Principala caracteristică a lui GIGABYTE GSmart GX2 este dată de modul Dual SIM Dual Active de care acesta dispune. Nu există prea multe alte astfel de smartphone-uri, mai ales unele cu specificații asemănătoare.

Gigabyte GSmart GX2 este un device mid-range, dar care propune un ecran Full HD și specificații pe hârtie destul de bune. De fapt, haideți chiar să începem cu acestea.

Specificații detaliate pentru Gigabyte GSmart GX2:

Specificatii Gigabyte GSmart GX2

Design

Gigabyte GSmart GX2

În pachetul primit la test am găsit smartphone-ul, bateria, încărcătorul, cablul microUSB – USB 2.0, căști, folie de protecție pentru ecran și câteva manuale de utilizare.

Despre aspectul propriu-zis nu o să detaliez prea mult, aveți o galerie foto cuprinzătoare la sfârșit. O să mă opresc doar asupra câtorva elemente mai importante.

În primul rând, Gigabyte GSmart GX2 dispune de două butoane de tip ”power” (on/off). Unul este așezat clasic, pe una dintre laterale, iar al doilea este poziționat în stilul câtorva modele LG, pe spatele dispozitivului. Acesta se află imediat sub camera foto principală, dar este puțin cam greu de accesat. Asta se datorează faptului că este intrat cam prea adânc în interiorul carcasei și necesită ceva obișnuință până reușești să-l găsești mai repede.

Dimensiunile efective ale smartphone-ului sunt mai mari decât mi-ar plăcea. Cu 146.5 mm în lungime și 73.4 mm lățime, Gigabyte GSmart GX2 nu este deloc un dispozitiv compact, mai ales că dispune de un ecran de 5 inci și nu de unul cu o suprafață mai mare. Doar grosimea și greutatea mai salvează puțin situația.

Gigabyte GSmart GX2 este fabricat complet din plastic, dar acesta este unul de bună calitate, iar asamblarea face ca el să nu scoată zgomote neplăcute atunci când îl strângem în mână. Capacul spate este mat și oferă un grip destul de bun. Finisările sunt suficient de reușite și în total acord cu clasa de preț din care face parte smartphone-ul.

Ecran și sunet

Gigabyte GSmart GX2

Ecranul de 5 inci de pe Gigabyte GSmart GX2 este un IPS cu tehnologie OGS. Se descurcă bine la toate capitolele, cu luminozitate puternică, culori plăcute și unghiuri largi de vizualizare. Singura problemă apare atunci când suntem afară, în lumină naturală. Sticla ce protejează display-ul reflectă excesiv mediul ambiant și este deosebit de greu să distingi ceva pe ecran.

Rezoluția Full HD (1920 X 1080 pixeli) pe o diagonală de 5 inci ne oferă o densitate a pixelilor foarte bună. Totul apare bine reprezentat, iar detaliile sunt la cote înalte.

Sunetul extern redat de Gigabyte GSmart GX2 este suficient de puternic, dar de o calitate medie. Prin jack-ul de 3.5 mm primim un sound bun, iar tehnologia DTS Studio Sound se face simțită din plin. Căștile din pachet sunt decente, dar pentru a beneficia la maximum de sunetul redat prin amplificatorul intern, este necesară o pereche de căști mai performante.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Gigabyte GSmart GX2

Din punct de vedere al ansamblului hardware, Gigabyte GSmart GX2 stă destul de bine. Chiar dacă chipset-ul Qualcomm MSM8228 Snapdragon 400 cu procesor quad-core la 1.6 GHz și acceleratorul grafic Adreno 305 nu sunt cele mai recente soluții, ele își fac bine treaba. Cei 2 GB de memorie RAM se fac simțiți și ajută sistemul în mare măsură. Spațiul de stocare real este de circa 4.7 GB, dar îl putem extinde printr-un card microSD de până la 64 GB.

Sistemul de operare prezent pe Gigabyte GSmart GX2 este Android 4.4.2 KitKat peste care a fost adăugată o interfață proprie a producătorului. Nu reprezintă cea mai bună opțiune, întrucât lag-ul este prezent tot timpul. Tranzițiile se realizează greoi și sistemul agață constant. Nu ți se pare în niciun moment că ansamblul hardware este cel din fișa de specificații.

De ce am spus atunci că procesorul și memoria RAM sunt suficiente? Pentru că în jocuri, în browsing sau prin aplicații care mai de care, se descurcă onorabil. Interfața propusă de către cei de la Gigabyte este singura care creează neplăceri.

Aplicațiile preinstalate pe Gigabyte GSmart GX2 sunt destul de numeroase, iar pe lângă multitudinea de la Google, mai avem Smart Reset, System update, Reminder Timer și:

Best Choice – selecție de aplicații și jocuri făcută de cei de la Gigabyte;

EZ Key – setezi anumite scurtături pentru aplicațiile preferate;

Smart Saving – software ce ajută la prelungirea autonomiei oferită de baterie;

TouchPal – tastatură ce poate fi folosită în locul celei native din Android;

WPS Office – editare documente gen Word, Excel, PowerPoint sau PDF.

Performanță

Teste benchmark Gigabyte GSmart GX2

Gigabyte GSmart GX2 a rulat testele de benchmark uzuale la gadget.ro, iar apoi toate rezultatele au fost trecute în tabelul de mai jos:

Tabel teste benchmark Gigabyte GSmart GX2

Conectivitate

Gigabyte GSmart GX2

Principala nemulțumire a unor utilizatori de telefoane dual sim este că atunci când sunt angajați într-o convorbire, dacă sunt sunați pe cealaltă cartelă, va da ocupat. Gigabyte GSmart GX2 rezolvă această problemă prin soluția Dual SIM Dual Active. Prin intermediul ei puteți folosi în orice moment ambele cartele. Puteți chiar apela în același timp două persoane diferite, de pe fiecare cartelă în parte.

Pe lângă suportul dual sim, cu viteze 3G de până la 21 Mbps în download, Gigabyte GSmart GX2 mai oferă Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, bluetooth 4.0, GPS cu A-GPS, radio FM, microUSB și jack de 3.5 mm.

Dispunerea elementelor de conectivitate este următoarea: pe spatele telefonului este tasta power, pe laterala din stânga sunt tastele pentru reglarea volumului și un al doilea buton power, jos este portul microUSB, iar sus avem jack-ul de 3.5 mm.

Trebuie să fac o precizare: chiar dacă am spus că pe lateral avem cel de-al doilea buton power, el nu îndeplinește exact aceleași funcții ca cel de pe spate. Apăsat scurt va ”trezi” ecranul, dar ținut mai mult de două secunde vă va trimite direct în aplicația camerei foto. Asta se întâmplă oriunde v-ați afla prin meniu sau în orice aplicație. Observăm că doar dacă ținem butonul de pe spatele dispozitivului apăsat mai mult de 2 secunde vom putea opri sau restarta telefonul.

Calitatea în apelurile de voce este medie, cu un volum suficient și o claritate a vocii bună. Semnalul GSM este bine recepționat, dar mai există momente de instabilitate.

Cameră foto și video

Gigabyte GSmart GX2

Senzorul principal de pe Gigabyte GSmart GX2 se laudă că oferă poze de maximum 13 Megapixeli. Din păcate, doar se laudă și nu susține aceste specificații prin rezultate reale. Detaliile sunt insuficient redate, iar culorile prea șterse, fără să fie vii aproape deloc. În plus, zgomotul în imagine apare mai devreme decât ar fi cazul, atunci când iluminarea scade. LED flash-ul este puternic, dar degeaba.

Clipurile video sunt în aceeași notă cu fotografiile – lipsă de detalii și reprezentare defectuoasă a culorilor. În schimb autofocus-ul se realizează rapid, iar stabilizarea este eficientă.

Aveți mai jos câteva poze făcute cu Gigabyte GSmart GX2. Prima din galerie este lăsată la rezoluția maximă de 13 Megapixeli.

Autonomie

Gigabyte GSmart GX2

Bateria de 2200 de mAh nu poate face față ecranului de 5 inci cu rezoluție Full HD mai mult de trei sferturi de zi, printr-o utilizare intensă. Dacă luminozitatea display-ului este la maxim și vă jucați continuu la el, nu veți atinge nici măcar 3 – 4 ore.

Cu luminozitatea setată pe auto și folosit în condiții medii, va reuși să treacă de o zi întreagă, dar nu cu mult.

Preț

Gigabyte GSmart GX2 –  949 lei la eMAG

Concluzii

Gigabyte GSmart GX2

În principal, Gigabyte GSmart GX2 se adresează acelora care caută un smartphone cu specificații decente, dar care să ofere funcția Dual SIM Dual Active. Pe lângă acest suport, dispozitivul mai aduce o construcție solidă și un ecran bun.

Chiar dacă ansamblul hardware este suficient de performant, el este pus în dificultate de un software nu tocmai bine scris. Un update care să rezolve lag-ul întâlnit la tot pasul ar fi binevenit.

Cum este și normal, Gigabyte GSmart GX2 are atât puncte bune, cât și rele. Pe cele mai importante le-am trecut mai jos :

PRO

– suport Dual SIM Dual Active;

– construcție solidă cu materiale și finisări bune;

– ecran cu luminozitate intensă, culori plăcute și unghiuri de vizualizare largi;

– sunet de calitate oferit prin jack-ul de 3.5 mm.

CONTRA

– lag și agățări prin meniu;

– camera de 13 Megapixeli putea să ofere rezultate mai bune;

– autonomia bateriei.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.