Este una dintre recenziile pe care mi-am dorit să le fac până la sfârșitul lui 2014. Am fost utilizator de Samsung GALAXY Nexus, LG Nexus 4 și acum zi pe zi mă bazez pe un LG Nexus 5, de aici și interesul crescut pentru cea mai nouă adiție din gama Nexus – Motorola Nexus 6. Acest smartphone era așteptat de când Google a preluat Motorola, iar speranțele se pierduseră într-un fel când Google a ales să lase compania americană în seama Lenovo.

Totuși, în toamna lui 2014 a fost prezentat Motorola Nexus 6, primul smartphone cu adevărat premium din seria Nexus. Nu s-a mai făcut nicio concesie în ce privește bateria, camera foto și video, calitatea materialelor și finisarea. Totul se situează la superlativ, iar prețul crește intrând în competiție directă cu HTC One M8, Samsung GALAXY S5, Sony Xperia Z3 etc. Cererea de Nexus 6 este atât de mare în SUA că nu am idee cum a reușit QuickMobile să facă rost de un sample pe care să-l trimită și la review.

Motorola-Nexus-6 (7)

Nexus 6 este primul phablet cu Android 5.0 Lollipop instalat din fabrică. Cred că-l pot considera și primul smartphone de acest fel. Intră în segmentul phablet prin prisma display-ului de 5.95 inch, de-a dreptul pantagruelic.

Evoluția Nexus în ce privește dimensiunea ecranului:

Google Nexus One – AMOLED de 3.7 inch fabricat de către HTC;

Samsung Nexus S – Super AMOLED de 4 inch;

Samsung GALAXY Nexus – Super AMOLED de 4.65 inch;

LG Nexus 4 – True HD IPS Plus de 4.7 inch;

LG Nexus 5 – True HD IPS Plus de 4.95 inch;

Motorola Nexus 6 – AMOLED de 5.96 inch.

Motorola Nexus 6 este un device care se adresează mai degrabă celor interesați de customizarea Android, de libertatea oferită, de aceea de cele mai multe ori, Nexus-urile au devenit telefoanele oficiale ale dezvoltatorilor de aplicații, geeks-ilor interesați de instalarea unui custom ROM fără limitări etc. Nexus 6 pierde factorul best-buy, nu mai uimește prin raportul calitate-preț.

Este un gadget scump la care te raportezi la fel ca la orice telefon de top, critică fără menajamente. La peste 2500 de lei nu mai este loc de îngăduință în ce privește o autonomie mai slabă sau o cameră foto mediocră. Pe parcursul recenziei veți vedea ce știe Nexux 6 și dacă merită atenția voastră.

Specificații detaliate pentru Motorola Nexus 6:

specificatii-Motorola-Nexus-6


Design
 

Motorola-Nexus-6 (4)

În pachet alături de Motorola Nexus 6 am găsit și încărcătorul, cablul microUSB – USB 2.0, manual minimalist cu instrucțiuni de utilizare, agrafa pentru accesarea cartelei microSIM nanoSIM, certificat de garanție, adaptor pentru prizele europene. În unboxing sunt toate detaliile legate de conținutul cutiei în care sosește cel mai nou smartphone Nexus.

De obicei, telefoanele Nexus veneau cu un design distinct de gama producătorului pe care Google îl alegea să-i fie partener. Așa a fost la HTC Nexus One, Samsung Nexus S, Samsung GALAXY Nexus, LG Nexus 4, LG Nexus 5. Motorola Nexus 6 este clar că face parte din linia de telefoane Motorola Moto X, Motorola Moto G etc. Păstrează forma, dar calitatea materialelor crește, la fel și partea legată de finisare.

Are 10.1 mm grosime, dar nu trebuie să vă speriați. Spatele este bombat și în partea centrală urcă la 10.1 mm, dar lateralele lui Nexus 6 sunt mult mai înguste și nu dă impresia de phablet butucănos. Pe de altă parte, are un display de 5.96 inch și ai putea spune că înlocuie o tabletă de 7 inch, fără probleme.

Nu se oferă acces la bateria de 3220 mAh, asta pentru că s-a mers pe un corp unibody, policarbonat de bună calitate pe spate și o ramă metalică înconjoară device-ul oferind un plus de eleganță și rigiditate structurală. Sunt și câteva elemente care nu mi-au plăcut: grip foarte slab, aproape inexisent și asta de la marginile metalice și policarbonatul fără un minim de textură, dispunerea butoanelor de power și reglarea volumului în imediata apropiere, plus că designul ales pentru cele două nu are nicio legătură cu restul telefonului, policarbonatul de pe spate adună amprentele într-un ritm alter, pe lângă display-ul de 5.96 inch care face exact același lucru.

Ecran și sunet

Motorola-Nexus-6 (15)

AMOLED de 5.96 inch cu rezoluție 2560×1440 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 3 și densitate a pixelilor de 493 ppi. Cred că este și cel mai slab punct al acestui smartphone, mai ales că mă raportez la concurența directă, Samsung GALAXY Note 4 testat în urmă cu câteva zile.

Reglat la luminozitate maximă nu l-aș compara cu GALAXY Note 4 setat la 50%. Nu există termen de comparație între cele 2 paneluri folosite. LG G Pro 2 îi dă lecții la acest capitol și cu un preț mai mic cu cel puțin 30% față de Nexus 6. Nici nu vreau să mâ gândesc câtă lizibilitate va oferi sub acțiunea directă a razelor de soare. AMOLED-ul de 5.96 inch este depășit din mai toate punctele de vedere. Mai bine alegeau alt panel și reduceau rezoluția de 2560×1440 pixeli.

S-a păstrat tradiția Nexus și au mers pe butoane de tip touch buttons, fără taste capacitive sau fizice. Apreciez faptul că au încercat să ofere margini cât mai înguste, încercând să facă un telefon cu ecran mare, dar cât mai compact posibil, fără risipă de spațiu.

Sunetul provine de la 2 speakere frontale, deasupra și sub ecran. Aș spune că au mers pe o soluție a la HTC One M8. Impresionează de la prima utilizare și se aude destul de puternic, clar, totuși, nu depășește HTC One M8, telefonul ce stabilește standardele în domeniu. Jack-ul de 3.5 mm este poziționat în partea superioară, reglarea volumului se face din lateral dreapta. Am tras câteva înjurături la poziționarea butonului de power în imediata vecinătate a controlului pentru volum și nu de puține ori, mai ales pe întuneric, mi s-a întâmplat să opresc display-ul în loc să reglez volumul în sus sau jos. În funcție de căști aș spune că se descurcă impecabil.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Motorola-Nexus-6 (16)

Configurație de vis pe sfârșit de 2014: Qualcomm Snapdragon 805 quad-core la 2.7 GHz pe Krait 450, Adreno 420 în rol de accelerator grafic, 3 GB memorie RAM, 32 sau 64 GB spațiu de stocare, fără slot pentru microSD. Este unul dintre cele mai puternice procesoare din anul curent și abia Qualcomm Snapdragon 810 în prima parte a lui 2015 îi va fura fotoliul de lider în testele de benchmark.

Contează doar pentru cei pasionați ce face în benchmarks, pentru majoritatea utilizatorilor este suficient să spun că rulează orice aplicație sau joc din Google Play și nu avea avea probleme în acest sens în 2015, 2016. Cred că dacă s-ar face un comparativ ar ieși la nivelul unui desktop PC de acum câțiva ani de zile. Multă, foarte multă putere de procesare într-un corp relativ compact, dar de cele mai multe ori fără aplicabilitate practică.

Motorola Nexus 6 este limitat într-un fel de software-ul ce nu-i folosește capacitățile hardware la maxim. Pe partea de software, este unul dintre primele device-uri cu Android 5.0 Lollipop oferit din fabrică, alături de tableta HTC Nexus 9. 5.0 Lollipop este un pas înainte destul de mare față de 4.4 KitKat, adoptă limbajul de design botezat Android L, mult mai colorat, ART runtime față de Dalvik-ul devenit standard până la versiunile anterioare ale sistemului de operare mobil powered by Google.

Am luat contact cu 5.0 pe LG Nexus 5, iar pe Nexus 6 aș putea spune că eram deja obișnuit. Nu am cum să nu remarc, viteza mai mare a lui Nexus 6 față de Nexus 5. Animațiile și navigarea prin meniu se realizează într-un mod mai rapid (abia aștept să văd cum vor reuși producătorii de hardware Android să optimizeze 5.0 Lollipop pe telefoanele lor entry-level sau mid-range).

Aplicații preinstalate pe Motorola Nexus 6, le-am listat pe toate:

Agendă, Calculator, Calendar, Cameră foto, Cărți Play, Ceas, Chioșc Play, Chrome, Descărcări, Documente, Drive, E-mail, Earth, Fit, Foi de calcul, Fotografii, Gmail, Google Search, Google+, Hangouts, Hărți, Jocuri Play, Keep, Magazin Play, Messenger, Muzică Play, Prezentări, Setări, Setări Google, Știri și Meteo, Telefon, YouTube.

Drive-ul a fost împărțit în serviciul de stocare propriu-zis și alte 3 aplicații dedicate: Documente / un fel de Word al Google, Foi de calcul / alternativă la Excel, Prezentări / Power Point-ul companiei americane. Aș fi preferat ca Drive-ul să meargă pe soluția anterioară, de tip all-in-one. Strategia Google este alta. În loc de 4 aplicații, aș fi mers pe una singură care să le înglobeze pe toate. Așa au făcut și în ce privește Google Play sau Play Store, după cum doriți să-l denumiți. Ai acces la magazinul cu cărți, aplicații și jocuri, dar și-au făcut rost și aplicații directe: Chioșc Play, Cărți Play etc.

Nu mai are rost să spun că merge brici în orice activitate, de la jocuri cu grafică complexă la socializare, browsing etc. Telefonul știe când îl ridici de pe o masă sau birou și activează ecranul de blocare / deblocare, nu mai trebuie să apeși butonul de power și direct deblochezi display-ul. Și notificările de pe ecranul de blocare / deblocare mi se par de efect. Poți seta să fie afișate integral și să răspunzi direct de acolo sau să-ți dea informații cum că ai mesaje, dar ca să răspunzi să deblochezi display-ul și să intri în aplicațiile dedicate.

Performanță

Screenshot-Motorola-Nexus-6 (19)

A trecut prin câteva teste de benchmark și l-am comparat direct cu Samsung GALAXY Note 4 cu procesor Exynos octa-core și Samsung GALAXY S5 cu procesor Qualcomm Snapdragon 805 quad-core și Adreno 420, dar cu 2 GB RAM.

teste-benchmark-Motorola-Nexus-6


Conectivitate
 

Motorola-Nexus-6 (11)

4G cu viteze în download de până la 300 Mbps în download și 50 Mbps la upload, Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, dual-band, bluetooth 4.1 de ultimă generație, DLNA, A-GPS și GLONASS. În stilul Nexus, lipsește radio-ul FM, dar asta contează extrem de puțin în alegerea unui astfel de device.

Se descurcă impecabil în rețeaua 4G locală, claritate maximă în apeluri de voce fiind și compatibil cu HD Voice (Telekom și Orange știu că oferă acest standard). Nu am avut nicio problemă în ce privește conexiunea la internet pe Wi-Fi, 4G sau 3G. Nu am dat de vreun death grip.

În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm și slotul pentru cartela nanoSIM, în lateral dreapta de butonul de power și reglarea volumului, iar la bază de portul microUSB, în lateral stânga nu se află niciun element de conectivitate. Cea mai neinspirată poziționare au ales-o la power și reglarea volumului, greșit complet. Plus că butoanele respective sunt făcute dintr-un material și cu o textură ce nu au nicio legătură cu restul telefonului.

Cameră foto și video

Motorola-Nexus-6 (8)

LG Nexus 5 a fost intens criticat pentru camera de 8 Megapixeli cu rezultate mediocre în fotografii și destul de bun la clipurile video. La Motorola Nexus 6 s-a mers pe un senzor de 13 Megapixeli cu multă tehnologie încorporată: stabilizare optică de imagine, dual-LED ring flash care fie vorba între noi este de-a dreptul inutil, filmează la 2160p cu 30 fps, cameră frontală de 2 Megapixeli. Cei pasionați de selfie-uri s-ar putea să mustăcească că nu s-a mers pe un senzor de 5 sau 8 Megapixeli ca la unele telefoane chinezești. Asta chiar nu contează, iar cei 2 Megapixeli sunt suficienți pentru share-ul unei fotografii pe Instagram sau Facebook.

Clip video filmat cu Motorola Nexus 6;

Fotografii făcute cu Motorola Nexus 6:

Autonomie

Bateria de 3220 mAh este identică ca și capacitate cu cea instalată pe Samsung GALAXY Note 4, dar mi-a dat impresia că se descurcă mai bine la capitolul autonomie față de phabletul sud-coreean. Reușește cu greu la utilizare intuitivă să ajungă la o zi de utilizare în regim intensiv. Display-ul cu rezoluție 2K își cere tributul și asta se vede. Niciun device cu ecran 2K nu m-a impresionat în ce privește durata de utilizare oferită. Un 1080p ar fi fost de bun augur, mai ales că panelul AMOLED de la Nexus 6 nu epatează la capitolul culori plăcute, luminozitate etc.

Preț

Motorola Nexus 6 – 2429 lei la QuickMobile

Concluzii

Motorola-Nexus-6 (22)

Motorola Nexus 6 este unul dintre cele mai bune telefoane Android de la sfârșitul lui 2014. Îl consider a fi perfect pentru cei interesați de un phablet premium cu Android în stadiu nativ, cu update de software direct de la Google și cele mai noi versiuni Android pentru cel puțin 1.5 – 2 ani de zile.

PRO

– design premium, finisare și materiale de calitate;

– hardware de top;

– suport sofware pe termen îndelungat;

– camera de 13 Megapixeli fotografiază și filmează destul de bine;

– sunet bine calibrat, puternic, clar.

CONTRA

– display AMOLED ce nu impresionează în ce privește luminozitatea, adună amprentele în ritm alert;

– grip destul de slab dat de marginile metalice și policarbonatul folosit pe spatele telefonului;

– autonomie modestă.

 

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.