Am citit înainte de conferinţa Apple o groază de articole care mai de care mai îndrăzneţe în ce priveşte previziunuile referitoare la noul iPad şi acum lucrurile nu par aşa revoluţionare şi avem de-a face cu postări inspirate precum articolul de pe boio.ro. La evenimentul de peste ocean a participat şi “guru”-ul prezentărilor de iDeviceuri – Steve Jobs. 
iPad 2 are următoarele caracteristici tehnice:
– ecran LED de 9.7 inch cu rezoluţie 1024×768 pixeli;
– procesor A5 de origine Samsung cu procesor dual-core şi presupun că are 1 GB RAM deşi nu s-a făcut nicio referinţă în acest sens;
– camera video ce filmează HD la 720p şi frontală pentru apeluri video ce filmează VGA;
– este probabil cea mai subţire tabletă cu o grosime de 8.8 mm şi 600 de grame;
– preţurile încep de la 499 dolari şi “available” din 11 martie ca şi iOS 4.23 şi o serie de aplicaţii superbe în genul Garage Band sau iMovie – 4.9 dolari fiecare;
Galerie foto cu iPad 2:

Primul iPad a dominat autoritar şi este clar ca lumina zilei că iPad 2 este o îmbunătăţire a sa în toate detaliile. Este mai subţire, cu un procesor care şi pe hârtie promite o putere dublă, mai mult ram, apeluri video şi cameră foto pentru a fotografia, aplicaţii şi mai bine puse la punct. Garage Band mi se pare senzaţional. 
Îmi amintesc că zilele trecute citeam un tweet al lui Erwin de la mobilissimo.ro care spunea că în ultimele săptămâni au fost lansate mai multe tablete decât smartphone-uri. O afirmaţie corectă şi mă risc să spun că 2011 va fi anul tabletelor. Nu ştiu dacă Apple va mai avea 90% din piaţă deoarece mi se par superok şi tabletele cu Android 3.0 HoneyComb şi pe platforma Nvidia Tegra 2 care parcă nu sunt la fel de sexi ca iPad 2 fiind oleacă mai butucănoase. 
Apple mizează pe preţuri similare cu cele de la lansarea primei lor tablete. Un şut în fund celor de la Samsung care puteau face din Galaxy Tab un produs de succes, dar cu preţurile la care a sosit a făcut pe multă lume să se orienteze spre iPad ce venea cu un display mai generos de 9.7 inch faţă de 7 inch, dar cu un hardware mai slab. Experienţa Android pe tablete era trunchiată până la 3.0 HoneyComb care în reviewurile ce le-am urmărit sau în demo-urile de pe net pare mult mai decent, se desfăşoară bine pe displayurile mai generoase ale tabletelor. 
iPad 2 va dinamiza şi mai mult această nişă, va înregistra milioane de unităţi livrate, însă cred că şi Android va avea un cuvânt de spus. Mă uit spre exemplu la Motorola Xoom care în presa americană înainte de prezentarea iPad 2 era văzută ca favorită. Acum să nu vă gândiţi că Xoom va sosi în .ro până după mijlocul anului. LG cu Optimus Pad se va mişca rapid. iPad 2 va sosi în stocuri mici la magazine online ca eMAG sau evoMAG şi mai târziu în mod oficial. 
Voi ce părere aveţi de noul iPad?
Update: Şi România va urma trendul mondial şi peste 2 – 3 ani se va trece pe tablete. Atunci şi preţurile vor fi ofertante. Şi acum sunt dacă stau să mă gândesc că unele chinezării de tablete sunt sub 200 de euro, iar unele sunt dezvoltate la nivel local precum Evolio EvoTab sau Allview AllDro. Este o blasfemie să amintesc de ele în acest context. 
Update 2: iPadul ce îl găsiţi şi în magazinele de la noi se va ieftini. Acum este în jur de 2100 lei şi cred că va scădea sub 2.000 lei. Poate se face în jur de 1.500 lei. Pentru o piaţă emergentă ca a noastră s-ar putea să prindă şi mai bin produsul mai vechi. 
Update 3: Puteţi cumpăra iPad cu 399 dolari direct de la Apple. Via bgr.com. Nu ştiu dacă livrează şi în România, dar am o vagă bănuială că suntem pe lista neagră. 399 dolari în moneda naţională ar însemna în jur de 1.200 lei. :) 
Click pe imagine pentru a o mări. 
Update 4: Mi-au scăpat unele detalii legate de iPad 2. 
– autonomia este de 10 ore ca şi la iPadul mai vechi, deşi acum este integrat un procesor dual-core;
– promite performanţe grafice de 9x mai bune :). Să vedem ce minunăţii de jocuri mai sunt dezvoltate pentru iPad 2;
– giroscop;
– 33% mai subţire faţă de predecesor – 13.4 mm şi acum 8.8 mm;
Lista completă de preţuri pentru iPad 2: 
– 499 dolari pentru versiunea iPad 16 GB Wi-Fi;
– 599 dolari pentru v. de 32 GB;
– 699 dolari pentru v. de 64 GB;
– iPad Wi-Fi şi 3G 16 GB  începe de la 629 dolari;
– iPad cu 3G 32 GB de la 729 dolari;
– cel mai scump iPad 2 este cu 64 GB şi 3G la 829 dolari. 
Pentru o revoluţie a tabletelor trebuie aşteptat iPad 3 care se spune deja de pe acum că ar sosi în toamna acestui an şi nu în 2012 cum obişnuieşte Apple să facă – un update al produselor sale pe an. Spre exemplu în fiecare vară era lansat un iPhone. Din păcate în România se va ajunge să coste echivalentul în euro. :(
Update 5: Înainte de a se vorbi de iOS 4.3 şi iPad 2, Steve Jobs a ţinut un speech legat de vânzările Apple ce par a fi pe val şi în 2011. Au ajuns la peste 100 de milioane de iPhone-uri şi dacă îmi amintesc bine ce de critici au fost la început cu privire la viitorul acestui smartphone şi la sistemul său de operare. Tableta iPad în mai puţin de 1 an a atins cifra magică de 15 milioane unităţi vândute. 
Update 6: Dacă vreţi să fiţi printre primele persoane ce posedă un iPad 2 trebuie să faceţi o vizită prin Ungaria pe 23 martie. 
Update 7: iOS 4.3 permite transformarea iPhone 4 în hotspot. Spre instalare tot din 11 martie. S-a instalat pe îmbunătăţirea browsingului furnizat via Safari. Normal că ei spun că aduce o viteză foarte bună. Sper ca anul acesta să testez de-a adevăratelea un iDevice şi nu doar ocazional. 
Update 8: Ca să vedeţi unde a ajuns Apple cu vânzările. Se estimează pe 2011 că vor ajunge cu iPad la 40 de milioane. Via Digi Times. 
Update 9: Un video cu toate funcţiile iPad 2. 

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.