Smartphone

Foxconn este cel mai mare producător de componente electronice din lume. Acesta însă are antecedente în ceea ce privește abuzurile angajaților și vorbim aici de cazuri de sinucideri datorate programului de lucru prea extins, discriminări între băștinașii chinezi și taiwanezi, salarii foarte mici, ore suplimentare neplătite și risc mărit de accidente.

Un nou tip de abuz se adaugă la cele multe deja existente – folosirea studenților 6 zile pe săptămână, 12 ore pe zi, pentru un așa-numit „stagiu de practică”. Mii de studenți de la o universitate din Huai’an, provincia Jiangsu, și-au întrerupt cursurile universitare pentru a fi duși să muncească în fabrica Foxconn fără vreun contract de muncă sau fără acordul părinților.

Studenți din cadrul Institutului Tehnologic dar și din departamentele Drept, Engleză și Management au fost forțați să lucreze, mai bine zis să facă „practică” sub pretextul „observării și experimentării condițiilor de muncă, promovării abilităților individuale”.

Raporturile studenților prevăd că situația nu este deloc așa de „democratică” precum pretind profesorii. Mai mulți dintre aceștia au dat informații despre  prezisa „practică” la care sunt obligați să ia parte; în cazul în care aceștia ar refuza să muncească, li s-a făcut clar cunoscut că rezultatele academice vor suferi de pe urma refuzului lor, iar deasupra „absolvirii” acestora se va lăsa un mare semn de întrebare. Studenții sunt plătiți cu doar 1,550 yuan (243 de dolari) pe lună, aceștia afirmând că din această sumă trebuie să cheltuiască „sute de yuan pentru mâncare și cazare”.

Se pare că Foxconn are cu 10.000 de angajați mai puțin decât ar trebui pentru a face față termenului limită de lansare a produselor Apple, eveniment programat pe 12 septembrie. Astfel, pentru a putea să asambleze suficiente terminale iPhone 5 până pe 12 septembrie, acesta se folosește de studenți într-un mod abuziv (lipsa unui contract, salariu  nesimnificativ, obligația de a munci).

Așteptăm cu nerăbdare noul iPhone 5 dar nu ne-ar deranja să așteptăm câteva săptămâni în plus, atâta timp cât studenții nu sunt afectați și atâta timp cât drepturile lor nu sunt călcate în picioare.

Sursă: Shanghai Daily