Software

Huawei trage tare spre lansa propriul sistem de operare în octombrie 2019. Ar fi și trimis 1 milion de dispozitive cu HongMeng OS către cei interesați să-l testeze.

Pe WIPO au fost înregistrate mai multe cereri de marcă înregistrată din partea Huawei pe denumirea HongMeng OS. Lista este formată din Australia, Canada, Cambodgia, Uniunea Europeană, Indonezia, India, Mexic, Spania, Elveția și Tailanda.

CNIPA este o autoritate din China legată de proprietatea intelectuală etc, iar HongMeng OS a primit aprobare în mai. În descriere se specifică este un sistem de operare pentru smartphone-uri, tablete și PC-uri.

Una dintre soluțiile analizate de Huawei este Sailfish OS. Totuși, cred că au ambiția să încerce a concura cu iOS și Android printr-un software dezvoltat intern. HongMeng OS nu mi se pare un nume atractiv, dar până la urmă nici Huawei nu are cine știe ce conotație și au reușit să-l transforme într-un brand recunosc global.

Sunt două elemente cheie de care Huawei trebuie să țină cont:

  1. Aplicațiile – înțeleg că ar colabora cu Aptoide (peste 900.000 de aplicații în portofoliu), App Galery va primi rolul Play Store;
  2. Alternative la serviciile Google – aici nu este clar, dacă poți să instalezi Gmail, Chrome, YouTube din App Galery sau există un blocaj complet (pe care nici Google nu și-l dorește). Dacă poți instala Maps etc, blocajul Departamentului de Stat al SUA este zero. Pur și simplu, nu le ai preinstalate, dar le poți descărca dintr-un store. Aici rămâne de văzut ce se va întâmpla.

Pentru concurența în domeniul sistemelor de operare pentru smartphone, inițiativa Huawei de a dezvolta un sistem de operare propriu mi se pare binevenită. Deja se instalase un fel de monotonie, iar concurența este motorul dezvoltării.

Sursa: GSMarena.com

Categorii: huaweisoftware
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.