Nu am cum să pornesc review-ul lui Nokia Lumia 925 fără a aduce aminte de anunțul Microsoft care a anunțat că plănuiește să achiziționeze divizia de telefoane mobile a Nokia pentru puțin peste 7 miliarde dolari. Au nevoie de tot felul de aprobări și mișcarea se va concretiza din prima parte a lui 2014.

Nokia Lumia 925 este unul dintre ultimele telefoane de sub brand finlandez, printre ultimele din categoria smartphone-urilor de top cu Windows Phone 8 pe post de sistem de operare. Sunt sigur că Microsoft va oferi suport în continuare pentru seria Lumia, presupun că vor continua să lanseze terminale sub brandul Lumia. Se închide un capitol și pornește altul.

Lumia 925 ne-a sosit la review prin programul Orange Smartphone Tester. În prima ediție au pornit cu HTC Windows Phone 8X, a urmat BlackBerry Z10 și la a treia ediție s-au orientat spre alt smartphone cu Windows Phone 8, unul așteptat de ceva vreme și pe plan local.

Nokia Lumia 925 preia într-un fel hardware-ul de la Lumia 920, dar plusează printr-un design distinct, grosime și greutate mai mici, facilități noi pe partea de foto și video, tehnologie PureView etc. Să începem cu specificațiile lui Nokia Lumia 925:

Smartphone

Nokia Lumia 925

Ecran

AMOLED de 4.5 inch cu rezoluție 1280×768 pixeli, 332 ppi, protejat cu Corning Gorilla Glass 2, ClearBlack Display

Procesor

Dual-core la 1.5 GHz, Qualcomm MSM8960

Memorie

1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare

GPU

Adreno 225

Sistem de operare

Windows Phone 8

Conectivitate

4G, Wi-Fi a/b/g/n, dual-band, DLNA, Wi-Fi hotspot, bluetooth 3.1, NFC, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS și GLONASS

Cameră foto și video

8.7 Megapixeli cu optică Carl Zeiss, OIS / Optical Image Stabilization, autofocus, xenon flash, tehnologie PureView, panorama, filmează la 1080p cu stabilizare video, cameră frontală de 1.2 Megapixeli care filmează HD cu 30 fps

Baterie

2000 mAh

Greutate

139 gr.

Grosime

8.5 mm

Design

Nokia-Lumia-925 (1)

În cutie dați de smartphone, agrafă pentru deblocarea slotului destinat cartelei microSIM, încărcător, cablu microUSB – USB, căști negre de tip intraauriculare pe jack de 3.5 mm, manuale de instrucțiuni.

Prima dată când scoți telefonul din ambalaj remarci atenția la detalii, finisarea de calitate, materiale bune. Este ceva mai lat decât alte telefoane de top, de aici și o lungime ceva mai redusă. Îl poți manevra fără probleme cu o singură mână. La baza display-ului AMOLED de 4.5 inch dați de trei taste capacitive specifice Windows Phone 8. Marginile sunt din aluminiu, finisat precis și pentru spatele lui Lumia 925 au ales plasticul, de aici și performanțe ceva mai bune în comunicațiile via 4G sau 3G, Wi-Fi etc.

Logo-ul Nokia este abia perceptibil în partea frontală, deasupra ecranului. La fel și spate, nu au mers pe un logo intruziv. Nu se oferă acces la baterie, capsulat. Deși după cum arată în spate aș fi zis că are un capac ce poate fi înlăturat. Nu este cazul.

Nokia Lumia 925 se individualizează față de alte telefoane din categoria de top prin forma rectangulară, colțurile ușor rotunjite. Pot spune că Lumia 925 este cel mai ergonomic smartphone cu Windows Phone 8 dintre cele testate până acum și lista este destul de mare de la Lumia 520, 620, 720, 820, 920 și până la HTC 8X și HTC 8S.

Este un telefon fabricat cu atenție maximă la detalii, ce dă impresia de rezistență în timp, materiale fiabile și ergonomie ridicată. Nokia impresionează și de data aceasta. Mai ales că au ajuns la grosimea de 8.5 mm și 138 gr. Nokia Lumia 920 cu specificații similare avea peste 11 mm grosime și 185 de gr.

Ecran și sunet

Nokia-Lumia-925 (9)

4.5 inch cu rezoluție 1280×768 pixeli, panel AMOLED cu panel Nokia ClearBlack. Știu că nu s-a trecut pe vreun ecran cu FHD / 1920×1080 pixeli, dar în majoritatea cazurilor nici nu prea simți diferența între HD și FHD pe 4.5 inch. De aceea consider că AMOLED-ul de 4.5 inch cu rezoluție 1280×768 de pe Nokia Lumia 925 este excelent.

Culorile sunt ușor supra-saturate, de zici că funcționează pe modul Vivid. Asta s-ar putea să placă unora și alte persoane să fi dorit tehnologia IPS de la Lumia 920. Impresionează și prin luminozitate, se vede destul de ok și sub acțiunea directă a razelor de soare. La baza ecranului sunt trei taste capacitive specifice Windows Phone 8, au optat pentru Corning Gorilla Glass 2 în protecția display-ului. Touch-ul funcționează precis, răspunde prompt comenzilor.

Sunetul provinde de la boxa dispusă pe spatele lui Lumia 925, la bază. Impresionează prin volum și calitate, claritate. Și la volum maxim nu distorsionează. Căștile incluse în pachet sunt negre, intraauriculare. Oferă un sunet excelent. Nu i se poate reproșa nimic la acest capitol. Aș zice că atunci când ai telefonul în mod landscape s-ar putea să obturezi boxa cu degetele. Jack-ul de 3.5 mm este în partea superiorară și reglarea volumului se face din lateral dreapta, tastă bine profilată și ușor de accesat.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Nokia-Lumia-925 (10)

Nu avem o revoluție hardware față de celelaltele telefoane de top cu Windows Phone 8. Au ales un CPU Qualcomm dual-core la 1.5 GHz, 1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare. Cei 16 GB sunt oarecum suficienți, dar pentru un smartphone de top la nivelul lui 2013 mi-aș fi dorit mai mult. Lipsește slotul pentru microSD și s-a ajuns ca telefoane precum Lumia 520 sau 620 cu slot pentru microSD să aibă un spațiu de stocare mai mare decât Lumia 925 care-i poziționat în categoria de top. Ar fi fost de bun augur dacă se mergea direct pe 32 GB și astfel microSD-ul devenea inutil.

Microsoft a mizat pe câteva configurații hardware, toate de la Qualcomm. Sistemul de operare este optimizat și funcționează fără lag sau întârzieri în meniu pe un CPU dual-core, 1 GB RAM, Adreno 225 GPU. Nu s-a făcut trecerea până acum la niciun smartphone cu WP8 spre display FHD și CPU quad-core, deși până la sfârșit de an vom vedea și un astfel de telefon cu software Microsoft.

Windows Phone 8 a primit un update recent, dar nu s-au schimbat mai nimic la nivel de interfață. Totuși, Nokia a tras tare și a adus câteva aplicații ce permit un nivel superior de experiență pe foto și video. Aici aș include: Cinemagraph, Nokia Pro Cam, Nokia Smart Cam, Panorama.

Windows Phone 8 este un sistem de operare cu o interfață originală bazată pe tile-uri ce afișează informație legată de aplicațiile pe care le reprezintă. În linii mari, Windows Phone 8 prin Modern UI a preluat interfața grafică de la Windows Phone 7. Așa că dacă ai un Lumia 610, 710, 800 sau un Lumia 925 vei sesiza că în proporție de 80 – 90% sunt identice. Nu știu dacă-i rău sau bine. Microsoft a mers pe aceeași idee, cu mici retușuri.

WP8 rămâne alegerea celor care-și doresc altceva. Puncte PRO ar fi viteza cu care te plimbi prin interfață, simplitate, viteză în browsing. Microsoft promite a livra update-urile de software la timp, un producător hardware nu are voie să customizeze interfața grafică precum se întâmplă la Android.

Și prin magazinul de aplicații au început să apară multe noutăți. Sunt aplicații oficiale de Facebook, Twitter. Ar trebui să ajungă și una legată de YouTube. Google și Microsoft joacă un fel de alba neagra cu YouTube. Microsoft pune o aplicație în store, Google se plânge de ea și este înlăturată. Google vrea să țină în șah Microsoft cu inexistența aplicațiilor sale oficiale pentru servicii precum  Gmail, Google+, YouTube etc. Atunci când Windows Phone 8 va avea priză în piață, va crește ca market share și Google va fi prezent mai puternic. Aș putea da exemplu iOS unde au făcut aplicații mai rapide și mai frumoase decât cele similare de pe Android.

Un buton pe care nu prea-l vei folosi la orice smartphone cu Windows Phone 8 este cel de search. Căutarea web se face prin Bing / motor de căutare al Microsoft. Rezultatele sunt slabe pe plan local și nu se compară cu Google.

Sunt mai puține jocuri pentru Windows Phone 8 față de App Store ( iOS, Apple) și Play Store (Android, Google). Lipsesc titluri cu milioane de downloads. Asphalt 8: Airborne va ajunge în timp util și pe Windows Phone 8, deja disponibil pentru iOS și Android.

Windows Phone 8 este un sistem de operare matur care livrează o experiență completă, de la editarea de documente office (word, excel, power point) până la vizionarea de clipuri, muzică, aplicații etc.

Performanță

Nokia-Lumia-925 (11)

L-am trecut prin câteva teste de benchmark pe care le-am reunit într-un tabel:

Smartphone

Teste de benchmark

Nokia Lumia 925

AnTuTu Benchmark*

Am instalat aplicația, rulează, dar când să afișeze rezultatele te scoate pe ecranul de start

BrowserMark 2.0

1554 puncte

HTML5test

320 puncte cu Internet Explorer pentru Windows Phone 8

MultiBench 2

CPU Bench Score – 17646;

Data Transfer Bench Score – 24307;

Memory Bench Score – 2586;

Graphics Bench Score – 37253.

Benchmark Free

7.9 la toate capitolele: CPU Integer, CPU Float, Memory, Storage Read, Storage Write

PhoneMark

CPU – 897 (2370 msec);

Memory – 974 (12322 msec);

Graphics – 592 (2026 msec);

Storage – 940 (2244 msec).

* Ciudat că la AnTuTu Benchmark nici informațiile nu sunt afișate corect. Spune că rezoluția ar fi de 480×800 pixeli și că sistemul de operare este derivat din Windows CE.

Conectivitate

Nokia-Lumia-925 (8)

Nu-i lipsește mai nimic. Știe 4G cu viteze de până la 100 Mbps și în 3G descarcă cu un maxim teoretic de 42 Mbps. Se adaugă Wi-Fi în standardele a/b/g/n, dual-band, Wi-Fi hotspot, bluetooth 3.1, NFC, A-GPS și GLONASS.

În partea superioară au poziționat slotul pentru microSIM, microUSB, jack de 3. 5mm. În lateral dreapta dați de tasta pentru reglarea volumului, tasta de power și tasta dedicată pentru camera foto și video de 8.7 Megapixeli. La bază și în stânga nu veți da de niciun element de conectivitate.

Funcționează ireproșabil în ce privește conexiunea Wi-Fi cât și pe 3G, 4G. În apelurile de voce veți remarca amplitudinea volumului, vocea interlocutorului redată clar și zgomotul ambiental ușor redus. Este unul din acele telefoane pe care-l auzi bine și atunci când este zarvă în jurul tău.

Cameră foto și video

Nokia-Lumia-925 (4)

A ridicat standardele în ce privește calitatea foto și video pe telefoanele din seria Lumia și aș putea spune pe telefoanele cu WP8. Singurul smartphone care se descurcă mai bine este Nokia Lumia 1020. Ai buton dedicat pentru captarea fotografiilor și clipurilor video cât și pentru deschiderea aplicației foto & video. Nokia Pro Cam facilitează un control complet asupra celor 8.7 Megapixeli, setezi tot felul de elemente și pe alocuri amintește de un DLSR-u care în modul Manual te lasă să setezi după bunul plac.

Câteva capturi de ecran din aplicația camerei foto și video de la Nokia Lumia 925 cât și din Nokia Pro Cam:

Și galeria foto făcută cu Nokia Lumia 925:

Autonomie

Nokia-Lumia-925 (14)

Baterie de 2000 mAh și o autonomie suficientă de mare ca să trec testul unei zile de utilizare și în condiții de utilizare intensive. Nu prea sunt jocuri cu care să pierzi minute bune, dar cu browsing, descărcat aplicații s-a descurcat bine. Nokia Lumia 925 iese în fața lui GALAXY S4 și HTC One în ce privește autonomia.

Preț

La Orange îl găsiți la prețul de 439 euro fără semnarea unui contract sau la 59 euro cu Pantera 49 / 49 euro, 4000 de minute sau SMS-uri în rețea, 450 de minute naționale și internaționale către fix, 450 SMS-uri naționale, internet pe mobil nelimitat.

Concluzii

Nokia-Lumia-925 (13)

Nokia Lumia 925 este un smartphone complet cu câteva puncte PRO care-l recomandă celor ce caută un telefon cu un soft diferit ca nivel de concept față de iOS și Android, cu 8.7 Megapixeli ce livrează fotografii excelente și calitate în clipurile video, dar mai bine să vedem punctele PRO și CONTRA plus nota finală.

PRO

– design premium, materiale de calitate și finisare pe măsură;

– display ce afișează culorile vii, unghi de vizualizare și nu reflectă deranjant spațiul ambiant, lizibil și sub acțiunea razelor de soare;

– sunet puternic, clar, căști intraauriculare ce impresionează în mod plăcut;

– interfață originală, fluență și viteză în browsing;

– tehnologia PureView de la camera foto și video, Nokia Pro Cam și multiple alte facilități ce-l transformă într-un camera phone ad-hoc;

– autonomia peste media smartphone-urilor cu Android, 2000 mAh gestionați eficient;

CONTRA

– lipsa jocurilor cu mare priză la public din App Store și Google Play;

– oarecare monotonie la nivel de interfață grafică și mai ales dacă se face comparație cu Windows Phone 7.

Nota finală – 9.42

Cel mai bun smartphone cu Windows Phone 8 testat în 2013.

Smartphone

Nokia Lumia 925

Design

9.5

Display și sunet

9.0

Hardware, sistem de operare și Performanță

9

Conectivitate

10

Foto și video

10

Autonomie

9.5

Preț

9

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.