categoria mid-range, are specificații destul de ok și concurența sa este pe măsură. Sunt câteva elemente ce individualizează Evolio Happy în liga smartphone-urilor dual-sim mid-range.

1. Prețul a coborât pe eMAG.ro la 699 lei de la 799 lei. Pentru acest cost de comercializare devine un best buy veritabil;

2. Evolio Happy sosit la review este pe alb și la prima vedere îl confunzi cu telefoanele Samsung din seria GALAXY, un fel de GALAXY S III mai mic și cu muchii mai generoase.

3. Este unul dintre puținele telefoane dual-sim și cu procesor MediaTek quad-core care are o greutate de sub 120 de gr. Mare parte sunt destul de butucănoase. GIGABYTE Aku A1 cu display TFT de 4.5 inch și specificații oarecum similare cu cele ale lui Evolio Happy cântărește 147 gr. față de 115 gr. și 8.9 mm grosime la Evolio Happy.

4. Evolio Happy Go include software de navigație specializat și harta Europei oferită gratuit;

5. Display IPS de 4.5 inch cu rezoluție HD / 1280×720 pixeli.

Specificațiile detaliate pentru Evolio Happy:

Smartphone

Evolio Happy

Ecran

IPS de 4.5 inch cu rezoluție HD / 1280×720 pixeli

Procesor

MediaTek MTK6589 de tip quad-core la 1.2 GHz pe ARM Cortex-A7

Memorie

1 GB RAM, 4 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB

GPU

PowerVR SGX544

Sistem de operare

Android 4.2 Jelly Bean

Conectivitate

3G, Wi-Fi b/g/n, dual-sim, bluetooth, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS, dual-sim

Cameră foto și video

8 Megapixeli, autofocus, LED flash, cameră frontală de 2 Megapixeli

Baterie

1500 mAh

Greutate

115 gr.

Grosime

8.9 mm

Design

Evolio-Happy-Gadget (20)

În pachet dați de smartphone, bateria de 1500 mAh, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător, manual de instrucțiuni și certificat de garanție. Nu am dat de căști pe jack de 3.5 mm. Presupun că le-au scos din cutie ca să obțină un preț cât mai mic.

Telefonul amintește mult de telefoanele Samsung GALAXY. Varianta sosită la recenzie era pe alb. L-am văzut și pe negru, dar nu mi-a plăcut la fel de mult ca Evolio Happy alb. Spatele telefonului l-au fabricat dintr-un plastic lucios. Capacul se deschide ușor și oferă acces la sloturile pentru cele două cartele SIM cât și la microSD-ul slotul ce suportă până la 32 GB. În partea frontală nu regăsiți logo-ul brandului local ci doar pe spate, fără să fie intruziv. Marginile lui Evolio Happy sunt argintii, tonalitate metalică.

Notă discordantă face senzorul de 8 Megapixeli ce iese puternic din carcasă, un inel argintiu îl înconjoară și-i predispus la zgârieturi. De aceea recomand ca Evolio Happy să fie accesorizat de la bun început cu o husă, Evolio din câte știu are câteva oferte în acest sens.

Un alt punct pozitiv al lui Evolio Happy ar fi greutatea redusă de 115 gr. pentru un telefon Android dual-sim cât și grosimea situată sub 9 mm. Este compact, ușor, portabil. Nu-l simți ca pe un smartphone cu display de 4.5 inch ci mai degrabă intră în categoria celor de 4.3 inch.

Evolio Happy îl consider un telefon arătos pentru categoria sa de preț, nota discordantă fiind dată de acel senzor de 8 Megapixeli predispus a fi zgâriat la utilizare îndelungată. Evolio și-a ales un ODM cu standarde de calitate decente.

Ecran și sunet

Evolio-Happy-Gadget (15)

IPS de 4.5 inch cu rezoluție HD / 1280×720 pixeli și una dintre primele suprize plăcute. Nu am ce să-i reproșez și-l consider cel mai bun ecran pe care-l poți avea pe un telefon cuprins ca preț între 600 – 800 lei. Punctează pozitiv la mai multe capitole: culori plăcute, unghi de vizualizare, destul de ok și sub acțiunea razelor de soare. La baza ecranului sunt trei taste capacitive cu rolurile Back, Ieșire pe ecranul de start și Mai multe detalii sau customizare a ecranului de start în funcție de poziția în care te afli prin meniu sau aplicații.

Boxa telefonului o regăsiți pe spate, la bază. Nu impresionează nici prin volum și nici la capitolul calitate, bass etc. Nu îți vei cumpăra Evolio Happy pentru cât de bine se aude. Pe jack-ul de 3.5 mm poziționat în partea superioară în funcție de căștile alese oferă un sunet destul de ok. Reglarea volumului se face din lateral dreapta, tastele sunt ușor de accesat indiferent de modul în care folosești telefonul (portrait sau landscape).

Hardware, sistem de operare și aplicații

Evolio-Happy-Gadget (16)

Am testat ceva telefoane cu arhitectura MediaTek MTK6589 quad-core la 1.2 GHz + PowerVR SGX544 + 1 GB RAM + 4 GB spațiu de stocare din care-și mai ia și Android 4.1 Jelly Bean și rămân sub 2 GB + microSD slot de până la 32 GB.

Mediatek MTK6589 este mai puternic decât Qualcomm Snapdragon 200 pe ARM Cortex-A5 + Adreno 203 GPU și iese mai bine în testele de benchmark și în experiența oferită față de alte combinații hardware dual-core. Cred că este a n oară când repet. Procesorul MTK6589 este capabil să ruleze orice aplicație sau joc din Google Play, în condiții decente. Ar fi fost de bun augur dacă Evolio miza pe măcar 8 GB spațiu de stocare, cei 2 GB oferiți în mod real sunt destul de puțin. Știu că dispune de slot pentru microSD, dar un plus la spațiu de stocare nu strică niciodată. L-ar fi ajutat să se individualizeze și mai mult față de concurența directă, destul de numeroasă.

Rulează Android Jelly Bean. Interfața grafică este similară cu cea regăsită pe Jelly Bean-ul din gama Nexus. S-a mizat pe cât mai puține aplicații preinstalate. Până și aplicația de YouTube trebuie descărcată din Google Play. Zonele de notificări și setări sunt cele clasice, Nexus style și asta-i un element bun.

Nu are niciun pic de lag. Impresionează în browsing. Nu am reușit să-l blochez nici când și-a făcut update la vreo 15 aplicații din Google Play. Există compatibilitatea fără nicio problemă cu aplicațiile Android pentru Facebook, Twitter, YouTube, Chrome, Gmail, Google Maps etc.

Dintre aplicațiile preinstalate pe Evolio Happy:

– Autovit, Cinemagia, Manager fișiere, Presa Online, Seenow;

– Shazam, Task Manager, Știri și meteo, Radio FM.

Performanță

Screenshot_2013-11-06-16-33-19

L-am supus la câteva teste de benchmark:

Smartphone

Teste de benchmark

Evolio Happy

Quadrant Standard

3933 puncte

AnTuTu Benchmark

13748 puncte

CF-Bench

11991 puncte

NenaMark 1

54 fps

NenaMark 2

45.6 fps

Vellamo

HTML5 – 1451 puncte

METAL – 446 puncte

3DMark

Ice Storm – 3181 puncte

Ice Storm Extreme – 1543 puncte

Ice Storm Unlimited – 2539 puncte

BrowserMark 2.0

1915 puncte

HTML5test

434 puncte cu browserul integrat și

Conectivitate

Evolio-Happy-Gadget (12)

3G cu viteze de până la 21.6 Mbps în download, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth, A-GPS. În partea frontală dați de jack-ul de 3.5 mm, la bază au dispus portul microUSB cu dublu rol, în lateral dreapta regăsiți tasta dedicată pentru reglarea volumului.

În ce privește calitatea apelurilor de voce l-aș încadra în segmentul din care face parte, fără să impresioneze, dar și fără să fie slab din acest punct de vedere. În Wi-Fi și 3G nu am sesizat vreo problemă. Am remarcat că uneori oprește Wi-Fi-ul pentru un plus de autonomie și durează 2 – 3 secunde până când se reia legătura din momentul în care ai trecut de ecranul de deblocare.

Cameră foto și video

Evolio-Happy-Gadget (2)

8 Megapixeli și filmează la 1080p, cameră frontală de 2 Megapixeli. Interfața camerei foto & video nu este deloc customizată de către Evolio, exact ce primeai pe un telefon Nexus cu 4.2 Jelly Bean.

Câteva fotografii și un clip video făcut cu Evolio Happy:

VIDEO

Autonomie

Screenshot_2013-11-02-23-38-49

Bateria de 1500 mAh am crezut că nu va face față la consumul dat de display-ul IPS cu rezoluție HD / 1280×720 pixeli + MediaTek quad-core pe ARM Cortex-A7. Nu este atât de slab pe cât mă așteptam, dar nici nu impresionează. Fără sincronizări activate în fundal și cu luminozitatea ecranului dată la o valoare sub 50% în condiții de utilizare moderată reușește să treacă o zi ca autonomie.

Ar fi interesant dacă Evolio ar reuși să comercializeze un capac separat cu baterie mai mare, de 2000 mAh sau mai mult. La un preț bun aș zice că împreună cu Evolio Happy ar deveni hit.

Preț

eMAG – 699 lei.

Concluzii

Evolio-Happy-Gadget (21)

Evolio Happy îl consider un smartphone de tip best buy. Mai ales la prețul pe care eMAG îl listează de câteva zile. Nu-l consider un smartphone low-cost ci mai degrabă un mid-range cu preț corect. Sunt sigur că vă dați seama, la 699 lei nu-i poți cere să fie la fel de bun ca un GALAXY S4 sau HTC One, dar nici nu te face de râs în fața vreunui smartphone situat ca preț între 1000 – 1500 lei.

PRO

– display excelent raportat la concurența sa;

– compact, ușor, subțire;

– dual-sim;

– Android 4.2 Jelly Bean cu puține aplicații preinstalate și interfață în stilul Nexus, fără vreo UI adus de producător;

– preț bun raportat la specificațiile și experiența oferită.

CONTRA

– bateria de 1500 mAh abia de trece pragul unei zile de utilizare în anumite condiții;

– sunet slab, metalic;

– camera de 8 Megapixeli iese în profil și inelul protector este dispus la zgârieturi fine.

Nota finală

Evolio-Happy-Gadget (24)

8.21 din 10 pentru categoria telefoanelor dual-sim cu specificații mid-range.

Smartphone

Evolio Happy

Design

8.5

Display și sunet

8 (9 la display și 7 la sunet)

Hardware, sistem de operare și aplicații

8.5

Conectivitate

8.5

Cameră foto și video

8

Autonomie

7

Preț

9

Nota finală

8.21