Pentru prima dată am intrat în contact cu acest smartphone al companiei sud-coreene la MWC 2013 și primele impresii nu i-au fost tocmai favorabile. A fost nevoie de o reîntâlnirece a durat cu puțin peste o săptămână ca să-mi dau seama că este un smartphone foarte bun, cel mai bine conceput smartphone al companiei sud-coreene. Singurul care are șanse să-l depășească este LG Optimus G Pro ce s-a comercializat în peste 500.000 de unități în Coreea de Sud.

LG Optimus G a sosit prin intermediul Orange România și cel mai interesant este că a venit și cu o cartelă microSIM cu suport pentru tehnologia 4G. Mai multe detalii despre 4G găsiți la capitolul Conectivitate, câteva teste făcute cu SpeedTest și impresiile create. Vă reamintesc că Orange oferă 4G pe iPhone 5, LG Optimus G, Sony Xperia Z și Nokia Lumia 920. Vor urma Samsung Galaxy S4 și HTC One așteptate a debuta până la sfârșitul lui aprilie. Abonamentele cu 4G sunt Pantera 39 și Pantera 49, iar la iPhone 5 se adaugă Pantera 31 și Pantera 51.

Am avut ocazia în ultimele zile să întorc pe toate fețele Sony Xperia Z și HTC Butterfly. Vă spun de pe acum că va fi destul de greu să te adaptezi în utilizarea zilnică la un smartphone de 5 inch de la unul de 4.7 inch. HTC și LG au făcut o alegere bună când au rămas la diagonala de 4.7, HTC în cazul vârfului său de gamă. Sony Xperia Z este un adevărat uriaș. Va fi un articol comparativ destul de lung și momentan să ne concentrăm pe LG Optimus G care a avut debutul local pe la mijlocul lui martie 2013, Orange îl are în ofertă la un preț de 189 euro cu abonamentul Pantera 39 / 3000 de minute sau mesaje în rețea, 300 de minute naționale și internaționale către fix, internet pe mobil nelimitat, 300 de mesaje naționale.

Câteva detalii legate de LG Optimus G:

Smartphone

Date tehnice

LG Optimus G

Ecran

TrueHD IPS+ de 4.7 inch cu rezoluție 1280×768 pixeli

Procesor

Qualcomm Snapdragon S4 Pro quad-core la 1.5 GHz

Memorie

2 GB memorie RAM, 32 GB spațiu de stocare / 25 GB în mod real

GPU

Adreno 320

Sistem de operare

Android 4.1.2 Jelly Bean

Conectivitate

3G / 4G/ LTE, Wi-Fi, bluetooth 4.0, DLNA, NFC, GPS, microUSB, jack de 3.5 mm

Cameră foto și video

13 Megapixeli și cameră frontală de 1.3 Megapixeli

Baterie

2100 mAh

Greutate

145 gr.

Grosime

8.45 mm

Design

LG-Optimus-G (8)

Telefonu a sosit în mod explicit pentru a testa tehnologia 4G și nu a fost însoțit de pachetul clasic pe care-l primiți când faceți achiziția sa. Am dorit a beneficia de oportunitate spre a-i face un review și trec direct la impresiile date de designul, finisarea și materialele folosite la actualul vârf de gamă al LG în România.

De prima dată remarc asemănările dintre Google / LG Nexus 4 și LG Optimus G. Ambele au sticlă atât în partea frontală cât și spate. De aici vine o grijă în plus. La un moment dat mi-a scăpat LG Optimus G din mână pe parchet, nu s-a făcut nicio zgârietură. Și când am testat LG Nexus 4 s-a întâmplat de vreo două ori să scape și nu a avut nimic. Nu am avut curiozitate să repet întâmplare și pe asfalt sau pe o suprafață ceva mai dură decât parchetul din lemn. Cert este că o husă de protecție se dovedește de bun augur și preîntâmpină accidente nedorite.

LG a făcut o treabă excelentă la Optimus G și nu există termen de comparație cu LG Optimus 2X, LG Optimus 3D sau LG Optimus 4X HD. Optimus G plusează printr-un limbaj de design evoluat, forme ușor rectangulare, colțuri puțin rotunjite, materiale și finisare de top. Nu se oferă acces la baterie. Sunt vizibile două șuruburi micuțe la bază. Presupun că de acolo se pornește demontarea telefonului într-un service specializat. Slotul pentru microSIM a fost dispus pe lateral și aveți nevoie de o agrafă micuță spre a-l scoate afară. Nu are slot pentru microSD, o grijă în minus pentru cei care au conceput liniile de design pentru LG Optimus G.

Ecranul de 4.7 inch are muchiile destul de restrânse și de aici dimensiunile compacte pentru un smartphone de 4.7 inch, au ales ca o ramă metalică să înconjoare smartphone-ul și contribuie sensibil la un plus de eleganță.

LG Optimus G este un smartphone reușit ca design, materiale și finisare. Vă recomand să nu vă bazați pe imaginile de presă și să-i faceți un hands-on mai detaliat într-un magazin ce-l are expus. Vă asigur că veți rămâne suprinși în sens pozitiv.

Ecran și sunet

LG-Optimus-G (15)

Display-ul putem spune că-i identic cu cel de pe LG Nexus 4, dar aș zice că pe LG Optimus G se vede și mai bine. Impresionează de-a dreptul prin luminozitate, culorile naturale. Pot spune că avem de-a face cu cel mai bun display de 4.7 inch cu rezoluție HD / 1280×768 pixeli. A fost extraordinar de plăcut să lucrez pe el și l-aș aprecia mai mult decât FHD de pe Sony Xperia Z care-i șters de-a dreptul sau cel de 5 inch de pe HTC Butterfly.

La baza ecranului de 4.7 inch se află trei taste capacitive cu rol de Back, ieșire pe ecranul de start, customizare a ecranului de start sau opțiuni când ești într-o aplicație.

Boxa a fost dispusă pe spate, o fantă ce poate fi obstrucționată destul de ușor când țineți telefonul în modul landscape. Aș zice că sunetul integrează o nuanță metalică destul de puternică, bass-ul lipsește cu desăvârșire. Se aude tare. Vibrațiile transmie în carcasă sunt abia perceptibile și la maxim. Jack-ul de 3.5 mm îl regăsiți în partea superioară. Nu am idee ce fel de căști are în pachet, dar l-am testat cu unele clasice de la Apple și se aude excelent.

Hardware, sistem de operare și aplicații

LG-Optimus-G (21)

Qualcomm Snapdragon S4 Pro quad-core la 1.5 GHz, 2 GB RAM, 32 GB spațiu de stocare și fără slot pentru microSD, Android 4.1.2 Jelly Bean, Adreno 320 GPU. Vorbim de cel mai puternic procesor din 2012 depășit în 2013 de Qualcomm Snapdragon 600 & 800, Exynos 5 Octa. Spațiul de stocare se dovedește îndestulător, deși un microSD s-ar putea să fi pe placul celor care adună GB de muzică, filme și documente pe telefon. Stocarea în cloud este în îndemâna oricui și nu mai costă așa mult ca acum ceva timp. Există soluții pentru extensia celor 25 de GB de pe LG Optimus G.

Cel mai important avans al LG ar fi de raportat la nivel de interfață grafică / UI. Nu mai este lagul de la LG Optimus 4X HD. Funcționează excelent, navigarea se face fluent, intuitiv. Au evoluat mult și se află pe drumul cel bun. De aici și succesul de vânzări la LG Optimus G Pro, dar nici Optimus G nu se lasă mai prejos. Aș remarca și o oarecare similitudine între funcțiile încorporate de telefoanele Samsung de top și cele de la LG. Mă refer la add-on-urile puse peste Android.

Se mișcă excelent în browsing sau în rularea aplicațiilor din Google Play. Sunt peste 700.000 de aplicații și jocuri, aveți de unde alege și telefonul sud-coreean le duce în condiții optime.

Câteva dintre funcțiile incluse pe LG Optimus G:

QSlide: Cu upgrade 2013, funcția Qslide permite utilizatorilor să utilizeze mai multe aplicații în același timp, ca straturi transparente pe ecran, față de ferestrele poziționate alăturat. Dimensiunea, poziționarea și transparența ecranului Qslide pot fi ajustate după preferința fiecărui utilizator. Prin adăugarea unui video player, QSlide funcționează  fără probleme cu browser-ul, aplicațiile încorporate – memo, calendar și calculator.

QuickMemo permite utilizatorilor să scrie, să deseneze sau să noteze un memo cu degetele direct pe imaginea realizată pentru a fi trimisă ca atașament sau ca URL.

Dual Screen Dual Play oferă posibilitatea de a vizualiza aceeași imagine atât pe ecranul smartphone-ului cât și pe ecranul televizorului. Mai mult, utilizatorii pot vizualiza conținut diferit pe fiecare dintre cele două display-uri, prin conexiune wireless. De exemplu, o prezentare cu mai multe slideuri poate fi afișată pe ecranul televizorului, în timp ce LG Optimus G redă notele audio care o însoțesc.

Live Zooming oferă o experiență nouă de vizionare a videoclipurilor și permite  utilizatorilor să mărească imaginea în timp real, de până la de cinci ori, fără a fi nevoie să oprească derularea videoclipului. De exemplu, se poate viziona prim planul unui copil dintr-o înregistrare video a unei serbări școlare în timp ce clipul se derulează.

LG Optimus G livrează un pachet complet: hardware de top, software optimizat, funcții noi și inedite.

Performanță

Screenshot_2013-04-12-01-26-12

Era logic să-l trecem și prin câteva teste de benchmark, pentru cei pasionați de aceste date aveți un tabel care se dorește cuprinzător:

Smartphone

Teste benchmark

LG Optimus G

Quadrant Standard

 6123 puncte

AnTuTu Benchmark

 18059 puncte

3DMark / Ice Storm

 11286 puncte

CF-Bench

 13809 puncte

NenaMark1

 59.8 fps

NenaMark2

 59.4 fps

Vellamo

 1665 puncte

BrowserMark 2.0

 1411 puncte

HTML5test

 390 puncte cu Chrome pentru Android

Conectivitate

LG-Optimus-G (12)

Știe 3G cu viteze de până la 42 Mbps și în 4G urcă până la 100 Mbps, ambele viteze în download. Se adaugă Wi-Fi a/b/g/n, dual-band, Wi-Fi direct, DLNA, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, NFC, microUSB cu MHL, USB host.

În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm. În dreapta regăsiți butonul de power, la bază dați de portul microUSB și în stânga au fost dispuse tastele pentru reglarea volumului.

Acum o să scriu despre tehnologia 4G de la Orange. Culmea este că în 3G+ am atins viteze ceva mai mari decât în 4G. În 4G prin SpeedTest a urcat până la un maxim de 16 Mbps, iar în 3G+ au fost zone în care s-a dus spre 21 Mbps. Nu contează doar asta ci modul în care se mișcă în browsing, timpul de răspuns, latența. Clipurile via YouTube în HD se încărcau ceva mai sprinten în 4G decât pe 3G+. Cred că 4G-ul se va dezlănțui din momentul în care spectrul va fi eliberat / momentul aprilie 2014. Zona de acoperire a Orange la nivelul lui aprilie 2013 este destul de restrânsă. Apreciez că ei sunt primii care în țara noastră au adus 4G și pe telefonul mobil.

O bornă importantă pentru 4G va fi trasă și când serviciile de voce se vor face peste 4G și nu va trebui ca telefonul să comute automat pe 3G. 4G este viitorul, diferențele în browsing între conexiunea pe fir de la un Internet Service Provider / ISP și cea pe smartphone sau tabletă via conexiune de date mobile va fi insesizabilă.

Am avut nevoie la un moment dat să fac browsing de pe telefon pe laptop, dar pe 3G+. A mers ireproșabil, stabil, mi-a permis să accesez tot felul de site-uri în mod fluent, să intru pe YouTube. Nu vreau să laud Orange, dar ei îmi dau impresia că stau mai bine decât concurența pe partea de date. La 40 de km nord de București pe un drum național, de la Orange ai viteză în 3G care-ți permite să folosești funcția Wi-Fi hotspot și să rulezi un clip HD pe laptop, fără lag. Concurența nici măcar nu are 3G de o liniuță în aceeași zonă și aici mă refer îndeosebi la operatorul verde și cel roșu stă ceva mai bine, dar în niciun caz nu-ți permite streaming HD.

LG Optimus G plusează și cu compatibilitatea cu standardul HD Voice pe care Orange îl respectă. Dacă vorbiți cu altcineva care are un telefon compatibil HD Voice veți remarca calitatea sunetului.

Cameră foto și video

Multă tehnologie în senzorul de 13 Megapixeli: autofocus, LED flash, geo-tagging, detectare a feței, stabilizare de imagine, HDR, filmează la 1080p cu 30 fps, cameră frontală de 1.3 Megapixeli.

Funcția Time Catch permite realizarea a cinci fotografii înainte de a declanța obturatorul. Vei putea alege pe aceea care a ieșit cel mai bine, suprinzi exact momentul pe care ți l-ai dorit. Fotografiile pot fi făcute și prin activare vocală ( spui cheese, zâmbește sau LG).

Vă las cu o serie de fotografii făcute pe modul Automat:

Autonomie

Screenshot_2013-04-12-01-22-16

2100 mAh și LG spune că bateria lor este cu 30% mai densă decât alte baterii de aceeași valoare și rezistă la 800 de cicluri de încărcare față de 500 la concurență. Trece pragul unei zile de utilizare moderată fără probleme și ar merge spre două. Totuși, am remarcat un anumit comportament. Ai bateria încărcată la maxim, rezistă un anumit timp, nu scade deloc și când începe să piardă liniuțele păi să știi că prea mult nu mai ține.

Trebuie să precizez că telefonul sosit la review era un sample de test și nu versiunea finală.

Concluzii

LG-Optimus-G (20)

LG Optimus G este un smartphone complet și o propunere de luat în seamă pentru cei care vor să facă pasul spre un telefon care să le îndeplinească toate așteptările. LG a crescut mult și Optimus G se distanțează major de precedentele telefoane de top ale companiei sud-coreene. Au învățat din experiența acumulată de-a lungul timpului.

PRO

– cel mai bun display de 4.7 inch cu rezoluție HD din piață;

– design plăcut, atenție la detalii, materiale de calitate;

– rezultate bune înregistrate de camera foto & video;

– autonomie decentă;

– viteză în browsing, în rularea aplicațiilor, în interfața grafică;

– conectivitate maximă de la 4G până la microUSB cu USB host;

– software optimizat cu funcții inedite;

– hardware destul de puternic;

– calitate în convorbirile clasice.

CONTRA

– sound metalic dat de boxa situată pe spatele telefonului;

– sticla de pe spate te forțează să te gândești serios la o husă ce va fura din farmecul telefonului.