Arhiva-Resurse

Suntem într-o etapă de dezvoltare a mediului digital și încetul cu încetul se manifestă și la noi trendul de a miza mai mult pe acest canal. Televiziunea rămâne pe primul loc în ce privește bugetele de publicitate, presa scrisă a căzut foarte mult, iar locul a fost luat de către mediul online. Mai multe idei legate de evoluția mediului digital în România găsiți într-un studiu marca Initiative denumit Media Fact Book și se referă la 2011. 

Investițiile în publicitatea online au crescut cu 30% în 2011 față de anul precedent și trendul de creștere se va păstra și pe anul în curs. Valoarea atinsă este de 34 milioane euro și față de publicitatea pe tv mai este foarte mult loc de crescut. S-a dat o estimare și pentru piața media românească – peste 300 milioane euro. Au pierdut teren: print-ul și partea de outdoor cu scăderi de 9 și respectiv 7%.

Cele mai mari investiții au venit din partea companiilor de telecomunicație: Vodafone, Orange, Cosmote, Romtelecom, RCS&RDS – au investit în jur de 40 milioane euro.

“Așa cum previzionam, digitalul a fost <vedeta lui 2011>, reușind să-și câştige locul secund între canalele media. Și nu se oprește aici. 2011 a însemnat explozia Social Media ca număr de utilizatori – Facebook atingând  4,16 mil. utilizatori în România. În consecință brandurile și-au sporit vizibilitatea în rețelele sociale, urmărind să obțină interactivitate și să construiască o relație pe termen lung cu consumatorii lor. Mediul online este singurul care va înregistra creștere și în 2012, de circa 20%”, a declarat Alexandra Olteanu, Managing Director, Initiative.

Smartphone-urile au început a intra în forță și în țara noastră, aplicațiile pentru astfel de device-uri încep a fi folosite în campaniile de promovare. Mobile marketing-ul va fi la mare putere, va crește puternic aducând brandurile într-0 relație mai personală cu clientul.

2012 va aduce mai multă creativitate și integrare în comunicarea de brand. Brandurile vor trebui să găsească modalități inteligente și eficiente pentru a ajunge la consumatori, utilizând platforme integrate, coerente, care îmbină, dincolo de online și offline, și celelalte discipline de comunicare, desființând barierele între ATL și BTL, dintre disciplinele clasice de comunicare in general”, a declarat Alexandra Olteanu, Managing Director, Initiative.

Studiul poate fi descărcat de aici.

Categorii: arhiva-resurse
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.