Designul smartphone-urilor este într-o continuă evoluție, schimbare, dar până la urmă nu se mai pot face prea multe. Se ajunge la un moment dat în situația de a compara un model cu altul, se găsesc mereu asemănări între anumite elemente și cu greu se mai poate spune că există un telefon 100% original.

Cred că tocmai asta și-au dorit cei de la iHunt atunci când au ales să aducă în țara noastră modelul X200. Dacă nu ați auzit până acum de iHunt, vă spun că sunt importatori pentru mai multe mărci din China, printre care Xiaomi, Meizu, LeTV, Elephone sau Doogee. Nu înseamnă că toți vin oficial, direct de la producător, dar iHunt vă oferă posibilitatea de a cumpăra aceste mărci cu garanție în țara noastră, așa cum sunt obligați de lege.

Trecem la iHunt X200 și designul său. Mai bine revenim imediat la asta, deocamdată câteva detalii hardware.

Specificații pentru iHunt X200:

Specificatii iHunt X200

Design

iHunt X200 (9)

Întâi să vedem ce primim în pachetul de retail: doar strictul necesar, adică încărcător pe USB, cablu microUSB – USB 2.0, manual de utilizare și certificat de garanție. Normal că avem și smartphone-ul propriu-zis și bateria de 3500 mAh.

Mă întorc la ce am zis în partea de introducere și vă spun că iHunt X200 beneficiază de un design ”altfel”. Nu poți spune că mai sunt multe astfel de smartphone-uri, iar dacă sunt, și acelea reprezintă tot rebranding al aceluiași model original.

Acum să nu credeți că nu mai există prin China și alte telefoane care se apropie sau încearcă aceeași abordare, dar chiar și așa, nimeni nu poate afirma că designul nu este original.

iHunt X200 ar fi trebuit să fie un smartphone compact, dată fiind diagonala ecranului de 5 inch. Nu este nici pe departe așa, ba chiar l-aș considera un pic prea corpolent și, în același timp, greu. Dacă sunteți în căutarea unui terminal cu un bun raport ecran / corp, iHunt X200 nu este pentru voi.

Din descrierea oficială se dorește a ni se oferi impresia unui produs cu valențe premium, mai ales că se specifică utilizarea metalului (aluminiu folosit și în industria aerospațială) atât pentru șasiu, cât și pentru marginile exterioare.

Cert este că iHunt X200 se simte extrem de rezistent, nu scoate niciun fel de sunet deranjant oricum l-am strânge în mână. Totul este bine închegat, dar unele finisări nu sunt tocmai cele mai reușite. Nu sunt motive mari de îngrijorare, doar că, analizat în detaliu, iHunt X200 dezvăluie câteva compromisuri făcute pentru a se atinge un cost cât mai scăzut.

Partea frontală a dispozitivului este destul de complexă ca aspect, chiar dacă numele producătorului nu apare pe aici. Marginile laterale de aluminiu se profilează și către față, iar o bucată de material din preajma difuzorului pentru apeluri dorește să se  asorteze cu metalul de pe margini, așa că avem acolo un plastic cromat. Și butoanele laterale vor să pară din metal, deși sunt tot din plastic care imită acest material. Forma lor este de octogon.

Deasupra ecranului, în stânga și dreapta difuzorului pentru apeluri, avem senzorii de lumină și proximitate, respectiv camera frontală de 5 Megapixeli. Către colțul din dreapta există și un LED de notificare. Sub display sunt așezate cele trei taste capacitive cu rol de Back, Home și Options (de la dreapta la stânga), dar care nu sunt iluminate din spate. În întuneric sunt ceva probleme, dar te obișnuiești imediat cu amplasarea lor, după 2-3 zile de folosință.

Marginile de sus-jos sunt realizate din cauciuc, la fel ca și o bună parte din lateralele stânga-dreapta, acolo unde nu este metalul prezent. Acest cauciuc propune și un model, să-i zicem interesant, de tip grecesc. În funcție de gusturi, modelul poate fi apreciat sau, dimpotrivă.

Capacul spate este realizat din plastic, care în mare parte vrea să imite pielea. Asta nu ar fi chestie prea ciudată, mulți au apelat la astfel de soluții, doar că iHunt X200 imită pielea de crocodil. Iarăși, o chestiune de gusturi. Cert e că imitația este destul de reușită, plasticul fiind și destul de moale atunci când apeși ușor cu unghia în el.

Capacul spate mai prezintă și două inserții din plastic care imită metalul, una către bază, unde este încadrată și grila difuzorului principal, iar cealaltă în zona camerei de 13 Megapixeli. Tot aici este și o linie în ”V”, de culoare roșie, care aduce o pată de culoare.

Nu mai insist pe aspectul exterior. Sunt destule poze la final din care vă puteți face o idee mai bună.

Un scurt rezumat la design: telefon generos dimensionat pentru unul cu ecran de 5 inch, greu, foarte solid, dar care poate nu se va descurca prea bine la impresia artistică. Parcă s-au străduit prea tare designerii lui X200 ca acesta să iasă în evidență. Într-adevăr aici pot fi destul de subiectiv.

Amintesc faptul că iHunt X200 îmi pare că ar oferi și un oarecare grad de rezistență la praf și apă (pe site-ul iHunt nu se specifică însă nimic, este doar o poză cu câțiva stropi de apă pe telefon). În niciun caz nu rezistă  în imersie totală în lichid, deoarece capacul spate nu are o garnitură de etanșare, dar elementele de conectivitate (portul microUSB și jack-ul de 3.5 mm) sunt acoperite de câte un căpăcel din cauciuc. În cazul portului microUSB, acesta nu prea mai stătea închis atât de bine, uneori se desfăcea de unul singur, așa că stropii de apă și praful ar fi putut să producă ceva pagube pe acolo. Grila difuzorului spate este și ea acoperită de o plasă cu orificii foarte, foarte fine, așa că nici pe aici stropii de apă nu ar trebui să pătrundă.

În concluzie, iHunt X200 mi se pare că ar oferi și ceva rezistență la apă și praf.

Ecran și sunet

iHunt X200 (18)

Prin specificațiile oficiale de pe site-ul iHunt, suntem anunțați că display-ul de pe X200 este de proveniență LG. Ce-i drept, acesta este unul bun, de calitate. Oferă culori foarte reale, intense, deloc șterse. Luminozitatea este și ea la cote ridicate, cu toate că în bătaia directă a soarelui sunt probleme de lizibilitate, dar nu foarte mari. Unghiurile de vizualizare sunt largi.

Pe ecranul lui iHunt X200 este aplicată din fabrică o folie de protecție, care însă nu împiedică în niciun fel panelul în a prelua exact atingerile de orice fel, oricât de fine. Un ecran bun, pe care o să-l trec la puncte forte, chiar dacă rezoluția HD 1280 x 720 pixeli vi s-ar putea părea scăzută. Nu este cazul aproape niciodată ca imaginile sau textele oricât de mici să fie slab conturate.

În zona de setări ale afișajului, iHunt X200 oferă și mai multe opțiuni de a regla culorile (saturație, temperatură), contrastul, claritatea, toate prin aplicația MiraVision. M-am jucat puțin cu aceste setări, dar ecranul mi s-a părut cel mai bine reglat așa cum a venit din cutie.

În pachetul de retail nu avem căști. Astfel, va fi nevoie să cumpărați unele din comerț dacă obișnuiți să ascultați muzică prin intermediul telefonului. Cu o pereche de căști bune, iHunt X200 se descurcă decent. Singura mică problemă ar fi la frecvențele joase, la bass mai exact, unde s-ar fi putut plusa ușor. Și asta o spune unul căruia nu-i place ca bass-ul să fie prea intens. Volum maxim este suficient, dar nu vă va crea probleme de auz.

Prin micuța grilă de pe spatele lui iHunt X200 nu reușește să evadeze un sunet bun. Fără pic de bass am mai întâlnit, dar nici măcar intensitatea maximă nu este suficientă. Destul de slab sunetul extern la acest telefon.

Hardware, sistem de operare și aplicații

iHunt X200 (17)

Pe iHunt X200 îl putem considera un smartphone entry level după ce analizăm ansamblul hardware. Procesorul MediaTek MT6735 este unul din gama de jos, care nu poate oferi o performanță notabilă în aplicațiile complexe sau în jocuri asemenea.

Este bine totuși că memoria RAM nu s-a oprit la mai puțin de 2 GB, iar spațiul de stocare este și el suficient, din 16 GB fiind disponibili în mod real circa 11.52 GB. La ei se mai poate adăuga un card microSD de până la 32 GB.

Acceleratorul grafic Mali-T720 nu îl consider unul tocmai capabil, însă poate face față și în jocuri mai complexe, dar numai atunci când este ajutat și de un procesor mai puternic, cum este de exemplu cel octa-core MediaTek MT6753. Cu quad-core-ul de pe iHunt X200 nu poate face minuni, așa că în jocurile grele își mai face apariia și lag-ul, iar detaliile sunt la un nivel nu tocmai grozav.

Android-ul 5.1 Lollipop ce lucrează în spatele lui iHunt X200 nu este foarte schimbat față de cel nativ, chiar dacă la o primă privire poate părea așa. Asta se întâmplă din cauza icon-urilor care au primit un tratament intens de customizare. Nu m-am putut adapta deloc la aceste schimbări, iconițele transparente în mare parte și faptul că însuși aspectul nativ al lor este modificat m-au făcut să trec pe launcher-ul Google Now.

Pur și simplu îmi era dificil să găsesc chiar și Play Store-ul, Chrome-ul sau Drive-ul așa cum mi le afișa iHunt X200. Diferențe între stadiul nativ al Androidului 5.1 mai constau doar în lipsa sertarului cu aplicații. Acestea sunt grupate toate pe ecranele principale, în stilul a ceea ce găsim în custom ROM-urile de la Xiaomi, Huawei și alții.

Cel puțin pot spune că iHunt X200 se descurcă bine în navigarea prin sistemul de operare. Lag și ușoare ezitări mai apar, dar nu atât de des. Dacă ai grijă să nu execuți prea multe sarcini simultan, te alegi cu o experiență decentă în utilizare.

Aplicațiile preinstalate sunt extrem de puține. În fapt, nu avem decât suita completă a celor de la Google, fără nimic altceva în plus. Excelent pe partea asta. Dacă lăsau iconurile așa cum vin ele și sertarul cu toate aplicațiile, aveam un Android 5.1 la fel cum găsim pe terminalele Nexus. Zona de deblocare a ecranului, cea de notificări și setări rapide, precum și toate setările sunt la fel ca la un Android nativ.

Performanță

Teste benchmark iHunt X200 (4)
Rezultatele testelor de benchmark prin care a trecut iHunt X200 sunt grupate în tabelul de mai jos.

Tabel teste benchmark iHunt X200

Conectivitate

iHunt X200 (3)

iHunt X200 este un smartphone dual-sim care acceptă o cartelă de dimensiuni normale și un micro sim. Pe lângă acestea există și un slot dedicat pentru card microSD, deci nu este nevoie să transformi telefonul într-unul single sim dacă vrei mai mult spațiu de stocare. Precizez acest aspect pentru că în ultimul timp au apărut tot mai multe terminale cu slot combo, care sunt fie dual sim fără card de memorie, fie single sim și cu card microSD. La iHunt X200 nu este cazul de așa ceva.

Din punct de vedere al posibilităților de conectare, iHunt X200 nu iese din tiparul obișnuit pentru smartphone-urile entry level. Avem 4G LTE în FDD cu frecvențele 800/900/1800/2100/2600 MHz, Wi-Fi 802.11 b/g/n, bluetooth 4.0, GPS cu A-GPS, port microUSB și jack de 3.5 mm. Ultimele două sunt situate pe marginea de sus, fiecare protejate separat de câte un căpăcel din cauciuc.

Elementele de conectivitate nu mi-au creat probleme, iar în apelurile de voce iHunt X200 s-a descurcat normal. Recepția semnalului GSM este de nivel mediu, la fel calitatea și volumul din difuzorul pentru apeluri.

Cameră foto și video

iHunt X200 (4)

Folosind un senzor Sony IMX164, iHunt X200 reușește să producă rezultate mulțumitoare pe partea foto și video. Asta pentru segmentul lui de preț și analizând ca atare.

În condiții prielnice de lumină primim suficiente detalii, chiar dacă în special în zona de focus, marginile rămânând ușor în urmă. Culorile sunt reproduse destul de exact. Din păcate, în situațiile mai întunecate apare un nivel de zgomot în imagine cam ridicat, precum și aberații cromatice.

Clipurile video sunt în același asentiment cu pozele, dar, în ansamblu, iHunt X200 nu pot spune că dezamăgește la capitolul foto-video.

Autonomie

iHunt X200 (2)

Cu baterie de 3500 mAh, ecran de 5 inch cu rezoluție HD și ansamblu hardware relativ modest, mă așteptam la rezultate bune din partea autonomiei oferite de iHunt X200.

Mare mi-a fost surpriza când am rulat testul specific Gadget.ro, când redăm continuu Playlist-ul Unboxing de pe canalul de YouTube al siteului, cu luminozitatea ecranului la 100%, prin conexiune Wi-Fi la internet. Și nu vorbesc despre o surpriză plăcută. iHunt X200 a descărcat o baterie plină până la 10% în numai 4 ore și 40 de minute.

Au fost într-adevăr și rezultate mai slabe, dar nu de la baterii de 3500 mAh ce trebuie să suporte hardware-ul descris mai sus.

Din punct de vedere al utilizării normale, avem din nou rezultate slabe. Vă spun așa: iHunt X200 nu poate rezista mai mult de 24 de ore. Și asta lăsând telefonul în stand-by, fără să umbli deloc la el, doar conectat prin Wi-Fi la net, cu sincronizări active.

Cel mai sigur avem de-a face cu un bug software care consumă bateria în ritm accelerat. Spun asta pentru că folosindu-l normal, destul de intensiv în cazul meu, mă ținea cam 8-10-12 ore, în funcție de zi. Așa că nu extrem de slab. Doar că nivelul bateriei scădea drastic cu telefonul în buzunar, fără a umbla deloc la el.

În concluzie, lui iHunt X200 i-ar trebui un update de software care să rezolve problema autonomiei. Sau poate, cine știe, este vorba doar despre exemplarul ajuns la mine.

Preț

iHunt X200 – 849 lei pe iHunt.ro sau pe eMAG.ro, vândut tot de iHunt prin platforma MarketPlace.

Concluzii

iHunt X200 (20)

iHunt X200 vrea să-l impresioneze pe un potențial client în special prin aspect. Aș spune că-i reușește asta, designul cel puțin deosebit nu poate trece neobservat. Cum gusturile nu se discută, sunt sigur că vor fi voci atât pro cât și contra legate de aspect. Nimeni nu poate însă afirma despre iHunt X200 că este un smartphone banal la capitolul design.

Trecând la celelalte elemente analizate, pot spune că iHunt X200 nu prea reușește să convingă. Prețul nu este unul ridicat, cu toate astea nu aș putea să-l recomand în mod special. De ce? Pentru că, în afară de designul diferit, nu aduce alte avantaje în fața unor competitori din același segment de preț. Și sunt destui care se bat pe acolo, unii vânduți tot de iHunt, precum Xiaomi Redmi 3. Cam la aceeași bani te poți alege cu un smartphone mult mai performant, ce promite suport software și o autonomie excelentă.

Ca de obicei, la sfârșit vin și principalele puncte bune sau rele ale lui iHunt X200:

PRO

  • design altfel, ce iese cu siguranță în evidență (dacă vă doriți asta);
  • construcție extrem de solidă, care se pare că oferă și protecție la praf și stropirea cu lichide;
  • ecran foarte plăcut, având culori intense și luminozitate suficientă;
  • bloatware practic inexistent, doar aplicațiile Google fiind prezente.

CONTRA

  • autonomie slabă, bateria se descarcă în maximum 24 de ore și fără a folosi telefonul, lăsat doar în stand-by (poate fi doar cazul exemplarului testat, cu un bug software sau o baterie defectă, ultimă problemă ce poate fi rezolvată în garanție);
  • interfața pusă peste Android-ul 5.1 nu schimbă în esență decât icon-urile, dar o face în asemenea mod încât nu mai recunoști aplicațiile, nici măcar pe cele mai uzuale – Play Store, Chrome, Drive, Hărți ș.a.;
  • dimensiuni și greutate prea mari pentru un telefon cu ecran de 5 inch.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.