Telefoane Mobile

Huawei nu este doar un alt producător de telefoane mobile Android, ci se numără printre puținele companii ce-și pun amprenta cu adevărat și în spectrul hardware. Nu doar fac notă de prezență ci aduc procesoare capabile să concureze în segmentul premium, nișă în care mai sunt prezente doar alte 3 – 4 nume mari din industrie (dacă ne uităm la un integrator, nu doar furnizor de chipset, am spune că lista este și mai scurtă – 2 nume mari).

Ar fi mai ieftin pentru Huawei să preia un chipset premium față de o dezvoltare in-house, cu sume pe măsură alocate în R&D, patente etc. Avantajul unei soluții realizate de la zero este că poți să-ți pui amprenta, să adaugi elemente pe care ceilalți nu le pun în prim plan, să faci experimente și să aduci funcții noi în premieră. Așa s-a întâmplat cu Kirin 970, chintesența a ceea ce au acumulat până în acest moment, primul procesor cu AI integrat în structura sa printr-o matrice neurală, smartphone-ul ce învață din comportamentul clientului și aduce o experiență de utilizare personalizată.

Kirin 970 este un CPU dezvoltat pe un proces de litografiere TSMC de 10nm, cu 4 x ARM Cortex-A73 la 2.4 GHz și 4 x ARM Cortex-A53 la 1.8 GHz, încorporează și acceleratorul grafic Mali-G72 MP12 (12 nuclee).

Huawei Mate10 Pro – primul smartphone cu Kirin 970 încorporat;

Este capabil să primească memorie RAM de tip LPDDR4 cu 2 x 32-bit la 1833 MHz, stocare de tip UFS 2.1 și au implementat un IPS de tip dual 14-bit pentru procesarea de imagine. Noul procesor este capabil să atingă viteze de până la 1200 Mbps în download prin agregare de spectru ( 3 x 20MHz CA, 256-QAM), iar în upload urcă până la 150 Mbps. Știe 4G pe ambele SIM-uri, VoLTE pe ambele SIM-uri, suport pentru mai toate benzile existente la momentul actual. Are un senzor hub denumit i7 ce analizează informația primită de la senzorii integrați (accelerometru, barometru, compas etc).

Într-un centimetru pătrat au prins 5.5 miliarde tranzistori. Avem suficientă putere de procesare și asta-i permite CPU-ului să analizeze 2000 de imagini pe minut, valoare pe care Huawei spune că nu o atinge niciun alt chipset din piață.

Kirin 970 este capabil de codare a fișierelor la 2160p cu 30 fps și de decodare a 2160p cu până la 60 fps. Acestea ar fi o parte din specificații brute. Ceea ce face diferența față de alte procesoare din piață este NPU – Neural Processing Unit.

NPU-ul integrat de către Kirin 970 a fost dezvoltat în urma unui parteneriat încheiat de către Huawei cu Cambricon Technology. Este un IP scalabil, dar pentru moment îl vom găsi strict în smartphone-urile companiei chineze. Kirin 970 alături de Google TPU și NVIDIA Volta este unul dintre primele procesoare ce folosește o matrice neurală. NPU-ul poate fi accesat din TensorFlow, TensorFlow Lite, Cafee și Caffe2. Dezvoltatori de aplicații vor avea acces către facilitățile NPU prin API-ul Android NN sau prin Kirin AI. Vor putea să împartă rularea aplicațiilor între CPU, GPU, DSP și NPU. Toate detaliile vor sosi în primul trimestru din 2018.

Care sunt beneficiile NPU pe Kirin 970?

Faptul că avem o colaboare între inteligența artificală bazată în cloud + inteligența artificială stocată în smartphone. De aici reiese o viteză crescută în rularea aplicațiilor, la un nivel superior.

Smartphone-urile cu Kirin 970 sunt capabile să aducă viteză, date personalizate și o mai bună înțelegere a spațiului ambiant. Având un AI integrat direct în terminal se elimină blocarea unor resurse. Am putea da un exemplu: Prisma, aplicație ce permite aplicarea unor filtre destul de complexe peste o imagine. Are nevoie de cameră și ISP-ul dedicat, de CPU și GPU pentru ecran + nevoie de a rula un model AI. NPU-ul de pe Kirin 970 aduce un plus de viteză, frame rate îmbunătățit, tranziții fluente și reduce consumul de energie. Asta pentru că procesorul nu mai trebuie să aloce resurse pentru partea de AI din aplicație, are deja NPU-ul pentru această sarcină.

Procesarea AI este deja în terminal, nu mai are nevoie neapărat de serviciile rulate în cloud. Nici nu trebuie să fii conectat mereu la internet, NPU-ul își face datoria și offline. AI-ul din NPU ajută și în ce privește consumul de energie, redus față de AI-ul luat din cloud.

NPU-ul de pe Kirin 970 este capabil de recunoaștere rapidă a ceea ce se află în fața obiectivului și aplică setări personalizate în funcție de mediul descoperit spre a avea imagini în condiții cât mai bune.

Kirin 970 este un mare pas în față pentru Huawei, deja merg într-un spațiu în care nu au concurență directă. După câteva săptămâni cu Huawei Mate 10 Pro pot să spun că da, învață din ceea ce faci și impresionează prin viteză, dar mai ales prin autonomie. Telefonul se duce cu ușurință spre 1.5 – 2 zile de autonomie, mare plus în contextul în care am devenit cumva obișnuiți să avem baterii externe, să trecem cu greu și cu 1 zi de autonomie din partea terminalului. Nu este cazul pentru Mate 10 Pro și doar din punctul ăsta de vedere și tot aș spune că avem un beneficiu cu adevărat palpabil pentru client.

Declarație oficială:

Sa creezi un procesor care livreaza performanta ceruta de algoritmii exigenti ai AI, cu “restrictiile” dimensiunii unui smartphone,  a sursei si al consumului de energie, reprezinta intr-adevar o mare provocare. Am impins limitele colegilor de la Huawei R&D pentru a lansa pe piata acest produs inovator. Deja stim ca Inteligenta Artificiala va revolutiona piata de smartphone-uri. La Huawei, abordarea privind AI, este menita sa asigure consumatorii ca nu vor beneficia doar de un dispozitiv inteligent ci de mai mult de atat: ei vor avea un partener in adevaratul sens, unul care ii intelege bine, care le furnizeaza informatii necesare si utile, le ofera protectia datelor importante si private pentru ei. Iar toate aceste lucruri sunt acum posibile datorita smartphone-urilor cu procesor Kirin 970 dotate cu Inteligenta Artificiala pe care Huawei le pune la dispozitie consumatorilor.”   

Despre autor

Co-Founder GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY S8 Plus, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și laptopurile ASUS ROG G551 și ASUS Zenbook UX310UQ. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.

 • Pingback: Kirin 970 – toate detaliile din spatele primului procesor cu inteligență artificială - Stiri ultima ora, stiri online()

 • theozanhan

  Vezi acolo la “viteza upload pana la 150 in download” stii ce zic

 • vladx

  Sincer, la ora actuală inteligența artificială este mult prea primitivă pt a aduce adevărate beneficii. În orice caz este un început, măcar dacă știe să identifice orice obiect și să seteze optim camera în mod automat.

  Oricum, bun articol, Emil.

  • Andrashi

   AI-ul nu trebui privit neaparat precum cel descris in filmele/cărțile SF…. așa cum spune si in articol, aplicațiile sunt foarte variate, iar faptul ca CPU-ul este degrevat de niște operațiuni complexe de predicție, este un mare plus in gestionarea resurselor rulate in mod curent…

  • Valentin

   ” inteligența artificială este mult prea primitivă pt a aduce adevărate beneficii”
   Eu mă întreb când va emigra și va deveni autointldependenta de om!!

 • Tudor P.

  O comparatie cu SD 845 ar fi bine-venita!

  • koss1488

   Evident ca SD 845 va fi mult mai performant cel putin din punct de vedere grafic, al modemului, al ISP foto-video. Seria kirin de la huawei nu a depasit niciodata snapul.. la varfurile de gama :)

 • Efeded Efeded

  Tot note 8 e taticul lui…La Gpu si camera low light il asculta cu urechea.In rest e foarte ok.

  • Greuceanu

   Nu poți compara un telefon cu un procesor.
   Poate ai vrut să spui că Exynos 8895(sau SD835) este superior la GPU(cu o soluție Mali-G71 MP20 pentru Exynos) acestui Kirin 970,ceea ce și eu cred că e corect.

  • vladx

   E pe aproape și la GPU oricum, având în vedere că Kirin 970 are Mali-G72 și nu Mali-G71 ca Exynos-ul.

  • Greuceanu

   Degeaba are G72, soluția G71 MP20 este superioară destul de clar.

  • vladx

   Sigur o fi, dar nu semnificativ.

  • Greuceanu

   Bineînțeles că nu, dar pentru cei ce folosesc telefonul pentru jocuri cu grafică solicitantă, se va observa diferență la detalii sau FPS.
   Pentru orice altceva nu se va simți nimic.

  • vladx

   “pentru jocuri cu grafică solicitantă, se va observa diferență la detalii sau FPS.”

   Pui pariu că nu? Toate cele 3 soluții sunt arhisuficiente pt a rula orice joc actual la 60 fps.

   Benchmark-urile sunt făcute să împingă mult peste limita oricărui joc.

  • Greuceanu

   Nu , nu va rula orice joc la 60 fps, la detalii maxime.
   Setările maxime la jocurile cu grafică solicitantă vor merge numai pe soluțiile MP12 sau Adreno, pe acest Kirin nu vor merge la 60 fps decât cu setări mai mici.
   Pentru pretențioși e de ajuns ca să aleagă Exynos 8895 sau SD835.
   Pentru majoritatea nu va conta,e adevărat.

  • vladx

   “Setările maxime la jocurile cu grafică solicitantă vor merge numai pe soluțiile MP12 sau Adreno…”

   Se pare că faci confuzi între Kirin 970 și Kirin 960, Kirin 970 are Mali-G72 în configurație MP12 față de Kirin 960 cu Mali-G71 MP8. Deci pe lângă 20-30% diferența între Mali-G72 și Mali-G71 mai are și 4 nuclee în plus.

   Deci cum spuneam, și Kirin 970 va rula orice joc de până acum la 60 fps cu max de detalii.

  • Greuceanu

   Colegu’, nu te face că nu înțelegi, am spus că vor merge la detalii maxime și la 60 fps.
   Ceea ce e exact cum spun , la 60 fps și detalii maxime pe Kirin nu vor merge.
   Și nu, nu confund nimic.

  • vladx

   Amice, citește-ți propriul tău comment de mai sus asta dacă nu cumva deja l-ai editat. Sau vrei cumva să-i contrazici pe cei de la Huawei care spun că Kirin 970 are MP12?

   Mie îmi pare că îți place să te contrariezi așa fără rost.

  • Greuceanu

   Prietene, se pare că de vină e doar capacitatea ta de înțelegere, atât.
   Mie nu îmi place nimic, știu foarte bine ce am spus.

  • Harap Alb

   Lasa-l, el considera ca are intotdeauna dreptate si nu accepta sa-l contrazici. Traieste intr-o lume paralela, virtuala.

  • Greuceanu

   Marș măi nene și ia-ți medicamentele,te-ai trezit băgându-te ca musca-n lapte ca de obicei.
   Penibil!

  • Harap Alb

   No comment.
   Esti copia perfecta (clona) lui Sandy Matei !
   Succesuri … muuulte !

  • Greuceanu

   Iar tu ești copia fidelă a Floricicăi Dansatoarea!
   Bagă mare!

  • Harap Alb

   Multumesc.
   Se pare ca Floricica Dansatoarea este mult mai populara decat Sandy Matei, pensionat pe caz de boala la doar 32 de ani (doar 5 ani si jumatate in campul muncii): tulburare polimorfă de personalitate, predominant iritabil impulsivă, cu decompensare depresivo-reactivă.

  • Greuceanu

   Mai populară unde? Poate doar în mintea ta.Tulburată ca de obicei.

  • Harap Alb

   In Piata Victoriei, cum unde ???!!! Sau nu iti mai aduci aminte unde protestezi ?

  • Greuceanu

   Măi păcăliciule,tu nu te dezminți în ce privește comportamentul provocator nici în ceasul al 12-lea?
   Dacă vrei să continuăm așa nu e nicio problemă,dar nu o să ieși bine, te asigur. E alegerea ta.

  • Harap Alb

   Eu observ ca este doar ceasul al 11-lea ! (23:07) :))
   Ce faci, ma ameninti ? Da-i bataie !

  • Greuceanu

   Pentru un dezaxat ca tine nu e nicio amenințare,e doar o promisiune.

  • Harap Alb

   Da-i bataie, te rog. De abia astept confruntarea directa. Am propus de mai multe ori o astfel de confruntare dar de fiecare data ai refuzat. De ce m-as mira acum ca ai accepta … sau ai refuza ???!!!

  • Greuceanu

   Pentru că orice confruntare cu persoane atât de instabile ca tine nu va fi acceptată în sensul la care te referi tu,de nimeni cu capul pe umeri.

  • Harap Alb

   Suntem mai multi ?
   Asadar, te-ai inmuiat ! Viteazule !

  • Greuceanu

   Ești “perspicace” ca de obicei!
   Dă-i înainte!

  • Harap Alb

   Zi-le domnul Geo (Sandy Matei) !

  • Greuceanu
  • Harap Alb

   Frumos gest. LIbertate, democratie, TFL-isti ! :))

  • Greuceanu

   Nu tati,este singurul răspuns pentru tipi defecți ca tine.

  • Harap Alb

   Repet diagnosticul pus de medicii specialisti in dosarul de pensionare al lui Sandy Matei: “tulburare polimorfă de personalitate, predominant iritabil impulsivă, cu decompensare depresivo-reactivă.”. :))

  • Greuceanu

   Cred că l-ai citit pe al tău,dar ți-e greu să accepți.
   Acceptarea este primul pas spre vindecare.

  • Harap Alb

   La tine se pare ca “negarea este primul pas spre vindecare”. :))

  • Greuceanu

   Bine!

   uploads.disquscdn.com/images/a4d7cdd7a7214c32e0e92e9e1e0a4801de909cd55da2c3a24f8e8d3288c73132.png

  • Harap Alb
  • Greuceanu

   Ah,așa arăți!
   Mă bucur că te-am cunoscut!
   Ești cam costeliv,mai pune mâna și mănâncă și tu! :D

  • Harap Alb

   Am uitat ca tu nu te uiti in oglinda. Posibil sa fie si din cauza ca tu te consideri prea frumos pentru generatia asta.
   La munca, nu la intins mana ! Asistatilor social !

  • Greuceanu

   Recunosc că ești plin de “miez”.
   Miezul din dodoașcă.

  • Harap Alb

   La munca domnule asistat social !

  • Greuceanu

   Rămâne cum am stabilit!

  • Harap Alb

   Corect: eu angajat la privat si tu asistat social !

  • Greuceanu

   Da,da,cum spui tu,hai fugi la somn,că sunt convins că ți-a ieșit fum din “procesor” de cât de “inteligent” ești!
   Noapte bună!

  • Harap Alb

   Asadar, nu negi ca esti asistat social. Frumoasa meserie !

  • Greuceanu

   Nu,tu nu negi că ai circuitele defecte. Nici nu ai avea cum,nu te-ar crede nimeni.

  • Harap Alb

   Cine sa ma creada, asistatii sociali ? Nu, multumesc.

  • Greuceanu

   “Nimeni” nu e niciodată sinonim cu “asistați social”.
   Plus că la ce IQ are Floricica Dansatoarea,nu mă miră că repeți haotic și obsesiv niște cuvinte.
   Dar am uitat ,tu lucrezi la “privată”,ai circuitele pline de ce culegi de acolo.

  • Harap Alb

   Pai, eu, la “privata”, impreuna cu sotia, contribuim cu cel putin 6.000 de lei pe luna … numai din taxe si impozite pe salariu. Tu, contribui macar cu 60 de lei pe luna ?

  • Greuceanu

   Păcat că nu te crede nici ..ulea!
   Chestii de credibilitate.

  • Harap Alb

   Eu, din pacate pentru tine, pot sa-ti demonstrez afirmatiile mele de mai sus … cei de la ANAF pot confirma.
   Tu, insa, se pare ca ramai doar cu “demonstratiile” tale din strada: #rezist etc
   Asadar, vrem invatamant gratuit, servicii medicale gratuite, autostrazi, spitale etc dar la contributii = 0. Bravos natiune !

  • Greuceanu
  • Harap Alb

   Asta-i realitatea: hotul striga hotii !

  • Greuceanu

   Păi atunci oprește-te din strigat(a se citi “delir”)!

  • Harap Alb

   O sa ma opresc, asistatule social ! Poate ar trebui sa vorbesc cu Cristian Stan sa va mai scoata si pe voi la munca: maturat strada, curatat parcul etc. Se pare ca lenea-i foarte mare.

  • Greuceanu

   Iar ai uitat medicația de seară?
   Te-am rugat să încetezi cu delirul!

  • Harap Alb

   Nu mai esti asa de “viteaz” ca la inceput: “Dacă vrei să continuăm așa nu e nicio problemă,dar nu o să ieși bine, te asigur. E alegerea ta.” ? “Muieti-s posmagii” ???!!!

  • Harap Alb

   Pentru cei de la ANAF asistatii social ca tine este sinonim cu nimeni.

  • Greuceanu

   Da, exact așa cum gândirea ta e sinonimă cu delirul.

  • Greuceanu

   Dacă nu ești capabil să înțelegi ce am spus,e problema ta. Eu consider că m-am exprimat foarte clar.

  • Harap Alb

   Ce facusi, Bobita ? Comentariile tale “inteligente” au fost sterse ? :))

  • Greuceanu

   De ce , ale tale alea de defect cum au fost?

  • Harap Alb

   Comentariul meu initial observ ca a ramas activ. Au fost sterse, si foarte bine au procedat, toate comentariile generate de reactia ta “inteligenta”.

  • Greuceanu

   Măi defectule, tocmai comentariul tău original a generat toate reacțiile, adică exact ăla cu trăitul în lumea paralelă.

  • Harap Alb

   Pai si de ce a ramas activ acel comentariu ?

  • Greuceanu

   Din neatenția celor care s-au ocupat cu filtrarea acelor comentarii. Au scăpat din vedere că tu ai fost cel care ai provocat și și făcut trolling infect ca de obicei.

  • Harap Alb

   Ma tem (constat) ca “cei care s-au ocupat cu filtrarea acelor comentarii” au avut alta parere decat a ta. Repet: faptele vorbesc, nu vorbele !

  • Greuceanu

   Nici un fel de problemă, stai liniștit.

  • Harap Alb

   Sunt foarte linistit, atata timp cat vorbesc faptele.

  • Greuceanu

   Exact.
   Și faptele spun că ai fost bannat de nenumărate ori , ți s-au șters comentarii pe bandă rulantă, de zeci de ori mai multe decât mie, ai fost blocat și avertizat de am pierdut șirul.
   Într-adevăr, faptele vorbesc.

  • Harap Alb

   Exact (corect).
   Acum recunoaste si tu ca ai avut o contributie de cel putin 90% la acele bannari ???!!!

  • Greuceanu

   Doar după interpretarea ta.
   În orice alt mod, nu!

  • Harap Alb
  • Greuceanu

   Asta certifică gândirea ta paranoică.

  • Harap Alb

   Adevarul (realitatea) se pare ca doare, de cele mai multe ori … domnule “Sandy Matei”.

  • Greuceanu

   A vorbit Floricica Dansatoarea care are IQ invizibil, se știe.

  • Harap Alb

   Din nou, faptele vorbesc. 99,99% dintre protestatari (PNL-isti, USR-isti etc) s-au disociat de faptele lui Sandy Matei. Parca o prefarau in locul lui pe Floricica Dansatoarea. :))

  • Greuceanu

   Văd că ai procesorul blocat pe un singur nume.
   Altceva decât obsesia bolnavă cu Sandy Matei văd că nu mai știi.

  • Harap Alb

   Recunosc ca este singurul nume (om, persoana etc) care te poate reprezenta pe acest site. Repet: faptele vorbesc.

  • Greuceanu

   Nu , este singurul personaj care este emanat de mintea ta, e caracterizarea ta fidelă.

  • Harap Alb

   :))
   Mai devreme ma comparai cu Floricica Dansatoarea si acum ma compari cu Sandy Matei ???!!! Ce gandire “stabila” ai ! Medicamente !

  • Greuceanu

   Nu te compar, tu singur demonstrezi că nu poți mai mult decât el prin repetarea obsesiva a numelui lui.
   Știi, oricine dă căutare după nenumăratele tale nume de utilizator observă cu ușurință comportamentul tau deviant tipic exact acestui Sandy Matei.

  • Harap Alb

   “oricine dă căutare după nenumăratele tale nume de utilizator” nu o sa observe niciodata un comportament agresiv, la fel cu este al tau. Am fost intotdeauna pacifist, domnule “Sandy Matei”.

  • Greuceanu

   Bine, domnu’ cu comportament de Sandy Matei.

  • Harap Alb

   Nu-i mai imita pe ceilalti. Asta a stiut sa faca Samsung intotdeauna !

  • Greuceanu

   Bine!

  • Greuceanu

   Observi eronat ca de obicei.Comentariul tău inițial ia-l de unde nu-i! :)))

  • marian mani

   Comentariude 3 lei. Bravo

  • koss1488

   Asa este.

 • koss1488

  De 2x mai slab pe partea de procesara grafica decat un snapdragon 835

  • vladx

   Nu mai scoate cifre din burtă, că nu e așa.

  • koss1488

   Nu ma intereseaza pe mine benchurile sintetice. :) Eu vorbesc de procesare bruta GPU.. Snap 835 este de aproape 2x performant pe partea grafica.. si imi asum ce spun.

  • vladx

   Atunci adu dovezi cum am făcut eu mai sud, nu vorbe goale.

  • koss1488

   Nu sunt vorbe goale. Hai pa :)

  • vladx

   Deci e clar, altceva mai știi in afară să “trollezi” lumea?

 • Alex.P

  Nu au iPhone 8 si 10 rețea neurala in procesor?

  • vladx

   Din câte știu iPhone X are doar software, nu și hardware dedicat ca acest Kirin 970.

  • Master_B

   Unul din componentele chip-ului A11 bionic este chiar neural engine de tip dual core.
   https://uploads.disquscdn.com/images/9fd51c7b45e7032cceaf63eb6645b47ddacf2c91c89f7db43806dac4f5cbfb26.png

  • vladx

   Rulează ca software doar, de ce crezi că Apple a folosit termenul “engine” în loc de “processor” sau “processing unit” precum cei de la Huawei?

   Ca să nu intre în belele cu americanii care sar cu datul în judecată pentru orice lucru mărunt.

  • Master_B

   Te înșeli, este un component hardware, capabil să recunoască persoane, locuri, obiecte și este printre altele motorul unor funcții precum face ID și Animoji.

  • vladx

   Cum spui tu amice, eu îți repet: este un “engine” emulat software aşa cum sunt emulatoarele PS3 sau VM-urile doar că desigur rulând un cod mult mai complex.

  • Master_B

   Este un chip dual core.
   O zi bună!

  • vladx

   Și un emulator PS3 e octa-core, tot software rămâne.

  • Master_B
  • Innoxius

   Baieti, nu va mai certati. Un procesor nu e mai destept decat altul. Mai rapid, mai eficient energetic, mai galben sau mai verde. Dar nu mai destept. Softul care se foloseste de el poate fi mai destept sau nu. Ca e separat, ca in pastila principala, este doar un alt procesor, care il degreveaza pe cel principal. Mai specializat poate, asa ca GPU, dar “AI”-ul il face softul, nu procesorul. E ca si comparatia (reala) intre IQ-ul unei casnice si cel al lui Einstein. Procesorul lui Einstein avea software mai destept.
   In concluzie, chiar daca la unul e emulare prin software si la altul hardware pur, nu conteaza absolut de loc. Poate la viteza, emularea software fiind mai inceata decat hardware-ul dedicat.
   Important ce se obtine la final. Si finalul actual e, ca in atatea alte situatii, MARKETING CURAT. Recunoaste scenele foto? Le recunoaste pentru ca a fost “invatat” (vorbesc de Huawei) cu jdemii de scene. I s-a bagat cu galeata in cap “Prostovane, asta e pisica, asta e caine”. Atat. Daca era AI fara ghilimele, invata singur. Cainele musca si latra, pisica zgarie si miauna.
   Citat dintr-un review

   There’s a lot of potential inside Huawei’s NPU, but it will rely on the ingenuity of developers to make it useful.

 • Ionut Codrut

  Off topic : toti posesorii de cartele orange prepay primesc 100gb valabil 3 luni.

  • koss1488

   aaa? Eu de ce am primit 50 GB?? :|

 • Pingback: Huawei Mate 10 Pro - review : Gadget.ro – Hi-Tech Lifestyle()