Retelistica

Am făcut o astfel de analiză pentru internetul mobil oferit de către Vodafone, Orange, Telekom și Digi Mobil, iar la momentul respectiv am promis un articol similar pentru internetul fix. Piața de internet fix este mult mai fragmentată, mulți jucători regionali sau zonali.

Statistica NETOGRAF nu trebuie luată ad litteram, mai degrabă o privire asupra calității serviciilor și trendurilor existente în piață. Spre exemplu, pe internetul mobil se vedea clar că RCS-RDS a crescut cu al său Digi Mobil, Orange a căzut ușor în fața Vodafone, iar Telekom a bătut pasul pe loc.

Haideți să vedem cum stau lucrurile și pe internetul fix oferit de cei mai mari jucători din țara noastră: RCS-RDS, Telekom și UPC.

NETOGRAF-internet-fix-RCS-RDS-UPC-Telekom-primul-trimestru-2016

NETOGRAF-internet-fix-RCS-RDS-UPC-Telekom-2015JPG

RCS-RDS este lider în ce privește serviciile sale de internet fix, dar UPC a crescut spectaculos față de 2015. Mă refer strict pe partea de download, unde au urcat de la 59.66 Mbps la download pe fir spre 101.49 Mbps, iar pe wireless de la 32.13 la 44.38. Se păstrează un ecart generos între RCS-RDS și UPC pe upload ( 117.65 Mbps vs 15.86 Mbps pe fir și 60.42 Mbps vs 10.80 Mbps pe wireless).

Rețeaua Telekom cunoaște o îmbunătățire, una modestă. Distanța începe a fi din ce în ce mai mare față de RCS-RDS și UPC.

Sunt multe alte companii ce joacă rolul de ISP și o privire exhaustivă asupra pieței aș spune că este imposibil de făcut. Ar fi excel-uri cu zeci de companii din diferite colțuri ale României, iar relevanța s-ar pierde pe parcurs. Pe de altă parte, se vede clar că RCS-RDS conduce, UPC reduce distanța, iar Telekom bate ușor pasul pe loc.

În 2016 mă aștept ca rețeaua Telekom de internet fix să primească investiții considerabile, mai ales în urma acordului cu Orange, iar prin orașe să se apropie de siajul UPC, RCS-RDS. Sunt sigur că nici RCS-RDS și UPC nu vor sta locului și vor încerca să ofere viteze din ce în ce mai bune.

Categorii: retelistica
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.