Cu monitorare ultrawide m-am tot întâlnit în ultimul timp, semn că este cerere din ce în ce mai mare pentru astfel de ecrane. Sincer, mă atrage și pe mine tot mai mult un astfel de monitor, cu un raport de 21:9 sau chiar mai mare.

După ce am văzut la lucru modelul LG 34WK650-W, cu aceeași diagonală și același aspect al ecranului, vedem azi un model similar, dar care aduce panou curbat și se adresează în special gamerilor.

Specificații pentru monitorul curbat de gaming LG 34GK950G

Specificatii monitor curbat de gaming LG 34GK950G

Design

Monitor curbat de gaming LG 34GK950G

Cutia în care primești monitorul LG 34GK950G mai conține și standul alcătuit din două piese, un element cu rol de suport de căști, un altul prin care poți trage cablurile prin spatele monitorului, adaptorul de alimentare, cablul de alimentare, un cablu upstream USB 3.0, un cablu DisplayPort, unul HDMI (nu a venit în pachetul ajuns la noi, dar va fi în cutia de retail), un CD cu manual de utilizare, drivere și utilitare LG, plus câteva pliante cu diferite informații:

Monitorul LG 34GK950G poate fi montat pe perete, printr-un suport de tip VESA 100, dar eu l-am amplasat pe birou. Pentru asta am folosit standul din pachet, ce este alcătuit din două piese. Se montează în doar câteva secunde și se atașează monitorului fără a fi nevoie de vreun instrument suplimentar, te folosești doar de mâini.

Greutatea monitorului nu este exagerat de mare, poate fi mutat fără probleme de unul singur. Standul de circa 1.8 kg este solid și oferă o stabilitate ridicată. Mai mult, suportul permite ajustări pe toate direcțiile, cu 110 mm pe înălțime, de la -5 la 15 grade pe înclinare și de la -20 la 20 de grade la rotire. În plus, sunt disponibile câteva grade de înclinare și pe orizontală:

LG 34GK950G este un produs de gaming, iar asta o observi din prima. Nu trebuie să alimentezi monitorul și să pornească iluminarea circulară de pe spate, ci doar să observi detaliile roșii de pe piciorul suportului și de pe partea superioară a standului:

Există și un suport de căști ce poate fi montat pe stand, dar și un accesoriu de culoare gri prin care poți trage cablurile spre a le organiza mai bine.

Despre iluminarea RGB trebuie să spun că ea este binevenită la un monitor de gaming, chiar dacă nu indispensabilă. În cazul LG 34GK950G avem un modul circular pe spate ce poate ilumina static în mai multe nuanțe sau o poate face sub formă de curcubeu. Poți alege cum să ilumineze din butonul de tip rotiță. Apăsat scurt va face trecerea prin culorile statice și prin modurile dinamice de iluminare, iar prin rotire va regla intensitatea iluminării. Apăsat lung va activa / dezactiva iluminarea.

Mai există pe monitor doar un alt buton ce controlează totul. Acest buton este de tip joystick și face ca parcurgerea meniului OSD să fie facilă și intuitivă.

Galerie cu meniul OSD al monitorului LG 34GK950G:

Din punct de vedere al construcției nu am mari motive de nemulțumire. Totuși, raportat la prețul său, mi-ar fi plăcut ca plasticul de pe LG 34GK950G să fie unul de calitate mai bună, mai plăcut la atingere, iar asamblarea mai solidă. Se aud anumite sunete atunci când reglăm poziția monitorului, semn că se putea mai bine pe partea de rigiditate structurală.

Imagine

Test culoare dupa calibrare LG 34GK950G

Ecranul lui LG 34GK950G este unul curbat, cu o curbură 1900R. Aspectul este unul ultrawide, de 21:9, iar rezoluția una de tip 2K, dar care, datorită raportului dintre lungime și lățime, este mai atipică. Avem nu mai puțin de 3440 de pixeli pe lungime și 1440 pe lățime. Astfel se creează o densitate a pixelilor de circa 110 PPI, care poate nu pare ridicată, dar care în realitate este excelentă. Panelul de tip Nano IPS reușește să contureze clar chiar și cele mai fine detalii.

Mai mult, același panel de tip Nano IPS oferă și unghiuri de vizualizare foarte largi. Abia peste 45 de grade deviație de la perpendicular se pot observa mici diferențe de culoare și o scădere ușoară a contrastului, dar absolut nimic grav.

Mi-a plăcut foarte mult faptul că panelul nu reflectă mai deloc mediul ambiant. Nici lumina puternică ce ajunge direct pe ecran nu încurcă mai deloc.

Ecranul lui LG 34GK950G este cu siguranță unul de foarte bună calitate, cu o luminozitate maximă ce poate ajunge până la 400 cd/mp. Rata de contrast nativ este de 1000:1, iarăși o valoare respectabilă, ce este ușor de remarcat și în realitate. Nivelul de negru este adânc, mai ales după o calibrare corectă a imaginii.

Și fiindcă am ajuns la partea de calibrare, haideți să vedem ce mi-a oferit modelul de test direct din fabrică, în modurile predefinite de afișaj: Gamer 1 și 2, FPS, RTS și Reader.

Teste de culoare în modurile prestabilite de afișaj pentru monitorul LG 34GK950G:

Cele mai bune moduri, cât mai corecte din punct de vedere al reprezentării culorilor, sunt cele Gamer 1 și 2, practic modurile pe care utilizatorul le poate configura după bunul plac și care oferă rezultate aproape identice din fabrică.

Am calibrat pe cât de bine am putut monitorul LG 34GK950G, cu un colorimetru LaCie Blue Eye Pro și un software specializat, și am ajuns la niște deviații Delta E incredibile.

Rezultate deltaE după calibrarea monitorului LG 34GK950G:

Deviația medie Delta E94 este de doar 0.2 cu un maxim de 0.6, în timp ce pe Delta E2000 avem o deviație medie de numai 0.4, cu un maxim de 0.7. Rezultatele sunt excelente, având în vedere că orice deviație Delta E mai mică de 3 este considerată de neobservat de ochiul uman.

Iată deci că panoul monitorului LG 34GK950G este unul de foarte bună calitate, dar să vedem cum se descurcă el și în jocuri. 

L-am încercat în mai multe titluri, de la genuri FPS și RPG, până la racing. În toate cazurile LG 34GK950G dovedește un Dynamic Range foarte ridicat (după calibrare), extrem de bun atunci când trebuie să vezi inamicii din zonele întunecate sau să observi detaliile din zonele puternic luminate ale imaginii. Nu-mi aduc aminte de alt monitor care să ofere un interval dinamic atât de ridicat precum acesta.

Apoi, dacă vorbim despre timpul de răspuns, trebuie precizat că cele 5 ms GTG anunțate de LG pentru 34GK950G nu încurcă. Nu este cel mai scăzut timp de răspuns, dar este unul decent, chiar bun pentru un monitor cu ecran IPS. Personal, nu am întâmpinat probleme din cauza timpului de răspuns.

Cu compatibilitate NVIDIA G-Sync, LG 34GK950G mi-a demonstrat un input lag foarte scăzut, care, în combinație cu rata de refresh de până la 120 Hz (în mod Overclock, disponibil doar prin conexiunea Display Port), formează o imagine cursivă, fără sacadări sau scindări. Bineînțeles, pentru a beneficia de avantajele G-Sync trebuie să ai o placă video compatibilă de la NVIDIA, care să poată și susține până la 120 fps în jocurile preferate, altfel ai cumpărat degeaba un monitor precum LG 34GK950G.

În jocurile tip shooter poți activa modul Crosshair, adică o mică cruce sau punct de culoare roșie ori verde care să te ajute în a ținti mai bine. Această țintă apare fix în mijlocul ecranului.

Tehnologia Flicker Safe elimină și acele licăriri enervante care pot apărea și care pot obosi ochii. Pentru momentele în care nu te joci, când navighezi pe internet ori editezi documente, poți activa modul predefinit Reader, care scade intensitatea luminoasă pe albastru.

În concluzie aici, LG 34GK950G este un monitor de cea mai bună calitate când vine vorba despre ecran. Oferă culori extrem de exacte și un Dynamic Range foarte ridicat după calibrare, luminozitate mai mult decât suficientă și un panel ce nu reflectă mai deloc mediul ambiant. Unghiurile largi de vizualizare vin ca un bonus.

Conectivitate

Monitor curbat de gaming LG 34GK950G

Aici trebuie să recunosc că mi-ar fi plăcut să avem mai multe elemente. Avem baza, cu un port HDMI de tip 1.4 și un Display Port de tip 1.2, dar ar fi fost de preferat și un HDMI tip 2.0. Asta fiindcă doar un astfel de port permite setarea ratei de refresh la mai mult de 60 Hz. Pentru a atinge cei 120 Hz prin overclock este obligatoriu să folosești Display Port-ul, ceea ce nu este deloc un plus, ba din contră.

Mai avem un port USB Type-B pentru upstream și două porturi USB Type-A pentru downstream. Toate sunt de tip 3.0.

Lista elementelor de conectivitate este încheiată de un jack de 3.5 mm ce acționează ca ieșire de sunet. Sunetul ce iese de aici nu se ridică nici pe departe la nivelul calitativ al imaginii, așa că eu recomand folosirea ieșirii de sunet a PC-ului sau, și mai bine, o placă audio dedicată.

Preț

Monitor curbat de gaming LG 34GK950G – 5.560 de lei pe PCgarage.ro

Concluzii

Monitor curbat de gaming LG 34GK950G

Credeați că un monitor precum LG 34GK950G vine ieftin? Nici eu, dar parcă nici la peste 5.000 de lei nu mă așteptam. Sincer, panoul merită toate laudele, dar, în rest, nu aduce specificații cu adevărat impresionante pentru gaming, deși mie mi s-a părut că se descurcă bine în toate jocurile pe care le-am încercat. 

Nu știu cât va conta iluminarea circulară de tip RGB pentru gamerii avansați, dar e bine până la urmă că este și ea acolo.

Principalele puncte pro și contra pentru monitorul curbat de gaming LG 34GK950G:

PRO

  • ecran de cea mai bună calitate, ce oferă culori extrem de exacte și un Dynamic Range extins (ambele după calibrare), o luminozitate și un contrast înalte, plus panel ce nu reflectă mai deloc mediul ambiant;
  • suportul permite ajustări suficient de largi pe toate direcțiile, oferă o bună stabilitate și se montează în doar câteva secunde;
  • performanțe bune în gaming.

CONTRA

  • la prețul său, monitorul nu vine calibrat din fabrică și niciunul dintre modurile predefinite nu relevă adevăratele calități ale ecranului;
  • HDMI doar în versiune 1.4 ce nu permite activarea unei rate de refresh mai mare de 60 Hz.