Ecranele curbate încep a fi dorite de tot mai mulți utilizatori, fie că ne referim la televizoare ori la monitoare. Unii clienți aleg totuși un panel plat din considerente financiare, display-urile curbate fiind de cele mai multe ori sensibil mai scumpe.

Nu este cazul și pentru monitorul testat azi. Philips 278E8Q fix asta și-a propus de la bun început: să se adreseze acelor persoane ce-și doresc în primul rând un ecran curbat și care să nu le dea bugetul peste cap.

Specificații pentru monitorul Philips 278E8Q

Specificatii monitor curbat Philips 278E8Q

Design

Cutia în care monitorul Philips 278E8Q a ajuns la noi mai conținea: suportul de birou, un cablu VGA, un cablu cu jack de 3.5 mm la ambele capete, adaptorul de curent, cablul de alimentare, CD cu diverse informații și ghid de pornire rapidă.

Monitorul Philips 278E8Q este destul de ușor, cântărește puțin peste 4 kg și jumătate fără suport. Așadar, este foarte simplu să-i atașezi suportul de unul singur. Mai mult, nu este nevoie decât să înșurubezi standul în piciorul gata montat pe monitor și ai terminat.

Foarte simple sunt însă și reglajele pe care le permite standul. Nu avem decât înclinare de la -5 la 20 de grade, nimic altceva.

Nici stabilitatea oferită de suportul curbat nu este exemplară, monitorul oscilează evident la cea mai mică atingere a birorului ori a mesei de lucru. Asta nu înseamnă că riști să răstorni monitorul în orice moment, ci doar că simplitatea standului are și dezavantajele sale.

Pe de altă parte, Philips 278E8Q are un design elegant, simplu, fără elemente ieșite din comun. Se potrivește în orice mediu, acasă ori la birou se integrează perfect.

Marginile laterale și cea de sus sunt înguste, în timp ce cea de la baza ecranului este ceva mai lată. Pe aceasta vedem în dreapta LED-ul de notificare asupra alimentării cu energie electrică, în centru avem logo-ul producătorului, iar în stânga denumirea modelului. Atât și nimic mai mult pe partea frontală.

Spatele găzduiește elementele de conectivitate, precum și cele patru difuzoare ce emit sunet stereo, fiind așezate două câte două, la baza părții posterioare.

Din punct de vedere al construcției, pe Philips 278E8Q îl simți ca făcând parte din categorie economică: plasticul lucios de pe spate nu este de cea mai bună calitate, se simte ieftin la atingere, iar construcția putea fi mai solidă.

Până la urmă, un monitor este privit și nu ținut în mână ori atins toată ziua, așa că mai important este designul decât materialele ori finisările.

Imagine

Monitor Philips 278E8Q

Și mai important decât designul este imaginea. Iar aici Philips 278E8Q nu a făcut compromisuri majore. Pentru categoria de preț în care concurează aș spune chiar că s-a descurcat mai mult decât onorabil, mai ales că vorbim despre un panel curbat.

Acesta este de tip LCD VA cu iluminare posterioară de tip W-LED. Măsoară 27 de inch pe diagonală și oferă o rezoluție nativă Full HD 192 x 1080 pixeli. Densitatea astfel rezultată este de circa 81 ppi. Nu-i nimic extraordinar aici, dar monitroul Philips 278E8Q reușește să fie unul sharp, să contureze suficient de fin orice imagine ori text, mult mai bine decât m-aș fi așteptat.

Luminozitatea maximă nu este cu adevărat impresionantă, dar, dacă nu lucrezi mai mereu în condiții puternic luminate ambiental, nu vei găsi în asta o problemă majoră.

Contrastul nu este nici el fenomenal, dar reușește să fie suficient de ridicat. Gama dinamică are și ea limitările sale, dar până acum totul este cel puțin satisfăcător având în vedere prețul recomandat al acestui produs.

Unde reușește să facă o figură frumoasă este la capitolul culori. Philips 278E8Q redă culori intense, vivide, saturate fără a fi deranjante. Acestea se pot obține în acest mod doar când scădem ușor luminozitatea ecranului, căci la intensitate maximă a acesteia culorile sunt cam palide, arse cumva. La fel și pentru contrast.

Deci, pentru a primi nuanțe corecte, plăcute, este necesar să reglăm luminozitatea către circa 60% din potențialul maxim. Acolo vom găsi atât culori bine reprezentate, cât și contrast bun.

Unghiurile de vizualizare nu sunt atât de extinse precum ni se prezintă în fișa tehnică. Este important să privești monitorul din centru, imediat ce te deplasezi câteva zeci de grade către laterale nuanțele încep a-și pierde din intensitate.

Philips 278E8Q îl recomand pentru activități office, având în meniu și două trepte spre a reduce lumina albastră. Astfel se creează imagini mai calde, un balans de alb dus către zona caldă, mult mai prietenos cu ochii atunci când lucrezi cu fundaluri luminoase pentru timp îndelungat.

Mai pot recomanda acest monitor și pentru entertainment, multimedia. Vizionarea de poze ori filme pe ecranul lui Philips 278E8Q este o plăcere.

Nici gamerii ocazionali nu vor fi dezamăgiți de performanțele acestui monitor, deși cei mai pretențioși nu vor fi niciodată de acord să se mulțumească cu un timp de răspuns de 4 ms de la gri la gri. Și cu atât mai mult cu cât lipsesc tehnologii precum G-Sync ori FreeSync sau o rată înaltă de refresh.

În concluzie, Philips 278E8Q propune un ecran curbat ce oferă culori foarte plăcute și un contrast suficient de înalt. Luminozitatea maximă nu impresionează, oricum este recomandat să o reglăm mai jos pentru a beneficia de nunațe corecte.

Sunet

Philips 278E8Q pune la bătaie 4 difuzoare ovale, amplasate două câte două către baza zonei din spate a monitorului. Acestea oferă o putere maximă de 6W și reușesc să producă un sunet plăcut, chiar dacă departe de ceea ce poate produce o pereche de boxe PC dedicate.

Se descurcă onorabil în a reda sunetele de notificări sau chiar un chat pe internet, sunt suficient de puternice, dar nu recomand folosirea difuzoarelor monitorului pentru jocuri, filme ori muzică spre a beneficia de o experiență la același nivel cu imaginea oferită.

Este bine că primim și aceste 4 difuzoare, unii le-ar putea găsi suficiente, mai ales cei care vor folosi monitorul în special pentru activități office.

Conectivitate

Și aici avem parte de conectivitaea de bază, Philips 278E8Q rămâne un produs de buget. Totuși, nu am cum să nu apreciez prezența unui DisplayPort, unul pe care nu l-am întâlnit la produse similare ca preț. Se adaugă HDMI compatibil HDCP și bătrânul VGA, pentru cei ce vor conecta monitorul la PC-uri mai vechi.

Pentru sunet avem intrare audio pe jack de 3.5mm, cât și ieșire pentru căști prin același tip de conector.

Preț

Monitor curbat Philips 278E8Q – circa 800 de lei.

Concluzii

Ciudat este că nu am mai găsit listat acest monitor în oferta niciunuia dintre marile magazine online de la noi din țară. Ultimele prețuri când acesta era disponibil spre vânzare s-au situat la granița sumei de 800 de lei. Cel mai probabil se face loc noului model, recent anunțat de Philips.

Celor ce vor mai găsi pe stoc un Philips 278E8Q le spun că nu fac o afacere rea dacă chiar își doresc un ecran curbat. Dacă nu asta este prioritatea, atunci sunt cu siguranță și alte oferte mai bune, dar, pentru un panel curbat, Philips 278E8Q este suficient de bun, propus la un preț corect.

Principalele puncte pro și contra pentru monitorul Philips 278E8Q:

PRO

  • culori plăcute, vivide, contrast suficient de înalt;
  • sharpness bun, conturare corectă a oricărui tip de conținut;
  • conector DisplayPort;
  • integrează 4 difuzoare ce emit sunet stereo de 2 x 3W, suficient de puternic și cu o calitate acceptabilă pentru mulți utilizatori.

CONTRA

  • luminozitatea maximă nu este foarte ridicată;
  • materialele folosite și construcția duc cu gândul la un produs ieftin.