Notebook

Este al doilea portabil pe care-l achiziționez pentru un coleg de muncă. Prima dată alegeam un HP Compaq CQ56- 130EQ. Limita de buget era de 1.500 lei și notebook-ul HP costase 1.399 lei. De data aceasta era o limită de preț superioară – în jur de 2.000 lei și un singur magazin de luat în calcul – domo.ro. Apropo, oferta lor de portabile mi s-a părut extrem de sărăcăcioasă. Am ales HP g6-1204sq la 2.149 lei și pot spune că m-am încadrat. Să vedem care-i sunt datele hardware:

– ecran HD BrightView de 15.6 inch cu rezoluție 1366×768 pixeli;

– procesor Intel Core i3-370M la 2.4 GHz, 4 GB memorie RAM și maxim de 8 GB, HDD de 640 GB la 5.400 rpm;

– placă video dedicată NVIDIA GeForce 520M cu 1 GB DDR3 și integrată Intel HD Graphics;

– Wi-Fi b/g/n, dvd-rw, cameră web, 3 x USB 2.0, VGA, HDMI, 2 x jack de 3.5 mm, card reader;

– baterie cu șase celule, 2.55 kg și 30.5 mm grosime.

L-am nominalizat pentru: procesor, placă grafică dedicată, spațiu de stocare, designul simplu și solid. Normal că după achiziție l-am primit ca să termin de instalat Windows 7, driverele, alte programe necesare pe un laptop nou, browser, antivirus, etc, etc.

I-am făcut câteva fotografii și o serie de teste rapide, iar impresiile le găsiți în articolul de față.

Design

HP nu a făcut exerciții de stil în cazul său și impresionează plăcut ca și cromatică, stil. Dă dovada unui portabil simplu, solid, de bun gust. Culorile utilizate sunt gri cărbune și negru pe marginile ecranului sau pe marginea de jos. Nu mi-a plăcut îmbinarea dintre display și partea de jos, cu tastatura. Sunt ca niște balamale pe argintiu, ies în evidență și fac notă discordantă ca ți stil. Este până la urmă o chestie de gust și poate pe voi nu vă deranjează.

Ecran și sunet

Display-ul este de 15.6 inch cu rezoluție clasică de 1.366×768 pixeli. Tehnologia din spatele său este denumită HP BrightView. Uimește prin luminozitatea sporită, claritate, unghi de vizualizare bun.

Sunetul vine de la două bixe dispuse în față, pe lateral, în stânga și dreapta. Sunt Altec Lansing cu SRS Premium Sound. Nu se aud prea tare, dar sunetul oferit este de calitate și nu se transmit vibrații în carcasă.

Performanțe

Nici nu am apucat să fac teste de benchmark, dar nu le văd nici rostul în acest caz. Nu este un portabil de gaming, iar placa video dedicată este un model entry-level. Arhitectura procesorului Intel Core i3-360M este de generație mai veche – Intel Clarksdale când toată lumea vorbește de Intel Sandy Bridge. Mai multe informații despre componentele sale găsiți în seria de screenshots de mai jos. Am utilizat HD Tune, CPU-Z, GPU-Z, wPrime.

[nggallery id=253]

Notele date de Windows Index:

Procesor – 6.6;

Memorie RAM – 5.9;

Grafică – 4;

Gaming – 6.4;

HDD – 5.9.

Dispune de două plăci video: una integrată – Intel HD Graphics și dedicată – NVIDIA GeForce 520M. Trebuie să instalați driver-ul pentru Intel HD Graphics și apoi driver-ul pentru NVIDIA – are 236 MB. Nota mică dată de Windows Index presupun că este pentru Intel HD Graphics la grafică și nu pentru NVIDIA 520M, nu cred că este de nota 4.

Revin cu prima afirmație de la capitolul performanțe: HP g6-1204sq nu este făcut pentru jocurile de ultimă generație cu cerințe de procesare crescute. Duce jocurile din urmă cu 2 – 3 ani. Memoria RAM poate fi suplimentată până la 8 GB DDR3. Vă recomand să-i creșteți RAM-ul, o operație ieftină care se vede în performanțe.

HDD-ul este de 640 GB, dar ceva mai lent la 5400 rpm. Ca să meargă cu viteza fulgerului vă recomand să-l accesorizați cu un SSD. Prețurile au luat-o în jos și acolo. Răcirea se face pe lateral stânga, un spațiu redus. Se încălzește puțin cam tare în stânga touchpad-ului, unde țineți mâna când se odihnește.

Conectivitate

Integrează Wi-Fi în standardele b/g/n. Pe lateral dreapta găsiți mufa pentru încărcător, generoasă în dimensiuni. Este identică cu cea de la laptopul meu, de acum 4 ani de zile – HP Compaq 6710b. Urmează un port UBS 2.0, DVD-RW. Nu a inspirat încredere ca și calitate când l-am deschis, dar și-a făcut datoria când a fost cazul să ruleze dvd-ul cu Windows . În lateral stânga dați de VGA, HDMI, RJ-45, 2 x USB 2.0, 2 jack de 3.5 mm, card reader. Deasupra ecranului de 15.6 inch se află camera web. Ar fi fost de efect dacă avea și USB 3.0, măcar un singur port.

Tastatura și touchpad

Touchpad-ul este de dimensiune medie în raport cu laptopul. Este situat la același nivel cu carcasa. Feed-back-ul oferit se situează la un nivel bun. Click dreapta și stânga sunt clar indivdidualizate. Nu scot un sunet strident cândsunt utilizate. Tastatura nu pot să spun că este pe placul meu. Am regăsit-o și la alte notebook-uri HP mai ieftine decât g6-1204sq. Te obișnuiești cu ea, dar cauciucul din care este fabricată se putea să fie la un nivel mai bun.

Autonomie

Timpul scurt nu mi-a permis să-l văd cât rezistă. Bateria are șase celule. În modul cu performanțe la maxim s-a descurcat după cum urmează:

23.24 – 100% – afișa 4 ore și 43 minute ca autonomie, dar au scăzut repede, o estimare nerealistă;

23.48 – 85% – 1 oră și 40 minute;

1.00 – 60% – 1 oră și 52 minute, nici eu nu-mi explic cum de arăta mai mult decât la 85%;

Oprit

6.40 0 58% – 1 oră și 50 minute;

7.18 – 48% – 1 oră și 32 minute.

Rezultă că rezistă cel puțin 2 ore. Precizez că atunci când îmi notam valorile de mai sus, instalam drivere, programe, browsing, download via wi-fi, luminozitate la maxim a display-ului.

Preț

eMAG.ro HP Pavilion g6-1212sq – identic în specificații, cu excepția HDD-ului care este de 500 GB față de 640 GB la modelul de față – 2.099 lei;

evoMAG.ro HP Pavilion g6-1204sq, modelul de față – 2.047 lei.

Concluzii

Este un portabil cu specificații tehnice decente pentru categoria sa de preț. Se pretează pentru lucrul cu documente office, browsing, jocuri din generațiile trecute, design solid și simplu.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.