În urmă cu 17 ani, dacă aveai un monitor de 14 inch = excelent, prin 2002 – 2003 la primul meu calculator m-am ales cu un display de 17 inch. Între timp, diagonalele au crescut în mod constant, iar acum deja aproape că nu mai ai nevoie de 2 monitoare, unul singur este destul de mare ca să deschizi o multitudine de ferestre pe desktop.

În cazul de față, BenQ EX3200R urcă la 31.5 inch și adaugă un pic de dramatism în ecuație prin forma sa curbată. Folosesc un monitor de 27 inch în mod portrait, tot de la BenQ și altul curbat de la Samsung, tot pe 27 inch. Da, nu este fiță. Când lucrezi la birou, te ajută să vezi conținutul din lateral mai bine, iar în jocuri – mai ales în cele de racing = priceless.

Una peste alta, să vedem ce specificații integrează BenQ EX3200R. 

Specificații

Design

În pachet dați de monitor, cablu de alimentare cu lungimea de 1.8 metri, cablu HDMI de 1.8 metri, cablu miniDisplayPort la DisplayPort cu lungimea celorlalte două accesorii. Întotdeauna când ajung la capitolul design în ce privește un monitor, nu sunt prea multe de comentat și asta pentru că un monitor este un monitor. Îți aduce un ecran de dimensiuni apreciabile într-o carcasă ce se dorește a fi cât mai minimalistă.

Cam așa stau lucrurile și în cazul de față. BenQ EX3200R atrage atenția printr-un design elegant, piciorul de prindere fabricat din aluminiu, ramă neagră a ecranului curbat, logo-ul BenQ abia stilizat la baza display-ului, margini relativ mici pentru panelul VA LED de 31.5 inch.

Setup-ul inițial este cu adevărat simplu, mă refer la conectarea piciorului de susținere la monitor + legătura cu stand-ul ce formează baza. În 10 secunde este gata de a fi poziționat pe birou. Piciorul este fabricat din aluminiu, stand-ul propriu-zis dintr-un plastic rigid și aduce un grip excelent, zici că a fost lipit de suprafață pe care l-ai poziționat.

Margini din plastic negru și mat ce nu reliefează adunarea prafului în timp, spatele monitorului acoperit într-un plastic argintiu. Una peste alta, un monitor plăcut și mare, display-ul de 31.5 inch cu aspect 16:9 îl face să pară cu adevărat uriaș și pot să spun că nici monitoarele cu care sunt obișnuit nu sunt chiar mici, 27 inch fiecare, dar acest BenQ pare din altă ligă ca dimensiuni.

Mai trebuie să precizez că piciorul culisează și permite o reglare pe verticală, iar a doua reglare vine de la monitor, merge a fi rotit în sus sau jos ( unghi ce variază între – 5 grade și + 20 grade). Putem spune că are reglaje ok, nu ești blocat într-o singură poziție a monitorului.

Tehnologie

Este un monitor gândit să acopere două nișe în mod predominant: multimedia și gaming. De aici și conexiunile DisplayPort și MiniDisplayPort, dar și panelul VA ce aduce un timp de răspuns bun. Mă gândesc cât de interesant și imersiv ar fi un setup cu trei monitoare BenQ EX3200R, unul lângă altul. Mai ales în jocurile de genul Project Cars.

Rata de refresh este de 144Hz, nu pierzi niciun detaliu la filmele și jocurile ce implică mișcări rapide. Încorporează tehnologiile Flicker-Free – fără tremurat al imaginii și încorporează un filtru ce elimină lumina albastră, spre a proteja ochiul în sesiunile prelungite de browsing, când ai monitorul în imediata apropiere.

Nu sunt prea multe de spus: display de 31.5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, contrast de 3000:1 și dinamic de 20 milioane:1, panel VA, luminozitate de 300 candela / metru pătrat, unghi de vizualizare la 178 grade.

Culorile sunt afișate într-un mod plăcut. Are multe moduri presetate, dar poți să customizezi și după bunul plac. Dintre modurile presetate amintesc sRGB, Cinema, Standard, Photo, Gamer 1, 2 și 3, Custom 1 și Custom 2. Are reglaje ample și găsești repede un setup corect.

Este compatibil cu FreeSync de la AMD, de aici un plus de performanță pentru cei ce folosesc monitorul BenQ conectat la un sistem cu CPU sau GPU AMD, performanțe mai bune în jocuri cu eliminare a

Setări

Sunt controale fizice la baza ecranului, în colțul din dreapta. Necesită un timp de acomodare, dar aș spune că după 2 – 3 minute vă prindeți cum să ajungeți la diferitele reglaje aduse de monitorul BenQ.

Acolo se află și butonul de On/Off. Mi-aș fi dorit ca niște mici iconițe pentru fiecare control în parte, să fie gravate pe marginea ecranului, ar fi ajutat la o mai bună orientare pentru utilizator.

Galerie cu setările lui BenQ EX3200R;

Conectivitate

Pe spate se află încorporate și elementele de conectivitate: HDMI, DisplayPort și miniDisplaPort, jack-ul pentru alimentare și jack-ul de 3.5 mm. Cablurile cad cumva natural în jos, o dispunere logică. Pe de altă parte, acces la aceste porturi nu este chiar facil, mai ales dacă ai un laptop pe care vrei să-l conectezi cu monitorul, trebuie să o iei puțin pe ghicite până găsești portul, pentru că nu-l vezi.

Dacă ar fi după mine, toate monitoarele, laptopurile și PC-urile ar veni cu un conector DisplayPort. De la primul meu monitor am avut DisplayPort – BenQ BL2400 și recomand. Această tehnologie aduce un plus de beneficii față de HDMI, în special în jocuri. Ca și termen de comparație, este ca trecerea de la USB 2.0 la USB 3.0.

Preț

Monitor curbat BenQ EX3200R – 2411 lei la ITgalaxy.ro.

Concluzii

BenQ EX3200R este un monitor cu diagonală mare, ce atrage prin faptul că încorporează conectivitate DisplayPort și compatibilitate cu AMD FreeSync. Este ușor de configurat și devine o adevărată unealtă de lucru, bun pentru o multitudine de sarcini – editare de fotografii și clipuri video, browsing, multimedia și mai ales, gaming.

Am structurat punctele PRO și CONTRA.

PRO

  • design ce mizează pe caracterul practic: plastic mat ce nu reliefează praful în timp, stand ce dă un grip excelent indiferent de suprafața pe care țineți monitorul, design ce nu se demonetizează în timp și imprimă ideea de rezistență, unghi de reglare dat de piciorul de prindere – verticală și înclinare;
  • rata de refresh la 144Hz, panel VA pe 8-bit – excelent pentru gaming și multimedia;
  • curbura ecranului ajută în vizualizarea mai bună a elementelor afișate în margine, excelent în setup de trei – efect cu adevărat imersiv în jocurile de tip racing;
  • conectivitate DisplayPort și compatibilitate cu FreeSync de la AMD;
  • configurare ușoară în funcție de preferințele utilizatorului.

CONTRA

  • prețul;
  • rezoluție FHD, QHD ar fi întregit peisajul.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.