Spre sfârșitul anului trecut vă relatam impresiile despre Karbonn A19, un smartphone destul de ieftin, dar ale cărui specificații nu impresionau. Varianta Plus a acestui model aduce o memorie RAM și un spațiu de stocare duble, majoritatea celorlalte specificații rămânând însă la fel.

Cum s-a descurcat Karbonn A19 Plus după o analiză care a durat câteva zile, veți vedea în rândurile ce urmează, dar mai întâi aveți un tabel cu specificațiile smartphone-ului indian.

Specificații detaliate pentru Karbonn A19 Plus

Specificatii Karbonn A19 Plus

Design

Karbonn A19 Plus

Karbonn A19 Plus a sosit în cutia de retail, în care am mai găsit bateria, încărcătorul, cablul microUSB – USB 2.0, husă de protecție din plastic transparent, căști, manual de utilizare și certificat de garanție.

Elementele distinctive legate de aspectul lui Karbonn A19 Plus sunt date de banda de metal de la baza părții frontale, precum și de cea care înconjoară toată marginea smartphone-ului sau cea din jurul camerei foto principale. În acest fel se asigură câteva elemente ce aduc o notă de eleganță.

În rest, nimic ieșit din comun. Capacul bateriei se desface ușor și, odată pus la loc, acoperă inclusiv marginile smartphone-ului, până la fâșia de metal despre care vorbeam mai devreme.

Materialele din care este alcătuit Karbonn A19 Plus sunt corecte și în concordanță cu prețul dispozitivului. Finisările puteau fi mai bune, existând unele îmbinări nu tocmai reușite, fără să existe totuși lufturi evidente.

Husa ce vine în pachet asigură o protecție foarte bună smartphone-ului. Ea se montează ușor, dar de scos poate pune ceva probleme. Ai șansa să o desfaci cu tot cu capacul bateriei dacă nu ești suficient de atent. Husa se întinde până pe partea din față a telefonului, așa că dacă acesta este așezat cu ecranul în jos, smartphone-ul nu va sta exact pe display, ci pe husa din plastic.

Tot legat de husa din pachet, trebuie să vă mai spun că în cazul în care folosiți telefonul cu mâna stângă și obișnuiți să apăsați butoanele de power și volum cu degetul mare (police) de la această mână, veți întâmpina dificultăți. Cu mâna dreaptă și degetul arătător aceste probleme dispar.

Ecran și sunet

Karbonn A19 Plus

Karbonn A19 Plus vine cu un display de 5 inci, cu panel TFT. Unghiurile de vizualizare reprezintă principalul aspect care dezamăgește. Sunt foarte limitate și trebuie căutată poziția ideală dacă vrei ca nuanțele afișate să fie cele mai corecte. Apropo de culori, nici acestea nu sunt cele mai vii, părând uneori șterse. Luminozitatea, în schimb, este ridicată.

Bineînțeles că rezoluția de doar 854 x 480 pixeli nu are cum să ofere suficiente detalii pe un ecran cu diagonala de 5 inci. Sunt destule momentele în care conturarea imaginilor și mai ales a textelor are de suferit din cauza densitații pixelilor (195 ppi).

Difuzorul de pe spatele telefonului reușește să ofere un sunet relativ bun. Nu aduce prea mult bass, iar intesitatea putea fi mai mare, dar în categoria sa de preț, Karbonn A19 Plus se descurcă onorabil, aș spune.

Cu căștile în urechi, cu cele din pachet mai exact, avem parte de un sunet decent. Nu mă așteptam ca unele clasice (nu genul in-ear) și care par destul de ieftine să fie chiar acceptabile. Cu căști de calitate, Karbonn A19 Plus oferă sunete suficient de bine conturate și cu toate frecvențele la locul lor.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Karbonn A19 Plus

Prețul lui Karbonn A19 Plus nu mi se pare chiar atât de scăzut încât să justifice folosirea uni procesor doar de tip dual-core. MediaTek MT6572 folosește două nuclee ce pot urca până la un maxim de 1.3 GHz. Chiar dacă avem 1 GB de RAM și un accelerator grafic decent – Mali-400 MP, Karbonn A19 Plus nu poate emite pretenții la capitolul experiență în utilizare.

Spațiul de stocare de 8 GB este în realitate de puțin peste 6 GB. Foarte grav este însă faptul că acesta are două partiții: cea de sistem de numai 1.27 GB și spațiul efectiv de stocare de 4.75 GB.  O singură partiție ar fi fost exact ceea ce trebuia.

Karbonn A19 Plus nu este conceput pentru jocurile cu grafică complexă, în care sacadează. Lag-ul își face apariția mai mereu și practic nu poți juca fără a te enerva. Jocurile cu cerințe grafice mai mici sunt cele recomandate.

Android-ul 4.4.2 KitKat instalat pe Karbonn A19 Plus este destul de apropiat de varianta nativă a acestui sistem de operare. La prima vedere poate părea complet diferit, dar, în fapt, doar icon-urile sunt schimbate și s-a mai intervenit puțin pe la meniul de setări.

Se mișcă satisfăcător atâta timp cât ai grijă să nu ruleze aplicații complexe în fundal. Cu actualizări în curs de desfășurare, Karbonn A19 Plus începe să ofere un lag și mai pronunțat. Nu este smartphone-ul cel mai performant, dar asta probabil v-ați dat seama din momentul în care ați parcurs tabelul cu specificații.

Aplicațiile preinstalate pe Karbonn A19 Plus nu sunt extrem de multe la număr, dar una dintre ele sacrifică mult din performanța resimțită spre a oferi un oarecare grad de protecție. Dr. Safety este programul la care mă refer și care promite mai multă siguranță smartphone-ului. Pe lângă acesta mai avem Cleartrip – soft pentru rezervări de bilete de tren, avion, dar și camere la hotel, Opera Mini – browser, Quickoffice – editare documente office, Vibin Photo Notes – poți lua notițe prin poze cărora le atribui anumite task-uri, WhatsApp – nu cred că mai necesită descriere.

Performanță

Teste benchmark Karbonn A19 Plus

Despre performanța oferită de Karbonn A19 Plus vă puteți face o idee și analizând rezultatele obținute de acest smartphone după ce a rulat câteva teste de benchmark. Am reunit toate valorile în tabelul de mai jos:

Tabel teste de benchmark Karbonn A19 Plus

Conectivitate

Karbonn A19 Plus

Karbonn A19 Plus este un smartphone dual-sim ce acceptă o cartelă normală și una micro-SIM. Din păcate, în 3G nu cunoaște decât frecvența 2100 MHz și asta se vede în puterea semnalului GSM recepționat. Spectrul de 900 MHz ar aduce mai multe liniuțe de semnal, dar Karbonn A19 Plus nu oferă această frecvență.

Pe partea de conectivitate mai avem Wi-Fi 802.11 b/g/n, bluetooth 3.0, GPS, radio FM, microUSB – pe laterala din dreapta și jack de 3.5 mm – sus.

Butoanele pentru reglarea volumului și tasta power sunt situate pe stânga și, după cum v-am mai spus, sunt mai greu accesibile cu husa din pachet montată.

În apelurile de voce se descurcă bine, fără a oferi cel mai bun sau cel mai puternic sunet în cască. Acesta este doar de nivel mediu.

Cameră foto și video

Camera Karbonn A19 Plus

Deși ați putea fi plăcut impresionați atunci când parcurgeți specificațiile lui Karbonn A19 Plus și ajungeți la camera foto principală, nu este cazul să vă entuziasmați prea tare. Camera, deși anunță 8 Megapixeli, nu oferă rezultate prea bune. De fapt, fiind de tip fixed focus, unele poze ies de-a dreptul inutilizabile.

Aveți mai jos câteva exemple de fotografii făcute cu Karbonn A19 Plus.

Autonomie

Baterie Karbonn A19 Plus

Cu o baterie de numai 1600 mAh la un ecran de 5 inci, Karbonn A19 Plus nu are cum să ofere o autonomie decentă. Dacă îl forțezi puțin în utilizare nu-ți va aduce nici măcar 5 – 6 ore fără a apela la priză.

Folosit mai mult pentru apeluri și cu mai puțin timp de ecran, Karbonn A19 Plus trece de o zi de utilizare. Oricum ar fi, autonomia oferită de acumulator este dezamăgitoare.

Preț

Karbonn A19 Plus – 479 lei la eMAG

Concluzii

Karbonn A19 Plus

Pentru a putea spera la vânzări ceva mai serioase, Karbonn A19 Plus ar trebui propus la un preț cu mult mai mic. Nu este scump la cei circa 500 de lei, dar există variante mai bune de luat în calcul.

Orice dispozitiv testat trebuie analizat din punct de vedere al costului de comercializare. Chiar dacă smartphone-ul Karbonn A19 Plus nu este unul scump, el păcătuiește la prea multe capitole spre a putea fi recomandat de către mine. Un mult mai bun pachet este oferit de Karbonn Sparkle V, care reprezintă chiar un smartphone reușit și care a ajuns momentan să coste mai puțin de 400 de lei la eMAG.

Am structurat mai jos punctele PRO și CONTRA pentru Karbonn A19 Plus:

PRO

– design reușit, elegant;

– construcție solidă, materiale corecte.

CONTRA

– cameră foto mediocră;

– autonomie mică a bateriei;

– ansamblu hardware modest.