Smartphone-urile din seria Z de la Motorola sau, mai bine zis, Lenovo, reprezintă vârfurile de gamă. Anul trecut Moto Z, Moto Z Force și Moto Z Play au fost lansate la pachet cu Moto Mods. Aceste gadgeturi doresc să adauge anumite caracteristici sau să le îmbunătățească pe unele deja existente pe telefon.

Ce vrea asta să însemne? Că sunetul poate fi mai bun, autonomia prelungită sau capacitățile foto îmbunătățite. De asemenea, poate fi adăugat inclusiv modul de proiecție. Oricare dintre Moto Mods poate fi folosit de unul singur și nu poți combina mai multe în același timp.

Adică, vei avea un sunet mai puternic, dar nu în același timp când proiectezi ecranul. Iar autonomia smartphone-ului nu poate crește dacă vrei să profiți de zoom-ul 10x al modulului cu cameră foto.

Așadar, seria Moto Z s-a dorit a fi promovată ca una modulară, însă mie mi se pare cam forțată această afirmație. În fapt, nu poți modifica nimic, ci doar adăuga anumite module, unele dintre ele putând fi înlocuite cu altele ce se potrivesc foarte bine și cu alte telefoane, chiar dacă nu se atașează acestora.

Astfel, modulul JBL SoundBoost poate fi oricând dat la o parte de o boxă wireless mobilă, Hasselblad True Zoom nu este decât o cameră compactă cu 10x zoom, iar Incipio Battery poate fi substituită de un acumulator extern.

Poate singurul modul ce transformă cu adevărat un smartphone din seria Moto Z în altceva este Insta-Share Projector. Despre acesta vom vorbi pe larg în rândurile ce urmează, urmând ca JBL SoundBoost și Hasselblad True Zoom să fie tratate în alte două recenzii separate.

Specificații pentru Moto Mod Insta-Share Projector

  • Tehnologie de proiecție – DLP;
  • Rezoluție WVGA 480p – 854 x 480 pixeli;
  • Luminozitate nominală – 50 lumeni;
  • Contrast – 400:1;
  • Diagonală de până la 70 inch (aprox. 178 cm), aspect 16:9;
  • Durată de viață a lămpii de 10.000 de ore;
  • Baterie încorporată de 1100 mAh;
  • Dimensiuni: 153 x 74 x 11 mm;
  • Greutate: 125 grame.

Design

Moto Mod-ul Insta-Share Projector vine într-o cutie în care mai găsim o husă de protecție și transport și un mic ghid de utilizare. În husă poate fi introdus doar modulul sau acesta atașat unui smartphone compatibil (oricare din seria Z).

Husa este din material textil și este prevăzută cu un șnur ce se strânge pentru a nu permite ieșirea modulului fără voia utilizatorului.

Modulul în sine nu este de dimensiuni prea mari, însă odată atașat unui smartphone Moto Z Play formează un ansamblu destul de măricel. Iar greutatea nu este nici ea de neglijat: 290 de grame vor atârna destul de serios în buzunarul pantalonilor.

Insta-Share Projector este confecționat în mare parte din plastic. Din metal sunt fabricate zona pinilor ce asigură conectivitatea cu smartphone-ul și suportul reglabil. Acesta din urmă se rotește la 180 de grade și permite ajustarea perfectă a poziție de proiecție. Tot pe acesta sunt și două mici inserții de cauciuc pentru o mai bună aderență indiferent de suprafața pe care este așezat modulul.

Pe interior, adică în zona ce vine în contact cu smartphone-ul, modulul prezintă denumirea Moto, iar mai jos câteva informații, precum tensiunea și puterea de încărcare a bateriei – 5 V și 750 mA. Mai jos de aceste rânduri este butonul care, odată apăsat, oferă informații despre gradul de încărcare a acumulatorului încorporat, prin aprinderea inetrmitentă a unui led poziționat ceva mai sus de buton.

Conectivitatea cu telefonul este asigurată de zona cu 24 de pini aurii. Undeva în mijlocul acestora este și un mic bolț ce asigură o fixare sigură, pe lângă magnetul puternic ce lipește practic modulul de spatele telefonului compatibil.

Decuparea tuturor modulelor în zona camerei spate a smartphone-urilor Moto Z se asigură și ea de o poziționare fixă și mai bine ancorată cu spatele dispozitivului. Acum putem înțelege mai bine de ce toate telefoanele Moto Z au modulul camerei principale atât de mult ieșit din profilul general al dispozitivului: ajută la o mai bună fixare a oricărui Moto Mods.

Lentilele și proiectorul propriu-zis al modulului Insta-Share Projector sunt amplasate în centrul laturei unde se află și butonul on/off și rotița de reglarea a focusului. În afară de aceste controale nu mai există altele (afară de butonul despre care am vorbit deja).

Proiectorul este prevăzut și cu un cooler activ. Un mic ventilator încearcă să răcească pe cât posibil modulul, eliminând aerul cald pe două direcții: direct prin spate, dar și pe laterala cu lentilele. Opus față de această fantă este și portul USB Type-C ce permite încărcarea bateriei.

Moto Mod-ul Insta-Share Projector pare solid, este fabricat destul de bine, materialele folosite sunt corecte, dar finisările de detaliu, precum anumite îmbinări, puteau fi executate mai cu grijă.

Utilizare

Modulul Insta-Share Projector este foarte simplu de folosit. În primul rând trebuie atașat unui smartphone compatibil, oricare din seria Z de la Motorola/Lenovo. Pentru asta nu-i nevoie decât să apropii modulul de spatele telefonului, apoi magneții puternici fac conexiunea sigură. Este important să apropii modulul cât mai corect de spatele telefonului, adică cât mai exact cu poziția de fixare, pentru a nu deteriora pinii aurii prin mișcări laterale suplimentare.

Apoi, software-ul telefonului va detecta modulul și îți va oferi câteva informații la prima utilizare. În zona de notificări vei vedea că modulul este atașat, iar în zonoa cu setări rapide ai procentul de încărcare a bateriei.

Pentru a porni proiectorul trebuie să ții apăsat pentru circa 3 secunde butonul on/off. La fel vei proceda și atunci când vrei să închizi proiecția ecranului.

Focalizarea imaginii se reglează din rotița dedicată și durează doar câteva momente. Giroscopul telefonului se va ocupa de reglarea imaginii pe înălțime (corecția keystone), pentru ca mereu, indiferent de poziția de proiectare, să fie afișată o imagine de tip dreptungji și nu un trapez. Asta când vorbim despre axa sus-jos, căci pe lateral este nevoie să poziționezi ansamblul modul-smartphone cât mai perpendicular pe suprafața de proiecție.

La final, după ce ai făcut toate setările, vei putea urmări ceea ce afișează ecranul telefonului pe orice suprafață, fie în mod porttrait, fie landscape.

Micuțul ventilator reușește să mențină o temperatură scăzută a lămpii și după mai multe zeci de minute de proiecție și nici nu se face auzit mai deloc. Totuși, spatele și lateralele telefonului se încălzesc simțitor, ba chiar devin fierbinți și apare un miros caracteristic de material încins. Așadar, nu știu cât de bine îi va fi telefonului după multe ore adunate în compania lui Insta-Share Projector.

Calitatea imaginii

Din datele tehnice știm că diagonala maximă de proiecție este de 70 inch. Asta înseamnă că până la această dimensiune vom primi o imagine de cea mai bună calitate.

Am făcut câteva măsurători pentru a vedea ce diagonală a proiecției primim în funcție de distanța de proiectare. Astfel, de la 1 metru diagonala afișată va fi de 55 cm în mod portrait și de 95 cm în mod landscape. De la 1.5 metri diagonala proiecției va măsura 80 cm în mod portrait și 145 cm în mod landscape.

Rezoluția oferită de modulul Insta-Share Projector nu este cea mai ridicată, însă pentru un dispozitiv de aceste dimensiuni mi se pare corectă. Cu 854 x 480 pixeli primești suficiente detalii la o diagonală de 120 cm. Nu, nu este calitatea pe care ți-ai dori să o vezi, însă eu zic că-i suficientă.

Acum, luminozitatea de 50 lumeni nu este tocmai ce trebuie într-un mediu de proiectare cu multă lumină ambientală. Este obligatoriu să tragi draperiile sau jaluzelele în casă dacă vrei să observi câte ceva. Noaptea pot spune că este cel mai bine de proiectat ceva cu Insta-Share Projector.

Contrastul de 400:1 nu este nici el deloc impresionant, culorile sunt ceva cam șterse, iar detaliile uneori lipsesc.

Totuși, pentru un mini proiector ce se atașează unui smarphone, nu pot să spun că Moto Mod-ul Insta-Share Projector dezamăgește. Trebuie doar să fii conștient de ce vei primi, înainte de a face achiziția. Dacă așteptările pe partea de calitate a imaginii sunt prea ridicate, atunci cel mai probabil vei returna acest gadget.

Autonomie

Fiindcă modulul Insta-Share Projector încorporează un acumulator de 1100 mAh, trebuie să vorbim puțin și despre autonomie.

În fișa tehnică, Motorola promite o autonomie strict pe bateria din dotare a lui Insta-Share Projector, de până la 1 oră. În realitate, este mai degrabă vorba despre 45 – 50 de minute.

Însă, odată ce acumulatorul încorporat este descărcat la maxim, modulul va folosi energia stocată de bateria telefonului. Cuplat la un Moto Z Play, Insta-Share Projector descarcă bateria acestuia într-un ritm de circa 10 minute pentru 10 procente din acumulator. La 20% baterie a telefonului modulul se va opri automat, desigur după o notificare prealabilă.

Astfel, putem spera ca autonomia totală rezultată în urma folosirii unui modul Insta-Share Projector cu un Moto Z Play să urce și poate chiar să depășească 2 ore, ceea ce nu mi se pare deloc rău.

Pe de altă parte, dacă vei cupla Insta-Share Projector la un Moto Z, cu a sa baterie de doar 2600 mAh, cu totul altfel se va scrie scenariul autonomiei combinate.

Preț

Moto Mod Insta-Share Projector 1.133 de lei pe IlexGSM.ro, la comandă. Am observat că acest modul nu mai este de găsit în oferta eMAG și nici la Orange. Având în vedere că pe site-ul oficial Motorola.com modulul Insta-Share Projector este afișat la 300 dolari americani, prețul de mai sus mi se pare chiar decent.

Concluzii

O să repet ceea ce am mai spus la instroducere: seria Moto Z cu modulele Moto Mods doresc să atragă atenția asupra modularității. Mie însă mi se pare oarecum forțată această strategie de promovare, întrucât nu văd tocmai modularitate aici, ci mai mult atașare a unor gadgeturi pe anumite modele de telefoane. Atunci am putea spune că și un iPhone este modular, căci îi poți atașa o baterie Mophie… Și nu acesta este singurul exemplu, doar unul dintre ele.

Așadar, să rămânem la Moto Mod Insta-Share Projector. Sincer, pentru mine, a fost cel mai interesant dintre modulele testate. Va veni review și pentru JBL SoundBoost și Hasselblad True Zoom.

Insta-Share Projector reușește să transforme smartphone-ul, nu doar să amplifice anumite funcții – sunet, zoom pentru cameră. Adică îți aduce ceva care nu există deja pe telefon și pe care doar să-l îmbunătățești printr-un modul atașat.

Moto Mod-urile sunt cool, reprezintă ceva care atrage la o primă privire, însă apoi te întrebi dacă merită să investești sume deloc de neglijat pentru niște gadgeturi pe care poate le ai deja.

Eu, de exemplu, dețin și boxe wireless, portabile, precum și cameră foto sau baterie externă. De ce le-aș înlocui cu module pe care să le atașez unui smartphone?

De aceea, momentan cel mai interesant mi se pare Insta-Share Projector, de aceea l-am și prezentat primul.

Prețul lui poate părea măricel, însă dacă dispui de bani și ești un paionat tech, de gadgeturi în special, nu mi se pare tocmai o sumă imensă. Mai ales că se presupune că ai deja un smartphone din seria Moto Z, niciunul dintre ele ieftin de altfel.

Să vedem cele mai importante plusuri și minusuri pentru Moto Mod Insta-Share Projector:

PRO

  • aduce o funcție adițională interesantă oricărui smartphone din seria Moto Z;
  • calitatea imaginii este bună, atât timp cât proiectezi într-o încăpere slab luminată;
  • autonomia oferită de acumulatorul încorporat este decentă.

CONTRA

  • deși modulul nu se încălzește mai deloc, telefonul la care este cuplat ajunge la temperaturi ridicate după doar 15 – 20 de minute de proiecție.