Nokia

Am testat și alte două telefoane din seria Touch and Type de la Nokia: C3-01 și X3-02. Nu se adresează celor care vor un smartphone ci persoanelor care au nevoie de un telefon simplu cu funcții de bază și ușor de folosit prin combinația touch și tastatură clasică. Nokia 300 Touch and Type se încadrează din acest punct de vedere.

Mai întâi să trecem în revistă care sunt datele tehnice pentru Nokia 300:

Telefon mobilDate tehnice Nokia Asha 300 Touch and Type
Ecran TFT rezistiv de 2.4 inch cu rezoluție 240×320 pixeli și 256.000 culori
Procesor Single core la 1 GHz
Memorie 128 MB RAM, 256 MB ROM, 140 MB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB
GPU
Sistem de operare* Series 40
Conectivitate 3G cu viteze de până la 10.2 Mbps, bluetooth 2.1, microUSB, USB on-the-go, microUSB, jack de 3.5 mm, fără Wi-Fi
Cameră foto și video 5 Megapixeli, fixed focus, filmează VGA cu 15 fps, fără cameră secundară
Baterie 1.110 mAh
Greutate 85 gr.
Grosime 12.7 mm

* Nu este un sistem de operare în adevăratul înțeles al termenului ci mai degrabă o interfață, dar permite instalarea de aplicații dintr-un magazin de aplicații dedicat.

Design

Vine într-o micuță cutie albastră. În pachet dați de telefon, baterie, încărăctor pe jack micuț cum poate ați mai văzut la alte Nokia. Nu este pe microUSB, deși știam că încărăctorul microUSB a devenit un fel de standard în Europa. Mai găsiți și cablul de conectare microUSB – USB 2.0 pentru a conecta Nokia 300 la computer. Se adaugă și căștile pe jack de 3.5 mm în culoare neagră, manualul de utilizare.

Forma este clasică. Când îl iei în mână vei simiți în prima fază că-i foarte ușor, iar materialele din care-i fabricat sunt de o calitate decentă. Când îl strângeți în mână veți auzi niște zgomote micuțe de la îmbinările mai puțin reușite. Totuși are rama din metal și asta dă o notă de forță, rezistență. Tastele sunt mari și late, bine definite. Te obișnuiești cu ele. Mai greu pentru mine să trec de la o tastatură full qwerty touch de pe Nexus la una alfanumerică. Capacul bateriei se îndepărtează ușor și am uitat să precizez că este dintr-o singură bucată.

Nokia 300 poate fi considerat un clasic în viață într-o perioadă a telefoanelor touch de dimensiuni generoase, un fel de ultim mohican care se adreasează unui public numeros care dorește un telefon simplu pentru comunicațiile via 3G & GSM de bază: apeluri și sms.

L-au ținut mai mulți prieteni de 35 – 40 ani în mână și Nokia 300 le-a plăcut pentru simplitate și aș spune eleganță. Se mizează pe argintiu, negru și gri închis.

Ecran și sunet

Display-ul este rezistiv de 2.4 inch cu rezoluție 240×320 pixeli și 256.000 culori. Tehnologia rezistivă face parte la ora actuală din istoria display-urilor de pe telefoane mobile. La Nokia 300 nu utilizezi doar touch-ul ci și tastatura alfanumerică. O combinație care se dovedește utilă și la care și un ecran rezistiv îi ok. Din păcate nu se descurcă prea bine în bătaia razelor solare și informația afișată devine aproape ilizibilă.

Boxa responsabilă pentru sunet a fost dispusă pe spate, la bază. Se aude la un nivel bun, nu este zgomotos. Când dai pe speaker se trece pe boxa din spate. Jack-ul de 3.5 mm îl regăsiți pe lateral, sus.

Sistem de operare, aplicații și performanță

Am spus și sub tabel că rulează Series 40 care nu poate fi considerat un sistem de operare propriu-zis și să lupte de la egal cu Android, iOS, Windows Phone sau Symbian. A fost dezvoltată de către Nokia special pentru telefoanele ieftine. Nokia 300 are un hardware centrat pe un procesor single core la 1 GHz, 128 MB RAM. Spațiul de stocare al telefonului ajunge la doar 140 MB și noroc că poate fi suplinit cu microSD de până la 32 GB. Pentru a monta un microSD trebuie îndepărtat capacul bateriei.

Series 40 mizează ca și întreg acest telefon pe simplitate în utilizare. Bootează repede, dacă se poate spune așa. Ca să deblochezi ecranul trebuie să apeși tastat dedicată pentru încheierea apelurilor și un gest swipe pe display de la stânga la dreapta. Sunt patru icoane cu rol de scurtătură către browser, camera foto, galerie cu fotografiile, clipurile video și alte fișiere de pe telefon și un alt icon pentru galeria foto propriu-zisă. Sub aceste 4 icon-uri se află o bară pe care găsești un shortcut către personalizarea sau activarea a diverse funcții, acces la meniu și către agendă.

Meniul este organizat pe pe trei rânduri și trei coloane: Agendă, Contacte, Muzică, Internet, Mesagerie, Fotografii, Setări, Magazin, Aplicații. Dintre jocurile preinstalate: Angry Birds, Brain Challenge, Climate Mission, Diamond Twister, Fast Five, Memorize, Picture Puzzle.

La performanță nu știu ce aș putea să evidențiez. Au pus un procesor de 1 GHz și 128 MB RAM. Destul de mult pentru Series 40. Pornește repede, se mișcă rapid prin meniu.

Conectivitate

Dispune de 3G, microUSB, bluetooth. Lipsește Wi-Fi și aș zice că s-au ieftinit exact unde nu trebuia. Puține persoane fac download de date mai mare via 3G, ar trebui un abonament cu internet încorporat. Mulți se mulțumesc cu Wi-Fi pe baza router-ului de acasă.

Lega de dispunerea conectorilor: pe lateral superior au dispus jack-ul micuț pentru încărcător și ce de 3.5 mm, microUSB. În partea dreapta dați de tastele pentru volum, altă tastă pentru a ajuta în deblocarea / blocarea ecranului. În stânga găsiți un locaș micuț din care să începeți deschiderea capacului spre a avea acces la baterie, cartela SIM și slotul pentru microSD.

Concluzia la acest capitol – păcat de lipsa Wi-Fi care ar fi contribuit la versatilitate.

Cameră foto și video

Senzorul de 5 Megapixeli este fixed focus și filmează VGA – 640×480 pixeli – la 15 fps. Vedeți mai jos o serie de mostre foto ca să vă formați o idee. Nu are led flash.

[nggallery id=279]

Autonomie

Bateria sa este de 1.110 mAh. Rezistă 2 – 3 zile în funcție de cât este utilizat. Nu se duce spre o săptămâna cum reușeam eu cu mai vechiul Samsung i550. Modest la autonomie și sunt sigur că se putea mai mult.

Preț

evoMAG.ro – 471 lei;

eMAG.ro – 469 lei;

quickmobile.ro – 422 lei;

MarketOnline.ro – 413 lei

Concluzii

Nokia 300 Asha Touch and Type poate fi considerat un fel de ultim mohican în lumea telefoanelor de astăzi. Seria Touch and Type de la Nokia poate fi considerată un fel de hibrid care încearcă să ofere o experiență cât mai intuitivă. Există o nișă pentru Nokia 300: persoanele care nu vor un smartphone ci un telefon clasic și simplu în utilizare pentru apeluri și mesaje.

Puncte tari:
– design plăcut;
– combinația display touch și tastatură alfanumerică de bun augur;
– preț de achiziție redus.

Puncte slabe:
– display rezistiv care nu se vede bine în bătaia razelor solare;
– autonomie modestă.