iTab este un brand românesc mai puțin cunoscut. Compania aflată în spatele său se numește InfoTouch și avea o arie de business adiacentă. Am avut ocazia de-a lungul ultimelor luni să văd la lucru produse ale lor cât și de la companiile rivale: TeleVoice sau Visual Fan. Vă spun de pe acum că InfoTouch impresionează plăcut și veți vedea că tableta de 8 inch aflată în discuție are câteva atuuri seriose în fața concurenței locale pe diagonala enunțată.

Diversitatea de oferte este benefică pentru client. Tabletele iTab, Evolio sau Allview merg la fix într-o piață emergentă precum România. Acum dacă aveți un buget de achiziție de peste 1000 – 1500 de lei dați de o gamă de tablete de top de la branduri de renume mondial precum ASUS, Samsung, Apple etc. Dacă mergeți pe un buget de criză și o sumă de sub 200 de euro mai degrabă vă veți orienta spre brandurile locale ce importă tablete din China. Plusul față de o achiziție prin intermediul eBay sau Amazon ar fi garanția oferită și software-ul în limba română.

Și acum să revenim la iTab 802 și să trecem în revistă care-i sunt specificațiile tehnice:

Tabletă

Date tehnice

InfoTouch iTab 802

Ecran

TFT de 8 inch cu rezoluție 1280×768 pixeli

Procesor

Amlogic AML 8726-MX de tip dual-core la 1.5 GHz

Memorie

1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB

GPU

Mali-400

Sistem de operare

Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Conectivitate

Wi-Fi b/g/n, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS

Cameră foto și video

2 Megapixeli și cameră frontală de 0.3 Megapixeli

Baterie

5000 mAh

Greutate

500 gr.

Grosime

10.07 mm

Design

InfoTouch-iTab-802 (20)

Cutia este generos dimensionată, pe alb. La interior dați de tabletă, încărcător pe un jack micuț / nu s-a făcut trecerea pe microUSB, cablu microUSB – USB 2.0, manual de instrucțiuni. Bănuiesc că la versiunea de retail mai sosește și un certificat de garanție.

Prima impresie: 500 gr. și 10.07 mm, nu avem o tabletă slim. Totuși, nu uitați că bateria sa este de 5000 mAh. Majoritatea tabletelor dual-core locale se mulțumesc cu 3 – 4000 mAh la acumulator. InfoTouch și-a dorit să puncteze la autonomie și veți regăsi mai multe detalii la capitolul dedicat.

Tableta are un contur metalic, spatele dintr-un plastic cauciucat fin care dă un grip excelent și nu adună amprentele. Îmi plac tabletele care nu au spatele lucios și nu dau senzația că ar scăpa din mână. Marginile ecranului sunt negre. Logo-ul InfoTouch și câteva detalii legate de device au fost imprimate pe spate (CPU dual-core, rezoluție etc). Majoritatea conectorilor sunt poziționați pe o singură latură.

InfoTouch iTab 802 este o tabletă cu greutate, la propriu. Sunt tablete de peste 10 inch care ajung pe la 500 de gr. Compromisul privind greutatea este dată de acumulatorul mare, de 5000 mAh. Este o tabletă ce dă impresia de rezistență în timp, materiale și finisare corecte pentru categoria sa de preț.

Ecran și sunet

InfoTouch-iTab-802 (13)

TFT de 1280×768 pixeli. A trebuit să caut cu atenție informații, rezoluție de 1280×768 pixeli nu am mai regăsit-o pe nicio tabletă de sub brand local. Evolio Aria Mini care concurează direct cu InfoTouch iTab 802 se mulțumește cu 1024×768 pixeli. Formatul 16:9 o face perfect de utilizat pentru vizionat filme, cele de tip 4:3 nu sunt tocmai pe placul meu. Asta pentru că nu-i mare diferență între landscape mode și portrait mode.

Unghiul de vizualizare nu-i mare și trebuie să privești tableta perpendicular pentru maxim de detalii. Reflectă spațiul ambiant și adună amprentele destul de rapid. Este un compromis pe care-l faci la InfoTouch iTab 802. Totuși, la interior și fără lumină puternică te vei descurca fără probleme cu tableta, se pretează la browsing, jocuri etc. Plusează față de alte tablete concurente cu un plus de detalii.

Sunetul vine de la micuța boxă dispusă pe spate. Reglarea volumului se face din lateral dreapta, lângă tasta de power dați de tasta pentru reglarea volumului. Nu impresionează ca și amplitudine, mult treble și bass lipsă. Pe jack-ul de 3.5 mm situat pe lateral, la bază, veți da de un sound mult mai plăcut, puternic și depinde într-un fel de căștile utilizate (no name, in-ear, normale etc).

Hardware, sistem de operare și aplicații

InfoTouch-iTab-802 (15)

iTab 802 integrează un CPU dual-core la 1.5 GHz de la Amlogic, Mali-400MP pe post de accelerator grafic, 1 GB memorie RAM, 8 GB spațiu de stocare, iar pe lateral veți da de un slot pentru microSD ce poate extinde spațiul de stocare până la 32 GB (32 + 8 GB = maxim 40 GB pentru jocuri, aplicații, fișiere, muzică, filme etc).

Rulează Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich și nu am găsit informații legate de un eventual update de software și o trecere spre 4.1 Jelly Bean. Lipsesc aplicațiile de tip bloatware. Vine cu doar câteva aplicații preinstalate și va trebui să descarci YouTube, Facebook sau Twitter din Google Play. Apreciez faptul că InfoTouch nu încearcă să promoveze anumite servicii și să le includă by default, fără a putea să le dezinstalezi de pe tabletă.

Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich cu o interfață minimalistă, schimbările sunt vizibile în zona de setări unde apar o serie de icon-uri noi, dar structura rămâne specifică unei tablete Android. Vedeți în recenzia video la ce mă refer.

Tableta are lag în anumite momente și cred că 4.1 Jelly Bean sau un update de firmware ar fi adus un plus vizibil. Se descurcă decent în browsing și merg a fi instalate și jocuri cu cerințe grafice elaborate în genul Real Racing 3 sau Asphalt 7: Heat, doar că experiența oferită nu se compară cu un Google Nexus 7. Nici nu ar avea cum, tableta InfoTouch este la jumătate de preț față de prima tabletă cu Android nemodificat.

Pe partea de socializare funcționează fără probleme. Rulează aplicațiile dedicate pentru YouTube, Facebook, Twitter, LinkedIn etc. Sunt peste 7 – 800.000 de aplicații & jocuri în Google Play, aveți de unde alege. Un oarecare lag este resimțit și în jocurile de acțiune, dar este unul dintre compromisurile făcute atunci când achiziționezi o tabletă low-cost.

Performanță

Screenshot_2013-06-16-16-26-34

Am rulat câteva teste de benchmark și le găsiți în tabel:

Tabletă

Teste benchmark

InfoTouch iTab 802

Quadrant Standard

3899 puncte

AnTuTu Benchmark

8418 puncte

NenaMark1

45.1 fps

NenaMark2

20.6 fps

CF-Bench

5685 puncte

Vellamo

HTML5 – 889 puncte

METAL – 374 puncte

3DMark

Aplicația a fost instalată, dar se bloca când rula testele adiacente.

BrowserMark 2.0

901 puncte

HTML5test

278 puncte cu browserul integrat și 410 puncte cu Chrome pentru Android

Conectivitate

InfoTouch-iTab-802 (8)

Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth ar fi primele elemente care ies în față la acest capitol. Pe laterala de la bază dați de jack-ul micuț pentru încărcător, microUSB, microHDMI, slot pentru cardurile microSD de până la 32 GB și jack-ul de 3.5 mm pentru căști sau o sursă audio distinctă.

În lateral dreapta regăsiți tasta de power și cea pentru reglarea volumului. Mi se pare o poziționare ușor deficitară și aici mă refer în general, la fel sunt dispuse și la Google Nexus 7, spre exemplu. Când vrei să reglezi volumul poți apăsa tasta power și ecranul se blochează. Ar fi ok dacă reglarea volumului ar fi pe o altă laterală sau la o distanță mai mare față de butonul de power cu rol și în blocarea / deblocarea rapidă a display-ului de 8 inch.

Nu am dat de probleme în ce privește funcționarea Wi-Fi.

Cameră foto și video

InfoTouch-iTab-802 (10)

2 Megapixeli la camera principală și 0.3 Megapixeli la camera frontală. În locul lor aș fi optat doar pentru senzorul frontal și unul de 2 Megapixeli s-ar fi dovedit util. Camera frontală este utilă la o tabletă, mai ales pentru cei care folosesc aplicații în genul Skype, Hangouts etc.

Vă las cu câteva mostre foto spre a vă forma o impresie:

Autonomie

Screenshot_2013-06-17-08-45-59

5000 mAh și prima tabletă low-cost cu Android și CPU dual-core care impresionează în mod plăcut prin autonomia oferită. Rezistă fără probleme la 7 – 8h de utilizare intensivă: browsing, jocuri, filme etc. Acesta ar fi unul dintre punctele PRO la iTab 802.

Concluzii

InfoTouch-iTab-802 (17)

iTab 802 trebuie aleasă în cunoștință de cauză. Este o tabletă care oferă multe pentru prețul său de comercializare / în jurul a 599 de lei cu diverse pachete ce aduc unele accesorii în plus. Mai jos regăsiți punctele PRO și CONTRA

PRO

– design simplu cu materiale ce dau impresia de rezistență în timp;

– browsing în viteză;

– autonomie excelentă pentru o tabletă low-cost cu CPU dual-core;

– suficient de puternică spre a rula majoritatea aplicațiilor din Google Play;

– recomandă pentru cei care vizionează filme / clipuri video pe tabletă cu o rezoluție de 1280×768 pixeli și format 16:9.

CONTRA

– display-ul reflectă spațiul ambiant destul de puternic în condiții de lumină puternică;

– Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich, iar 4.1 Jelly Bean s-ar fi dovedit de bun augur;

– 500 gr. / bateria de 5000 mAh aduce și un compromis făcut la greutatea și grosimea tabletei;

– ușor lag resimțit în meniu, în anumite momente.

Update: Va sosi și un review video.