Opinie

Nu cred că există persoană care să nu cunoască cum stă treaba cu conceptul de fast food – mâncare ieftină servită repede. În ultimii ani de zile un astfel de concept a intra și în zona de îmbrăcăminte – haine ieftine pe care le porți de câteva ori și scapi de ele (pentru că nu au cine știe ce materiale, nu mai sunt la modă etc). 

Aș spune că avem un astfel de concept și în piața de telefoane mobile: fast smartphone. Îmi cer scuze că nu am găsit o expresie mai inspirată. Sunt telefoane mobile ieftine pe care le cumperi pentru raportul preț / specificații, le folosești pentru 5 – 6 – 7 luni și fără absolut niciun regret îl lași pentru un dispozitiv cu puțin mai performant etc.

Acum este clar că nu analizez întreaga piață în ansamblu. Așa și pe zona de mâncare sau fashion sunt și restaurante tradiționale sau haine de bună calitate etc. Totuși, cred că brandurile chinezești au găsit o nișă pe care o acoperă cu produse de tip fast smartphone.

Cel mai bun exemplu mi se pare a fi Xiaomi. Lansează produse pe bandă rulantă, cred că niciun alt competitor nu are o paletă atât de largă de opțiuni în portofoliu. Cred că au lansat peste 30 de terminale doar în prima jumătate a anului ( Mi A2, Mi A2 Lite, Redmi Note 5 și Redmi 5, 5 Plus, Mi 8, Mi 8 Explorer etc). Au prins într-o nișă, a celor interesați în special de datele hardware și de un preț cât mai bun.

Companiile mari nu au intrat în această horă. Au preferat în regim continuu să crească prețurile, vezi strategia Samsung & co, dar din ce în ce mai multe persoane cu bani preferă un fast smartphone în genul OnePlus 6 sau Xiaomi Mi8, un telefon pe care să-l schimbe la 6 – 7 – 8 luni fără să se uite în spate cu regret. Un telefon chinezesc îl cumperi pe la 2000 – 2500 lei, după jumătate de an îl poți vinde cu 1400 – 1500 lei + 7 – 800 lei și te alegi cu alt device.

Lucrurile nu sunt așa simple cu brandurile mari. Ai avut un Note8 și vrei Note9? Devalorizarea l-a lovit puternic, iar costul afișat pentru Note9 de peste 1000 euro nu-l face la fel de ușor de amortizat. Nu-ți vine să-l schimbi pe repede înainte, ai un moment de gândire înainte de a face pasul.

În aceeași cheie putem discuta și de brandurile chinezești no name. Este suficient să vedeți ce importă iHunt spre exemplu. Sunt telefoane de buget cumpărate în special pentru adolescenți / tineri. Sunt cele mai stresate telefoane din piață. Din neglijență sau utilizare intensivă se ajunge la tot felul de intemperii ce pun în pericol integritatea structurală a telefonului. Unui părinte nu-i convine să cumpere un telefon scump ci mai degrabă un model low pe care știe că la câteva luni trebuie oricum să-l schimbe.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.