Cel mai frumos ceas cu display rotund și Android Wear era Motorola Moto 360 în prima și a doua ediție, asta până când Huawei a decis să intre în “hora” ceasurilor inteligente, iar intrarea și-a făcut-o într-un mare stil prin Huawei Watch.

Asta arată ambiția Huawei de a livra produse fără cusur cu un design impecabil, în aceeași linie aș pune și telefoane precum Huawei Mate S sau viitorul Huawei Mate 8. Compania chineză investește puternic în Research & Development, iar asta se vede: Huawei Mate 8 este primul smartphone ce include nuclee dezvoltate pe ARM Cortex-A72, Huawei Watch arată atenția maximă la detalii, Mate S atrage reacții pozitive, de apreciere de la prima vedere, materiale de foarte bună calitate + feeling de smartphone premium.

Huawei-Watch (3)

Huawei Watch își dorește a nu fi doar un gadget ci prin forma sa să fie ușor integrat ca accesoriu de fashion (să nu facă notă discordantă când este purtat alături de un costum elegant, spre exemplu). Nici elementele tehnice nu au fost lăsate de o parte, display luminos, o sumă de senzori încorporați etc.

Specificații Huawei Watch;

specificatii-Huawei-WatchDesign

Huawei-Watch (8)

Cutia în sine este o mică bijuterie și arată dorința Huawei de a te impresiona chiar și înainte să începi a folosi smartwatch-ul cu Android Wear, piele ecologică la interior și exterior, negru pe afară și alb la interior. Am pus mai multe imagini în galeria de la final spre a forma o impresie.

În pachet dați de smartwatch, încărcătorul dedicat, cablu microUSB – USB, adaptor pentru cei 4 pini ce alimentează bateria de 300 mAh, certificat de garanție, manual cu instrucțiuni de utilizare. La review ne-a sosit Huawei Watch cu o curea din metal argintie ce merge a fi ajustată destul de facil.

Ceasul îl consider optim ca dimensiuni, nu este nici prea mare ca să vorbim de o busolă cu ghilimelele de rigoare și nici prea mic ca să nu ai parte de informații lizibile. La fel și în ce privește grosimea, la 11.3 mm îl consider a fi mai bărbătesc, mult prea subțire s-ar duce mai degrabă spre publicul feminin. Un singur buton fizic în lateral dreapta, restul controalelor sunt de tip tactil. Nu se oferă acces la bateria de 300 mAh.

Un aspect important, Huawei Watch atrage privirile, prin modul în care arată, prin ecranul luminos. Chiar l-aș putea considera un accesoriu ce întregește un look elegant, mai ales dacă sosea cu o curea din piele.

Ecran

Huawei-Watch (20)

AMOLED de 1.4 inch cu rezoluție 400×400 pixeli, protejat cu sticlă de safir spre a nu acumula zgârieturile în mod rapid, mai ales că vorbim de un ecran tactil, 286 ppi + certificare IP67 pentru rezistență la contactul cu apa și praful.

Display-ul are reglaje destul de ample în ce privește luminozitatea, dispune de un mod SuperBrightness util când la exterior, când razele de soare afectează lizibilitatea. Te descurci și într-o astfel de situație, mai ales că Android Wear începe a fi din ce în ce mai intuitiv, se văd eforturile Google în această direcție.

Display-ul preia comenzile în mod prompt, rapid. Nu am avut probleme la acest capitol. Apropo, raportul display / corp al smartwtach-ului este de 71%. O ramă metalică îl înconjoară și depășește profilul ecranului, astfel sunt preîntâmpinate unele momente ce ar duce la o lovire accidentală sau o zgâriere mai profundă.

Pe partea de sunet nu pot spune prea multe la momentul actual, are un difuzor integrat ce l-a putea transforma în headset ad-hoc, dar Huawei & Google cu al său Android Wear nu l-au activat. Și Moto 360 ediția a doua are speaker încorporat, dar inactiv. Ar fi important să poți prelua un apel și să rămâi cu mâinile pe volan, iar sunetul să fie livrat către interlocutor de la microfonul lui Huawei Watch, iar tu să ai parte de convorbire din difuzorul ceasului inteligent. Ar extinde gradul lor de utilitate.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Huawei-Watch (17)

Aș putea spune că este cumva clasic la acest capitol, multe smartwatch-uri cu Android Wear folosesc procesorul Qualcomm quad-core la 1.2 GHz + 512 MB RAM + 4 GB spațiu de stocare. Este arhisuficient ca putere de procesare spre a duce Android Wear și a rula aplicațiile existente în market.

Android Wear arată ca un sistem de operare nefinisat, parcă îi lipsește ceva. Mă așteptam la un plus de simplitate în ce privește interfața, iar de o bună perioadă de timp tot bat pasul pe loc, fără a aduce inovații care să-l facă mai user friendly. Printr-un swipe de la dreapta spre stânga accesezi meniul sau interfața unei aplicații, iar prin gestul făcut de la stânga spre dreapta ai parte de funcția de Back, iar butonul fizic te aduce pe ecranul de start.

Aplicații de pe Huawei Watch;

  • Setări despre care vorbim detaliat + Agendă, Alarmă, Monitorizare a activițătii fizice de peste zi în mod independet față de Google Fit;
  • Find my Phone, Google Fit, Activitate Google Fit, Fitness tracking, Lanternă ce folosește ecranul ceasului;
  • Căutare Google, Hangouts, Monitorizare a ritmului cardiac cu ajutorul senzorului aflat pe spatele ceasului, Keep, Maps, Play Music, Stopwatch, Timer, Google Translate,
  • Weather, Togheter ce permite transmiterea unor mesaje către un prieten direct pe ecranul ceasului său.

Multe funcții recunosc că nici nu le-am accesat, nu sunt obișnuit să le am pe un dispozitiv cu ecran de 1.4 inch ci mai degrabă pe cei peste 5 – 5.5 inch ai telefonului. Senzorul pentru monitorizarea ritmului cardiac funcționează destul de precis, dar nu trebuie să vă bazați 100% pe el. Un tensiometru aduce valorile 90 – 95% reale, senzorul de pe Huawei Watch este mai mult ca idee.

Setările rapide oferă acces la selectarea notificărilor (niciuna, toate, mod prioritar), Modul Modul Teatru numai bun pentru momentele în care mergi la teatru, operă, biserică etc și nu dorești a deranja pe ceilalți prin lumina dispozitivului, merge a fi activat prin dubla apăsare rapidă a butonului de pornire, tot de acolo printr-o singură apăsare se dezactivează. Se adaugă Luminozitate sporită pentru momentele în care sunteți în spații cu multă lumină și doriți un plus de lizibilitate + setările propriu-zise.

Setările sunt împărțite în reglarea luminozității ecranului, schimbarea feței ceasului de pe ecranul de start, schimbarea fontului (Mic, Normal și Mare), setări legate de Wi-Fi, bluetooth, activarea ecranului permanent și activarea ecranului principal la mișcarea încheieturii, modul avion, accesibilitatea, blocarea ecranului, resetare, restart, oprire, despre dispozitiv.

Google Play are o secțiune dedicată pentru Android Wear și sunt adăugate aplicații în mod constant, cele mai multe sunt fețe de ceas, cele mai interesante la un cost modic. Cred că la acest capitol, al diversității fetelor de ceas, Android Wear nu are niciun concurent direct. Nu am testa Apple Watch ca să confirm / infirm că ar fi la același nivel.

Galerie de screenshots cu Android Wear pe Huawei Watch;

Galerie de screenshots cu interfața aplicației Android Wear de pe smartphone;

Conectivitate

Huawei-Watch (12)

Wi-Fi în standardele b/g/n + bluetooth 4.1 și Huawei Watch merge a descărca conținut în mod independent față de smartphone, trebuie doar să te conectezi la router-ul de acasă / birou / etc. Lista completă a senzorilor: barometru, giroscop, accelerometru. Este interesant modul în care trimiți o hartă de pe smartphone spre ceas.

Senzorul pentru monitorizarea ritmului cardiac se află la baza smartwatch-ului, direct pe încheietură, preia datele într-un mod destul de rapid. Singurul buton fizic se află în lateral dreapta și are rol de power, blocare / deblocare rapidă a ecranului de start, dubla apăsare duce la activarea modului teatru.

Ar trebui să vorbesc puțin și de curea, am primit varianta metalică, dar găsiți și alte opțiuni în funcție de gusturile fiecăruia. Mi-aș fi dorit să-l testez alături de o curea din piele, mai potrivit pe stilul meu.

Autonomie

Bateria de 300 mAh oferă până la 2 zile de autonomie în condiții de utilizare moderată, la folosire intensivă te rezumi la o singură zi. Noroc că încărcătorul din pachet aduce o încărcare rapidă de la 0% la 100% în câteva zeci de minute. Trebuie să aveți adaptorul în pachet dacă vreți să-l folosiți la drum mai lung, o grijă în plus. Așa se descurcă toate smartwatch-urile cu Android Wear, iar Huawei Watch nu face notă discordantă.

Display-ul color + modul Allways-on + rezoluția ridicată nu au cum să se împace cu autonomia mare, cel puțin momentan.

Preț

Huawei Watch în varianta metallic black + curea din piele – 1834 lei la eMAG.

Concluzii

Huawei-Watch (19)

Huawei Watch este un produs premium, de la o companie ambițioasă ce a crescut în ultima perioadă precum Făt-Frumos. Arată într-un mare fel, oferă un display de foarte bună calitate, Android Wear îi mărește polivalența și asigură suport software pe termen lung plus aplicații optimizate din ce în ce mai multe în magazinul dedicat.

Mi-aș dori să nu ne concentrăm strict asupra prețului ci mai degrabă asupra dispozitivului ca atare. Cred că în timp, vom avea din ce în ce mai multe ceasuri cu design de top + software Google, vor acoperi întreaga plajă de costuri, acum cum se întâmplă acum în lumea smartphone-urilor.

Momentan, ceasurile cu Android Wear din segmentul de top sunt achiziționate de către early adopters, cei ce cochetează cu tehnologia, iar Huawei și-ar dori să-și antameze clienți și din zona de fashion, cei ce cumpără un produs pentru modul în care arată, iar funcțiile încorporate trecum cumva în plan secund.

PRO

  • ceas rotund cu linii frumoase ce-l transformă într-un gadget ușor de asortat cu garderoba fiecăruia;
  • certificarea IP67 în ce privește contactul cu apa și praful;
  • display AMOLED ce impresionează prin profunzimea culorilor și luminozitate;
  • Android Wear + aplicații optimizate + Google Now fără a fi nevoie să porniți smartphone-ul;
  • control vocal intuitiv (bineînțeles, în limba engleză);
  • accesoriu de fitness ce oferă printre altele și monitorizarea ritmului cardiac.

CONTRA

  • speaker inactiv la momentul în care am redactat articolul, ar fi avut și funcția de headset;
  • autonomie modestă, specifică smartwatch-urilor cu Android Wear;
  • unele aplicații nu sunt optimizate pentru cadranul rotund al ceasului.

Galerie de imagini cu Huawei Watch;

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.