Smartphone

Aș putea spune că pe sfârșitul lui 2014 asistăm la o democratizare a specificațiilor. Telefoane cu date hardware destule de bune încep a fi listat la prețuri situate sub 200 de euro. Oferta s-a aglomerat într-un mod teribil și cumpăratorul de cele mai multe ori alege în funcție de implus sau în funcție de sfaturile unui prieten care știe mai multe.

În fiecare zi primesc mailuri și mesaje pe Facebook în care sunt întrebat ce telefoane sunt mai bune, care merită a fi achiziționate etc. De aceea m-am gândit să fac un scurt ghid de achiziție pentru telefoanele low-cost.

Xiaomi-Redmi-1S (18)

Xiaomi Redmi 1S – vedetă chinezească în secțiunea low-cost;

Telefoane ieftine – telefoane cu preț de sub 150 euro / sub 650 – 700 lei.

A. Ce trebuie să căutați la un telefon ieftin?

1. Rezoluția display-ului să fie de minim 480×800 pixeli și panel IPS. Săriți peste telefoanele cu matrice TN. IPS-urile oferă culori mai bune, unghi de vizualiare mai larg. Rezoluția trebuiea aleasă și în funcție de dimensiune ecranului (pe 4 inch merge 480×800 pixeli, de la 4.5 inch în sus aș recomanda 1280×720 pixeli, la 5 inch neapărat o rezoluție HD).

2. Procesorul integrat să fie de tip quad-core, în special la telefoanele Android. Un MediaTek quad-core ar trebui să funcționeze destul de ok. Pe Windows Phone 8 nu există această regulă. Nokia Lumia 520 este excepția de la regulă că în rest și telefoanele cu WP8 au trecut pe un Qualcomm quad-core la 1.2 GHz pe ARM Cortex-A7.

3. Memoria RAM să fie de minim 1 GB. Aș recomanda asta și pentru telefoanele ieftine cu software mobil de la Microsoft.

4. Android 4.4 KitKat ar trebuie să fie versiunea Android preinstalată. Sunt telefoane care l-au primit între timp ca update. Un search pe Goagăle ar trebuie să fie de ajutor.

5. Baterie de minim 2000 mAh. Aici este cu dus și întors. Telefoanele cu Windows Phone 8 au un management mai bun al consumului de energie și se descurcă cu baterii ce au o valoare de sub 2000 mAh. Pe de altă parte sunt multe telefoane Android cu baterii de proastă calitate, iar 2000 mAh nu oferă neapărat o autonomie rezonabilă. Încercați să găsiți review-uri ale respectivelor telefoane sau comentarii unde sunt listate telefoanele de către magazinele online și trebuie să scrie cineva și de autonomie.

Allview-P6-Life (14)

Allview P6 Life – telefon cu display de 5 inch și rezoluție HD ce a coborât destul de repede la 850 lei la 579 lei;

Nu scriu nimic de camera foto. Poți avea telefoane cu senzori de 8 Megapixeli și rezultate mediocre și să ai un telefon cu cameră de 5 Megapixeli și fotografii decente. Mă rog, de la 5 Megapixeli în sus.

B. Ce telefoane recomand a fi cumpărate sub 650 – 700 lei?

Allview P6 Life – îndeplinește mai toate criteriile de mai sus, cu excepția bateriei. Îl găsiți la 579 lei în oferta eMAG. A primit și update la 4.4 KitKat. Îl recomand, dar și cu o baterie externă la pachet. Aveți și un review detaliat.

Xiaomi Redmi 1S – 649 lei la eMAG. De obicei m-aș feri să-l recomand, dar eMAG l-a listat și am încredere că eventualele probleme legate de garanție se rezolvă fără probleme. Redmi 1S are 4.3 Jelly Bean, dar cu interfața MIUI 5.0 care schimbă Android-ul destul de puternic. Cred că Xiaomi îi va aduce și 4.4 KitKat. L-am testat de curând și aveți aici toate detaliile.

Motorola Moto E – 599 lei. Are un CPU dual-core, dar cu 4.4 KitKat nativ. L-am testat și aveți detaliată experiența de utilizare oferită în recenzie.

Mă puteți întreba de diverse telefoane în secțiunea de comentarii și promit a oferi feedback și răspunsuri detaliate.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.