Smartphone

Este unul dintre telefoanele cu care LG dorește să acumuleze market share în segmentul telefoanelor Android middle-end. Denumirea sa completă este LG Optimus Sol E730. Am avut un sample de test și s-ar putea ca unele valori sau impresii să fie mai bune pe telefonul ce-l găsiți acum în magazine față de exemplu fabricat special pentru a fi recenzat.

Haideți să vedem datele tehnice ce-l animă:

– ecran Ultra AMOLED capacitiv de 3.8 inch cu rezoluție de 480×800 pixeli și 256.000 culori protejat de corning gorilla glass și cu interfața Optimus UI 2.0;

– procesor Qualcomm MSM8255 Snapdragon la 1 GHz, 512 MB RAM, 2 GB ROM, 1 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB;

– Adreno 205 GPU și Android 2.3.4 Gingerbread;

– 3G cu viteze de download de până la 7.2 Mbps, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, DLNA, bluetooth 3.0, microUSB, jack de 3.5 mm;

– cameră foto de 5 Megapixeli care filmează HD la 720p cu 30 fps și cameră frontală de 0.3 Megapixeli;

– baterie de 1.500 mAh, 110 gr. și 9.8 mm grosime.

Design

Mi-a plăcut de la prima vedere și asta pentru că aduce un design minimalist, fără artificii inutile. Este foarte ușor cu doar 110 gr. și o grosime situată sub pragul a 10 mm. Marginile sale sunt rotunjite și stă bine în mână, poate fi operat cu ușurință. Nu este mult spațiu între display și butoanele capacitive. Nu l-au alungit ca pe LG Optimus 2X. Logo-ul LG este regăsit pe carcasa din spate. Este nevoie să îndepărtați carcasa din plastic pentru a ajunge la slotul pentru SIM și pentru cardul microSD. Ar trebui din pachet să aducă un microSD de 2 GB. Carcasa bateriei se îndepărtează ușor, are un lăcaș la bază de la care se pornește operația. Negativ ar fi feelingul de fragil pe care-l dă carcasa. Mi s-a părut că trebuie manipulată cu grijă ca să nu fie ruptă accidental. Un punct pozitiv este că atunci când îl strângeți în mână nu scârțâie prin punctele de asamblare, cum se întâmpla la mai vechiul Galaxy S din cauza plasticului pe spate. Este lucios pe spate și acumulează rapid zgârieturile sau grăsimea de pe degete. Aș recomanda să fie accesorizat cu o husă.

Ecran și sunet

Aici impresionează. Ecranul Ultra AMOLED este o surpriză plăcută. Mă obișnuiesc ca LG să dezvolte acele display-uri foarte luminoase precum pe Optimus 2X. Culorile sunt vii, vizibiltatea este excelentă. Are 3.8 inch în diagonală și rezoluție WVGA de 480×800 pixeli. Aș spune că în segmentul său nu are rival. Aduce contrastul pe negru care uimește la AMOLED și luminozitate puternică de la ecranele IPS LCD și rezultă Ultra AMOLED.

Sunetul vine de pe spate, o boxă dispusă în stânga. Sunetul oferit este clar, destul de puternic. Jack-ul pe 3.5 mm este poziționat superior și nu știu ce fel de căști aduce pentru că sample-ul de test nu era prevăzut cu ele în pachet. L-am testat cu unele de tip in-ear de la Samsung Galaxy Tab 7.7 și sound-ul părea a duce lipsă de bass. Păcat că nu a avut căștile originale ca să dau un verdict clar.

Sistem de operare, aplicații și performanță

Rulează Android 2.3.4 Gingerbread. Și se mișcă foarte bine prin meniu, Optimus UI 2.0 este simplistă în organizare și nu aduce add-on-uri stresante prin softul Android 2.3. Pachetul hardware este decent pentru un smartphone de mijloc: procesor Qualcomm de 1 GHz, 512 MB RAM, 1 GB spațiu de stocare, un microSD în pachet de 2 GB, Adreno 205 GPU. Se mișcă bine în browsing și este o plăcere să navighez pe web prin intermediul lui Optimus Sol. La bază se află doar trei butoane capacitive ca la interfața lui Android 4.O ICS. Rolul celor trei butoane este de Back, Home, Customizare a ecranului de start. Mai vin încă patru integrat în Android 2.3 – Telefon, Contacte, Mesaje, Aplicații.

Rulează majoritatea aplicațiilor din Android Market fără probleme. Vine cu o serie de aplicații preinstalate, iar cele noi sunt puse separat de către launcher-ul integrat în sistemul de operare. Dintre aplicațiile preinstalate amintesc: Calendar, Car Home, Facebook, FM Radio, Gmail, Google Search, Latitude, LG World, Maps, News, New&Weather, Places, Pollaris Office, RemoteCall, Richnote, SmartShare, Talk, Twitter, Voice Recorder, Voice Search, Weather, What s New, Wi-Fi Cast, YouTube. Mare parte dintre ele le cunoașteți, sunt standard pe toate telefoanele cu Android și care utilizează trademark-ul Google în totalitate. Mai sunt și telefoane ce rulează Android, dar fără acces la Android Market. Nu este cazul lui LG Optimus Sol.

Radio FM funcționează doar dacă aveți conectate căștile;

Car Home se dorește a fi un tool util spre a utiliza telefonul și când te afli într-o mașină, se bazează și pe comenzile vocale, dar nu prea merge cu accentul românesc. Tot trebuie să ajungi la telefon pentru a-i da comenzi cu mâna și asta face ca atenția la volan să scadă;

LG World m-a întâmpinat de la început cu o notificare cum că o nouă versiune este disponibilă și că ar trebui să fac update. Denumirea completă este LG SmartWorld și ideea o regăsiți pe telefoanele sau tabletele Samsung cu suport spre Samsung Apps. Doar că LG nu îți cere ca Samsung să ai o cartelă SIM inserată ca să-ți ofere acces. În LG SmartWorld dați de aplicații gratuite sau cu plată. Topul aplicațiilor gratuite era condus de Tiny Flashlight + LED, PhotoFunia, MP3 Download, Android System Info, Splash, Phone Safe, Angry Birds Rio, TV Now sau 3D Darts. Ca să faci download și instalare de aplicații trebuie să-ți faci un cont. România nu era pe listă ca să o poți selecta ca rezidență.

Pollaris Office permite să deschideți documente de tip Office: Word, PowerPoint, Excel și scanează prin memorie după astfel de fișiere.

Richnote oferă posibilitatea de a nota câteva idei sau a seta un reminder.

SmartShare aduce conectivitate dintre smartphone și un alt device via wi-fi.

Tastatura qwerty touch poate fi considerată user friendly. Te obișnuiești repede cu ea și în timp ajungi să scrii un mesaj via SMS, twitter sau facebook destul de repede.

Am făcut o serie de teste de benchmark și rezultatele le găsiți mai jos:

Quadrant Standard – 1.419 puncte;

NenaMark1 – 28.9 fps;

NenaMark2 – 19.1 fps;

Vellamo – 750 puncte;

AnTuTu Benchmark – 2.832 puncte;

CPU Benchmark – 730 ms.

Conectivitate

Oferă 3G cu viteze de download de până la 7.2 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, Wi-Fi hotspot, Wi-Fi direct, DLNA, bluetooth 3.0, jack de 3.5 mm, GPS. Pe lateral superior veți da de jack-ul pe 3.5 mm, mufa microUSB protejată de un cauciuc frumos integrat, butonul de power cu rol și în blocarea/deblocarea rapidă a ecranului. Pe lateral stânga dați de butoanele pentru reglarea volumului, stilizate pe un ton distinct, argintiu. Ar fi fots util un buton dedicat pentru camera foto.

Nu am sesizat probleme legate de funcționarea wi-fi sau de o eventuală pierdere a semnalului în 3G. Volumul oferit în convorbirile via GSM&3G este puternic, vocea se aude clar și fără zgomot de fundal insistent.

Cameră foto și video

Are o cameră principală de 5 Megapixeli, cu autofocus, dar fără LED flash. Filmează HD cu 30 fps. Aduce și o cameră frontală, utilă atunci când faceți apeluri video. Senzorul camerei secundare afișează doar 0.3 Megapixeli. Mai jos dați de o galerie foto făcută cu LG Optimus Sol și un video de tip sample. Se descurcă decent și la acest capitol. Ar fi fost util un buton dedicat pentru camera foto/video cât și un LED flash pentru atunci când spațiul ce urmează a fi fotografiat este mai întunecat.

[nggallery id=243]

Autonomie

Bateria are 1.500 mAh și s-a descurcat bine în ce privește consumul de energie. Cu display-ul dat pe luminozitate maximă și cu internet via wi-fi din greu a reușit să treacă pragul unei zile. Utilizat cu moderație duce spre două zile ca și autonomie. Se cunoaște că display-ul AMOLED consumă mai puțin decât un S-LCD sau un TFT, dimensiunea mai redusă de 3.8 inch în combinație cu bateria de 1.500 mAh dă rezultate bune.

Concluzii

LG Optimus Sol oferă multe la un preț bun. Îl găsiți și în oferta Vodafone de la 99 euro cu un abonamentul Mega 11 pe doi an și cu Internet pe mobil 500 MB. Prețul fără contract este de 250 euro.

evoMAG.ro – 1.164 lei;

quickmobile.ro – 1.099 lei. 

Merită achiziționat pentru display, design-ul simplu, autonomie, raportul bun între performanță și preț. Nu prea-i găsesc puncte negative. Poate că spatele din plastic lucios care adună repede zgârieturile sau amprentele, problemă care se rezolvă cu o husă.