Smartphone

Nu este importat în mod oficial în România, dar îl puteți achiziționa fără probleme de pe quickmobile.ro pentru suma de 1.499 lei. A fost prezentat împreună cu Nokia Lumia 800 și este promovat ca un smartphone middle-level sau de mijloc, ceva mai ieftin. Nu sunt foarte multe diferențe ca și hardware față de Nokia Lumia 800: display AMOLED, 16 GB spațiu de stocare, cameră foto de 8 Megapixeli, baterie de 1.450 mAh vs display TFT, 8 GB și cameră foto de 5 Megapixeli. Partea de unboxing o găsiți aici.

Design 

Cutia în care vine Lumia 710 este albastră, de dimensiuni generoase și-l protejează bine. Acolo veți da de telefon, bateria de 1.300 mAh, căștile negre clasice pe jack de 3.5 mm, încărcător și adaptor pentru prizele noastre, manuale de utilizare, certificat de garanție, cablu de conectare la calculator. Telefonul uimește prin capacul galben, o nuanță puternică care se potrivește tinerilor. Marginile sale sunt rotunjite, puțin cam gros și mult plastic utilizat. Capacul bateriei se înlătură foarte ușor și dacă l-ați strânge în mână veți obține un sunet deranjant, datorat plasticului și îmbinărilor dintre carcasa de plastic și telefon.

Găsiți logo-ul Nokia stilizat în partea frontală, nu este intruziv. Pe spate, la bază, se află boxa responsabilă pentru sunet. Camera foto are un senzor de 5 Megapixeli, destul de mare, un led flash îl însoțeste.

Nu este un smartphone premium 100% și nici nu cred că și-au dorit asta. S-au făcut unele concesii, dar arată mai bine decât în pozele de pe net. Cântărește 125.5 gr. și are o grosime de 12.5 mm.

Ecran și sunet

Integrează un TFT de 3.7 inch cu rezoluție 480×800 pixeli și 16 milioane culori. L-am confruntat cu S-LCD-ul de pe HTC Rhyme și AMOLED-ul de pe LG Optimus Sol. Este sub ele chiar și cu luminozitatea la maxim. Este o altă concesie făcută spre a obține un cost mai redus. La baza sa se află trei butoane clasice în sistemul de operare Windows Phone cu rol de scurtătură pentru Căutare, Home și Back. Mi-a plăcut touchscreen-ul. Aș zice că-i superior și celui de pe Samsung Galaxy Nexus. Orice comanda ai da, răspunde ok.

Este protejat de Corning Gorilla Glass și aduce Nokia ClearBlack display. Normal că este multitouch și cu 16 milioane culori.

Sunetul vine de la o boxă situată pe spate. Nu se transmit vibrațiile în carcasă, se aude tare și clar. Am testat căștile pe jack de 3.5 mm, îl găsiți poziționat pe lateral superior. Se aud decent. Recomand productărilor de telefoane mobile să treacă pe cele de tip in-ear. Costurile de producție nu cred că-s prea mari și calitatea sunetului oferit, intensitatea sa uimește și te scutește de o achiziție în plus.

Sistem de operare, aplicații și performanță

Aduce un procesor single core la 1.4 GHz Qualcomm MSM8255, accelerator grafic Adreno 205, 512 MB RAM – identic cu Nokia Lumia 800 până aici – 8 GB spațiu de stocare, fără slot pentru microSD. Va trebui să vă mulțumiți cu 8 GB. Mai puteți stoca pe SkyDrive – serviciu al Microsoft – până la 25 GB.  Serviciile de stocare în cloud evoluează rapid și presupun că Windows Phone 7 Marketplace va abunda în soluții. Se mișcă excelent în browsing, rularea aplicațiilor. Apropo, oferta a crescut în WP7 Marketplace și s-au raportat peste 100.000 de aplicații. Mă uitam pe la jocuri și nu găsești prea multe aplicații interesante fără să plătești. Oferta este mai slabă din acest punct de vedere față de Android. Pentru a avea acces la Marketplace trebuie să aveți un id de live sau hotmail.

Vine cu Nokia Collection – o suită de aplicații dezvoltate de către Nokia Corporation:

ESPN – informații actualizate non-stop din domeniul sportiv. Meniul este organizat în stilul Windows Phone, se mișcă exemplar;

Nokia Maps – hărțile nu sunt la fel de complexe precum cele oferite de Google Maps, dar se pot dovedi suficiente în multe cazuri;

Nokia Drive – aduce suport și pentru România. Harta pentru țara noastră are 85 MB și vocea mai adaugă 4.1 MB. În esență este un asistent cu GPS integrat ce te ajută în a găsi o destinație într-un mod cât mai facil;

Nokia Music – asculți muzica din telefonul tău într-un mediu organizat și compatibil cu întreaga interfață a WP7;

Contacts  Transfer – transferul de contacte dintre un telefon mai vechi și un Nokia cu Windows Phone via bluetooth;

Network Setup – pentru cei care utilizează mai multe SIM-uri și acestea nu sunt de la același operator;

WRC  Live – aplicație oficială a FIA World Rally Championship ce-ți permite accesul la informații legate de campionatul mondial de la rezultate la content video;

TuneIn Radio – permite să faci căutare printre stațiile de radio locale, naționale sau la scară mondială;

App Highlights – se poate dovedi de ajutor când ești în căutarea aplicațiilor noi, cu un rating bun, noutăți.

Vă puteți conecta contul de gmail și sincronizarea funcționează fără probleme. Am remarcat că îmi încarcă și calendarul cu toate activitățile de acolo și mi le afișează distinct într-un hub distinct. Are preinstalat Office și asta va fi un mare plus. Eu mă folosesc și de Docs de la Google, dar multe persoane au rămas la Office și acum că le pot edita într-un mediu nativ pe un smartphone va fi un plus în decizia de a-l cumpăra. În suita Office dați de: OneNote, Excel, PowerPoint, Word. Fișierele pot fi stocate în telefon, Office 365, SharePoint – link direct către locația documentului, SkyDrive.

Am făcut o serie de teste de benchmark. Au apărut mai multe aplicații dedicate în WP7 Marketplace:

Benchmark Free31.6 puncte față de 21.3 p. la Samsung Omnia 7, 19 puncte la HTC Mozart, 22.1 p. la HTC 7 Trophy. Rezultatele cu WP Bench Free.

Cu aplicația MultiBench a scos: CPU – 06.716, transfer de date – 02.112, memorie – 01.904.

Nu mi-a plăcut că atunci când instalezi o aplicație te scoate din magazinul de aplicații și trebuie să reiei calea dacă vrei să pui mai multe

Conectivitate

Nokia Lumia 710 oferă 3G cu viteze de download de până la maxim 14.4 Mbps, Wi-Fi b/g/n, bluetooth 2.1, microUSB, jack de 3.5 mm. Pe lateral, în partea superioară veți da de butonul cu rol în pornirea și oprirea telefonului sau în blocarea și deblocarea rapidă a ecranului touch, jack de 3.5 mm. În lateral dreapta găsiți butoanele pentru reglarea volumului, tastă dedicată pentru camera foto. A funcționat fără probleme în browsing și nu a pierdut conexiunea, nu am sesizat dacă ar avea death grip – să piardă semnalul wi-fi sau 3G dacă este ținut într-o anumită poziție. Sunetul oferit în cadrul apelurilor este clar, zgomotul ambiental este atenuat.

Telefonul dispune de senzor de proximitate, accelerometru, compas, radio FM stereo cu RDS, integrare SNS, MMS.

Cameră foto și video

Are un senzor de 5 Megapixeli cu rezoluția maximă a fotografiilor de 2592×1944 pixeli. Beneficiază de autofocus și LED flash. Filmează la 720p cu 30 fps. Nu aduce o cameră frontală. Revin cu  o galerie foto și un clip video.

Autonomie

Bateria are 1300 mAh și mi s-a părut a fi un smartphone gurmand, mai toate sunt așa. Rezistă 1 – 2 zile în funcție de cât de mult accesați 3G, Wi-Fi, GPS, jocurile, luminozitatea ecranului. Dacă le drămuiți vă duce spre două zile, iar dacă le accesați la greu merge spre o singură zi. Trebuie înlăturată bateria pentru a instala cartela SIM – microSIM ca la Nokia Lumia 800. Trebuie să cumpărați o cartelă compatibilă sau să mergeți ca să vă fie tăiată cea pe care o aveți acum.

Concluzii 

Să vedem care sunt punctele pozitive și negative pentru Nokia Lumia 910:

Pozitiv – Diferențele hardware sunt insesizabile față de Lumia 800 și este unul dintre cele mai performante telefoane cu Windows Phone de până acum. Clasamentul l-ar scoate în față pe HTC Titan, Nokia Lumia 800 și Lumia 710. Mai iese în evidență prin modul impecabil în care se descurcă în navigarea pe web via internet explorer în versiunea mobile cât și în rularea aplicațiilor din Windows Phone 7 Marketplace.

Negativ – Capacul bateriei din spate este din plastic și nu dă un feeling prea plăcut, prețul ceva cam mare, display-ul care nu iese în evidență față de concurență, designul tern care în afară de culoare electrică a capacului nu iese cu nimic în evidență, camera foto de 5 Megapixeli care este relativ modestă, autonomia bateriei destul de scăzută pentru un smartphone single core.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.