Am testat un notebook din categoria business ce urmează a fi importat în țara noastră din aprilie 2016. Linia de laptopuri PRO a ASUS primește o actualizare la nivel de software și putere de procesare. Apropo, acesta este și primul review internațional pentru ASUS PRO B8430UA. Nu trebuie să ne credeți pe cuvânt, faceți o căutare pe Google.

Mai întâi trebuie să stabilim cui se adresează un astfel de produs, un laptop business trebuie să ofere versatilitate, design clasic, fiabilitate, diverse elemente pe partea de securizare a datelor. Mă rog, dacă bugetul îți permite, merge a fi utilizat de către oricine, nu există o limită de vreun fel. Prețul este cel ce nu-l transformă într-un notebook mainstream. Repet, ASUS PRO Advanced B8430UA se adresează organizațiilor private sau guvernamentale, acolo unde anumite standarde sunt cerute în mod strict.

Destul cu diatriba și să trec la recenzia propriu-zisă, specificațiile hardware:

specificatii-ASUS-PRO-B8430UA

Design
ASUS-PRO-B8430UA (12)

ASUS România ne-a oferit un sample, o versiune dezvoltată înainte de lansarea comercială propriu-zisă. În pachet pe lângă laptop primiți încărcătorul, manual cu instrucțiuni de utilizare și certificatul de garanție. Dacă nu mă înșel se oferă și o husă. Personal, l-am luat de la ei cu încărctor, direct în rucsac, fără să mai iau și cutia lui PRO B8430UA. Mă rog, până la urmă contează ce știe și mai puțin ce accesorii îl însoțesc.

Ca design l-aș considera clasic, forme rectangulare mai pronunțate, multe linii drepte, capac negru ce evidențiază sigla argintie a ASUS, display-ul flexează la 180 de grade (ecranul ajunge a fi în linie cu tastatura & partea hardware), logo-ul ASUS PRO deasupra cititorului de amprente. Arată business, fără elemente lucioase care să atragă atenția.

Remarc și calitatea materialelor, finisarea la cote înalte cu care ASUS ne-a obișnuit pe ultrabookurile sale. ASUS B8430U nu se va demoda prea curând ca design, fiabilitatea este un alt element pe care ASUS mizează la astfel de produse. Nu cumperi un laptop business ca să-l schimbi la 1 – 2 ani.

Display-ul este ranforsat cu fibră de carbon pentru un spor de rezistență structurală. Aluminiu în jurul tastaturii, iar ASUS PRO 8430UA respectă standardul MIL-STD-810 al Armatei Americane (rezistență la utilizarea în temperaturi scăzute și temperaturi ridicate, dar și la variații rapide de temperatură, expunere la praf și nisip, șocuri date de transport etc).

La bază sunt patru piciorușe din cauciuc ce contribuie la partea de grip când notebook-ul este pus pe birou, am remarcat că și pe o masă de sticlă nu alunecă. Remarc și înălțimea celor 5 elemente astfel încât un lichid ar putea să curgă pe sub laptop, fără să atingă componentele sale interne. Baza laptopului este îmbrăcată într-un plastic mat, ușor rugos, de bună calitate, șuruburile la vedere astfel încât ai acces la componentele sale, fără prea mare bătaie de cap, în eventualitatea unui upgrade, spre exemplu.

Bateria nu este detașabilă, cântărește puțin peste 1.7 kg, între 14 și 19 mm grosime. Nici nu-l simți când îl pui în geantă sau rucsac. Nu joacă în categoria muscă sau pană, dar nici nu te trece de granița a 1.8 – 2 kg. Mai ales că ASUS a folosit metal în mod extensiv, hardware puternic și elemente de conectivitate diversificate.

Ecran și sunet

ASUS-PRO-B8430UA (20)

LED backlight de 14 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, tratat anti-glare. Ai parte de un display mat, ce nu reflectă spațiul ambiant, non-tactil. Nu impresionează la unghiul de vizualizare și nici la luminozitate. Totuși, un laptop de business nu trebuie comparat cu unul dedicat multimedia ce excelează la capitolul ecran. Îl ai pe birou, ești în fața lui și-l reglezi după cum îți este mai bine. Cum spuneam și mai sus, flexează la 180 de grade.

Sunetul de pe ASUS B8430U este asigurat de către două difuzoare poziționate în lateral dreapta și stânga, la baza sa. Ai parte de un sound destule de puternic, calibrat în mod judicios, bass suficient. Repet, nu avem un laptop multimedia. Nu achiziționezi un notebook de gen ca să asculți muzică la serviciu, dar una peste alta se achită cu brio, se vede experiența ASUS.

Hardware, sistem de operare și aplicații

ASUS-PRO-B8430UA (24)

A fost actualizat la nivel hardware, primind un procesor Intel Core i7 din familia Skylake la 2.5 GHz. Placa grafică este de tip integrat, Intel HD Graphics 520 și își ia 1 GB de memorie RAM. Dispune de 12 GB RAM și spațiu de stocare format dintr-un SSD de 120 GB și un HDD de 1 TB, ambele de la Hitachi.

Este suficient de puternic ca să aducă browsing în regim rapid, Office în condiții optime, rulează și majoritatea jocurilor, deși nu a fost conceput pentru asta. Excepția fiind formată din jocurile cu grafică complexă, de ordinul a zeci de GB. Pe acestea nu le duce, dar, repet, vorbim de un laptop de business, gândit pentru alte operațiuni.

Rulează Windows 10 Pro în versiunea 64-bit. Prin intermediul lui ASUS PRO B8430U pot spune că mi-am informat o impresie cât de cât asupra cele mai noi iterații software de la Microsoft. Trecerea de la Windows 8.1 la Windows 10 necesită un timp de acomodare, destul de multe elemente sunt schimbate, de la butonul de start și până la setările propriu-zise. Presupun că după câteva săptămâni te adaptezi la W10.

structura-interna-ASUS-PRO-8430UA

Șuruburile sunt la vedere și un eventual upgrade hardware se face fără vreo mare bătaie de cap, chiar și un utilizator de nivel începător sau mediu se descurcă în a face modificări la nivel de spațiu de stocare și memorie RAM.

Aplicații preinstalate pe ASUS PRO B8430U:

3D Builder – un joculeț interesant;

ASUS GIFTBOX – cuprinde câteva aplicații: ASUS LifeCam – editare a fotografiilor, Flipboard, The Free Dictionary by Farlex, Evernote Premium pe 6 luni și Adobe Creative Cloud cu reducere de 20%

Calculator, Calendar, Cameră foto, Companion Mobil, Filme și TV, Fotografii, Magazin, Mail, Meteo, Persoane, Reportofon, Căutare, Sport, Știri;

CyberLink PhotoDirector 5 – suită de editare a fotografiilor;

CyberLink PowerDirector 12 – suită de editare a clipurilor video;

Evernote – notițe salvate în cloud;

Flipboard – revistă ad-hoc în format digital ce compilează conținut din diverse surse;

Microsoft Edge – noul browser pe care Microsoft l-a adus în Windows 10;

Microsoft Office – varianta full pentru o perioadă limitată;

Microsoft Sollitaire Collection – pentru cunoscători, înainte de apariția Facebook era cea mai utilizată metodă în a omorî timpii morți de la serviciu;

Muzică Groove – aplicație ce permite gestionarea colecției personale de muzică;

Netflix – acum cu suport și pentru țara noastră:

OneDrive – stocare în cloud;

OneNote – alternativă la Evernote;

TripAdvisor – pentru momentele în care vrei să-ți programezi obiectivele dintr-o excursie.

Gameloft Games = suită de jocuri Gameloft recomandare spre a fi descărcate pe PC: Asphalt 8: Airborne, GT Racing 2 – The Real Car Experience, Rival Knights, Captain America – The Winter Soldier etc.

Nu cred că are rost să spun că se descurcă exemplar în browsing, în rularea aplicațiilor din magazinul Windows, în redarea conținutului 4K, nu întâlnești întârzieri în meniu la nivel de interfață. Își face datoria cu brio în orice sarincă i-ai trasa. Remarc sileționzitatea sa, mai ales că în majoritatea timpului te rezumi la folosirea aplicațiilor stocate pe SSD-ul de 120 GB, când HDD-ul intră în sarcină ai parte de un zumzet slab perceptibil.

Pe partea de securitate oferă compatibilitate cu PXE – Preboot Execution Environment, bootezi o imagine software aflată pe un server la distanță înainte de a intra în sistemul de operare al PC-ului, sunt diverse opțiuni în sectorul de boot ce permit acest standard gândit în mod special pentru mediul corporate / specialiști IT etc.

ASUS Business Manager sosește preinstalat și este o unealtă importantă ce combină elemente legate de update la nivel de drivere și BIOS, securitate cu soluții concepute de către compania taiwaneză: USB Lock, PC Cleanup și ASUS FingerPrint, partea de backup și recuperare, informații legate de sistem, customizare a modului de funcționare în Power Saver.

ASUS PRO B8430UA are suport pentru modulele TPM  (procesor criptografic ce oferă un plus pe partea de securitate, este un layer suplimentar de securitate atunci când accesezi platforme software, util pentru organizațiile ce lucrează cu date importante). Se adaugă și suportul de citire al smart cardurilor, tot pentru securizarea datelor de pe PC.

Conectivitate

ASUS-PRO-B8430UA (9)

Wi-Fi ac + dual-band pe 2.4 și 5 GHz + bluetooth 4.1 + conexiune la internet pe fir cu viteze de până la 1000 Mbps. În lateral stânga se află jack-ul de încărcare al acumulatorului încorporat, 2 x USB 3.0, VGA, miniDisplayPort și jack de 3.5 mm. VGA-ul este un conector încă cerut în mediul business, asta pentru că majoritatea proiectoarelor au rămas pe acest standard mai vechi. Păcat că au ales să nu pună și un HDMI pe lângă VGA și DisplayPort.

ASUS-PRO-8430UA-laterala-stanga-si-dreapta

În dreapta sunt următoarele elemente de conectivitate: cititor al cardurilor SD, 2 x USB 3.0, RJ-45-ul și Kensington Lock. Cititorul de amprentă îl regăsiți sub tastatură, în colțul din dreapta jos. Marea lipsă este HDMI-ul. Deasupra ecranului se află camera web HD / 720p și senzorul ce măsoară luminozitatea ambientală, microfonul integrat are suport pentru asistentul vocal Cortana din Windows 10.

Pe Wi-Fi ac și internetul gigabit de acasă + router Wi-Fi ac de la D-Link, în SpeedTest a atins: 280 Mbps la download și 165 Mbps la upload. Se oferă și opțiunea de a-i implementa un modul 3G / 4G cu cartelă SIM, un feature de luat în calcul pentru cei ce călătoresc mult.

Tastatură și touchpad

ASUS-PRO-B8430UA (18)

Tastatură iluminată, soft, taste clar definite cu o cursă un pic mai lungă față de alte notebook-uri, touchpad de dimensiuni apreciabile + controale dedicate pentru click dreapta și stânga, trackpad în stilul cu care ne-a obișnuit seria Thinkpad de la Lenovo. Tastatura are o certificare legată de rezistența la vărsarea accidentală a unor lichide pe suprafața sa.

ASUS-PRO-B8430UA (14)

La tastatură m-am adaptat rapid, te îmbie să scrii mult, dă un feedback plăcut. Touchpad-ul este de-a dreptul responsive, soft ca și tastatura pe partea de feeling. Are suport pentru diferite gesturi (swipe din stânga spre dreapta – te duce spre ultima aplicație rulată în Windows 10, swipe de la dreapta spre stânga – acces la setările rapide din lateral dreapta, slide cu două degete – scroll în stilul celui făcut cu mausul, în plan vertical sau orizontal etc).

ASUS-PRO-B8430UA (17)

Recunosc că nu prea sunt obișnuit cu trackpad-ul și nu l-am utilizat în mod extensiv, dar am înțeles că unora le dă dependență și aduce un plus la capitolul operabilitate & viteză.

Autonomie

Bateria încorporată aduce o autonomie mare, un alt element PRO important pentru acest laptop. Cu luminozitatea la maxim și cu laptopul setat în modul Performanță Înaltă reușește a atinge 4 – 5 ore de utilizare, în modul Economisire Energie cu luminozitatea la 50% reușește a trece și de 7 – 8 ore de autonomie.

Preț

Urmează a debuta în România de la începutul lui Q2 2016, undeva în luna aprilie. Vă reamintesc, citiți un review în premieră internațională. Pe niciun alt site din world wide web ni găsiți informații legate de B8430U.

Prețurile urmează a fi cuprinse între 5300 – 6300 lei.

ASUS PRO B8430UA cu 120 GB de tip SSD – aprox. 5300 lei;

ASUS PRO B8430UA  cu 120 GB SSD + HDD de 1 TB – în jur de 5600 lei;

ASUS PRO B8430UA cu 240 GB SSD + HDD de 1 TB – 6300 lei.

Concluzii

ASUS-PRO-B8430UA (26)

ASUS PRO B8430U este gândit spre a se plia pe clientela business sau din organizațiile guvernamentale, un produs conceput să ofere un nivel ridicat de protecție a datelor, dar și cu dorința de a oferi suficientă putere de procesare, deși nu are o placă grafică dedicată. Pentru mediul business, procesorul Intel Core i7 Skylake + 12 GB RAM = mega-suficient.

PRO

 • materiale de bună calitate, design ce nu se demonetizează, inspiră ideea de fiabilitate, rezistență în timp;
 • Windows 10 și o experiență în utilizare fără cusur;
 • sunet clar, bine definit;
 • gândit pentru mediul business, multiple opțiuni de securizare a datelor;
 • autonomie mare.

CONTRA

 • lipsă HDMI;
 • luminozitate display relativ modestă

Galerie de imagini cu ASUS PRO B8403UA:

Despre autor

Co-Founder GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Allview X4 Soul, Samsung GALAXY Tab S2 8.0, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și laptopurile ASUS ROG G551 și ASUS Zenbook UX310UQ. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.

 • Master_B

  În comparație cu Dell xps, pare cu o “epocă” în urmă în ceea ce privește designul…
  Ok, nu numai Asus, până și MacBook-urile par demodate:))

  • Victor N.

   In general laptopurile Dell bat la fund Asus si Lenovo la capitolul design si build quality.

  • Nicolae Tulica

   Total adevarat! Dar cu ce costuri si nume?

  • Victor N.

   Nu pe ce costuri,pe ce segment?
   Ia un notebook Asus si unu Dell,se zicem de 2000 lei,si compara-le. Primul e o trambulina si al 2lea un Panzer.

  • Nicolae Tulica

   se pare ca nu ai inteles despre ce laptop s-a discutat in articolul de mai sus. si cam cat costa unul din gama bussines dell!

  • Victor N.

   Se pare ca nu ai inteles ge inseamna “in general”.

  • Nicolae Tulica

   In general nu compari un system din gama bussines cu celelalte!

  • Master_B

   Design clasic pentru clasa bussines va fi în curând o legendă pentru cei mai neinspirați. Nu este un secret că noua linie Dell Latitude se inspiră de la seria XPS.

 • Pingback: Notebook ASUS PRO B8430UA – review « InfoZAP()

 • Lucian

  3D Builder e inclus in Windows 10, si e defapt o aplicatie pentru crearea obiectelor 3D. E compatibila cu majoritatea imprimantelor 3D.

 • Rebelulll

  E performant, nu contest asta, dar designul lasa de dorit, ASUS ne-a obisnuit cu notebook-uri subtiri, nu ca acesta.

 • Mihai Moga

  Ce inseamna cu adevarat categoria business? daca luam acest laptop ca si etalon. Daca e sa scoatem din schema arhitectii , inginerii, designerii si artistii care nu ar da bani pe acest laptop din cauza lipsei de performanta. Ce categorie mai ramane sa complete nisa business? Contabilii care pot face acelasi lucru pe laptop de 1500 lei?

  • Victor N.

   Nici eu nu reusesc sa imi dau seama ce il face bussines sau ce il include.
   Sunt notebookuri la 4000 lei mai performante ca asta.Puteau arunca macar o placa video dedicata.

  • Robert

   Are “pro” in denumire. Asta il face business. Ca-n rest…

  • Mihai Moga

   Macar daca ii puneau un ecran touchscreen cu stylus.

 • Victor N.

  Ce ma intriga pe mine e urmatorul lucru: De ce costa cu 1000 lei mai mult versiunea cu SSD de 240 si HDD de un TB cand se vede clar din imagine ca sunt parti user-replaceable si le pot schimba tu pentru mai putin de atat?
  Si ca bonus primesti oportunitatea de a alege tu componentele.

  • Nicolae Tulica

   Costa fiindca o componenta instalata pe un system bussines difera cu mult ca fiabilitate si performanta de una care a fost instalata pe un system de 2000lei chiar daca este fix aceeasi compomenta “aparent”. Spre exemplu: Din cele 1000 de produse finite testate: primele 10 pleaca la produse gen : Dell ,HP Elitebook, Thinkpad, Macpro, si mai nou Asus. iar cele ieftine care le gasesti la emag tot primele 10, dar, din coada. Componentele pe un system bussines sunt facute sa tina(garantate, nu la noroc). Acum tu alegi. Si nu, nu te-am luat in colimatoriu , doar discut!. O seara buna! ca si idee, cei care se ocupa cu laptopuri refurbushied ii tine camasa sa iti dea garantie pentru 3-5 ani, pe cand unul nou de 2000lei iei maxim 2 ani, sau 1 an(vezi selgros). Acum fa tu calculele si vezi ce-ti da la toamna cand ai sa culegi bobocii

  • Victor N.

   Sunt de acord cu durabilitatea celor din segmentul bussines pentru ca nu stai sa le schimbi la 2-3 ani.Iar daca te uiti pe pcgarage de exemplu ai sa vezi ca cele bussines au garantie pentru 3 ani(in cazul dell aceeasi perioada ca pt segmentul consumer),desi teoretic sunt facute sa reziste 5-10 ani poate.

   Nu sunt de acord cu parte de SSD. Desi se practica pentru SSD-uri de buget gen Patriot Blast si V300,low end ,nu cred ca esste si cazul Samsunt EVO sau PRO 850 pe care le gasesti acum.

  • Nicolae Tulica

   Si acum CA am inceput sa ne intelegem iti dau un exmplu.: de curând am cumpărat un asus la 2000lei, pe când puteam să cumpăr un refurbished mult peste ca fiabilitate la aceeași bani. Comparând cu un hp elitebook 8450(sau ceva de genul) care are două clape pe spate și ai scos tot capacul( esti gata de curățenie și upgrade) eu am nspe șurubele și câteva cleme invizibile de rupt. La unele bussines unitatea optică o scoți tot pe bază de slide cu buton și ghici ce?: ai făcut upgrade. Să mai menționez ca, carcasa de pe lângă taste dansează atunci când tastez? Și nu se întâmplă doar la al meu. Cunosc din gamă 3000lei cu i7 și toate cele. Și acum venind voba de î-uri , la unul din gamă bussines te alegi cu procesor vpro, și carcasă unplug and play.Plus multe altele care nu are rost să la enumăr. Dacă mai ai dubii, dai cu search.

  • Victor N.

   Acest lucru este definitoriu pentru Asus,nu pentru clasa consumer deopotriva.
   Iti spun asta pentru ca am un laptop Dell la 2000 lei ,la care din 2 suruburi i-am scos jumatate din spate si sunt gata de upgrade.Din 2 cleme ii scoti tastatura ,dintr-un surub ii scoti unitatea optica s.a.m.d.Nu se compara cu un laptop bussines de 6000 lei unde totul e facut iasa afara ASAP ,dar totusi.Ideea e ca trasaturile se intrica in functie de producator.

   Ai sa vezi laptopuri usor de dezasamblat de la HP,Dell sau Lenovo si ai sa vezi niste cosciuge de la Asus si Acer.

  • Greuceanu

   Fără supărare,dar cred că vorbiți amândoi în completă necunoștință de cauză despre laptopurile Asus!
   Am petrecut ore în șir lângă proprietarul magazinului IT de unde mă aprovizionez de peste 12 ani,am văzut zeci de modele de laptopuri desfăcute în fața mea în cele mai mici componente,deja la nivel basic mă pricep și eu să le dezasamblez.
   Laptopurile cele mai păcătoase din punct de vedere al demontării în părți componente sunt de departe cele de la HP,au zeci de șuruburi exterioare și interioare,este un coșmar pentru lucrătorii IT să desfacă unul pentru o curățare generală sau pentru orice fel de reparație.
   Crede-mă că am asistat la astfel de operațiuni de zeci de ori,cele de la Asus sunt “prajitură” din acest punct de vedere,după ce defaci capacul exterior sunt foarte ușor de demontat în părți componente exact opus decât încercați voi să spuneți.
   Despre cele Dell nu comentez,posibil să fie la fel de ușor de demontat ca cele Asus,cert este că Asus nu a avut niciodată coșciuge cum eronat încerci să acrediezi ideea.

 • Nicolae Tulica

  Se pare ca multi din cei care comenteaza nu inteleg la ce clasa se incadreaza acest laptop! Este business. Documentati-va si apoi comentati.

  • Andrashi

   Ce îl face sa fie business? Aceasta este întrebarea pusă de toți? Dacă știi tu, te rog iluminează -ne!

  • Nicolae Tulica

   http://www.google.com
   informatia costa cel putin, timp!

  • Andrashi

   Inteligent răspuns, n-am ce spune…

  • Nicolae Tulica

   Spui CA ai detinut in thinkpad, ma astept ca macar tu sa nu iti pui intrebari!

  • Andrashi

   Pai asta este si ideea: nu înțeleg de ce acest laptop este încadrat la Business

  • Greuceanu

   Păi ce nu ai înțeles?
   Pentru că țin componentele mai mult! :)

  • Nicolae Tulica

   E precum ferestrelea alea din reclama : “facute sa dureze, sa dureze, sa dureze”

  • happyday

   E biznis fiindca-l poti tine sub brat pe post de mapa. Cre’ ca… :)

 • Andrashi

  Felicitări Emil! Felicitări echipa gadget.ro!
  Cred ca următorul pas logic, având în vedere aceasta exclusivitate (și totodată premiera la nivel internațional), este sa aveți, cel puțin acest articol și în engleză…
  Spor la cât mai multe astfel de premiere!

 • Pingback: ASUS Eee PC 1005HA 10.1 Inch Notebook – PC Deals()

 • Greuceanu

  Cred ca sunt cam putini oameni de afaceri pe aici,care comenteaza,nu prea e apreciat modelul! :)
  Recunosc ca si eu,ca posesor de ROG,in afara de greutatea inferioara si de facilitatile de securitate,mi se pare o gluma fata de cel detinut de mine.Si asta in conditiile in care lucrez prin natura jobului cu documente Office zilnic si chiar prezentari grafice complexe,implicit cu date confidentiale.
  Un Zenbook Pro de exemplu mi se pare mult mai potrivit pentru business,mai potent,mult mai aratos si la pret asemanator.

  • Nu prea poti sa compari un Zenbook Pro cu B8430.

   Zenbook-urile nu pot fi upgradate la fel de usor, tastatura nu are rezistenta la contactul cu lichidele, nu are nici standardul MIL-STD-810 al armatei americane, nici optiunile pe partea de securizare a documentelor, nici ecran LCD ranforsat cu fibra de carbon.

   Plus ca business inseamna si un design mai clasic. :)

  • Greuceanu

   Daca ai sti cati directori si patroni de firme cunosc cu Zenbook ai fi uimit.

  • Nicolae Tulica

   Eu propun sa faci un articol despre cum si cu ce se mananca un produs bussines, ca sa nu mai sara lumea de cur in sus ca ei isi cumpara cu 4000 un super multimedia laptop.

  • MirceaS

   Parțial de acord cu tine, Emile: câți afaceriști ai văzut tu că se pricep să-și upgrade-ze singuri notebook-ul? Cam zero, nu-i așa? La celelalte, nu am ce comenta…

  • Andrashi

   Eu am deținut Thinkpad, din ultimul an de facultate, pana acum vreo 3 ani, cand am trecut definitiv pe Mac.
   Exact cum spui tu, chiar si un Zenbook sau un Thinkpad sau chiar un MacBook pro reprezintă Business. ( parca mai erau ceva modele pe la HP sau Dell).

  • MirceaS

   De acord cu afirmația ta privind cititorii lui Emil, însă sunt de părere că un notebook de afaceri trebuie să îndeplinească aceste cerințe:
   – construcție solidă dar impecabilă, cu atenție la finisaje
   – carcasa rezistentă la zgârieturi/șocuri moderate
   – tastatură rezistentă la lichide
   – ecran suficient de bun dar rezistent la șocuri
   – greutate cât mai scăzută
   – sisteme și facilități de securitate extinse
   – conectivitate totală
   – performanță înaltă
   – silențiozitate
   – servicii de garanție și suport extinse și privilegiate, dacă e posibil.

   Nu are sens să incluzi în caracteristicile unui notebook PRO posibilitatea ca ”afaceristul” să-și schimbe singur RAM-ul, HDD-ul sau SSD-ul (când poți să-i oferi, de exemplu, serviciu de schimbare gratuită în service-urile de origine, astfel afaceristul simțindu-se ”gâdilat”), pe când hot-swap-ul unității optice cu alt caddy este binevenită.
   Off-the-record:
   Greucene, am și eu un ROG 551JW, motiv pentru care sunt de-a dreptul gelos pe ”scula” asta PRO, pentru că eu nu-mi pot schimba SSD-ul singur, trebuie să-l duc la service altfel risc să pierd garanția… mama lor de netoți :(…
   Tu de care ai?

  • Greuceanu

   G750JS T4029D este modelul meu.
   Un HDD de 1Tb l-am inlocuit cu un SSD Samsung 840 evo de 500Gb,iar HDD-ul l-am facut extern cu un rack.
   Inlocuirea am facut-o din prima luna de la achizitie, fara pieredera garantiei. Laptopul nefiind sigilat pot sa inlocuiesc HDD-ul fara cea mai mica problema, in caz de utilizare a garantiei putand sa fac operatiunea inversa fara probleme in maxim 5 minute cu tot cu deafacut capacul spate.. :)

  • MirceaS

   Foarte bun modelul (vârf de gamă, la vremea lui), super performant încă 5-7 ani de-acum înainte (văd că ai și Blu-ray Player), să-l folosești sănătos și fără incidente!
   Eu mă săturasem de 17”, așa că am încercat ”marea cu degetul”. Adică 15”. Funcționează perfect, ecranul e superb, tastatura impecabilă, un singur cusur are, însă: SSD-ul de 24 GB inclus nu este user-friendly. Asta e…
   Apropo: HDD-ul pe care l-ai mutat în caddy nu se oprește din ”spinning” adică nu intră în sleep mode, nu- așa? :)

  • Greuceanu

   Mulțumesc,și tu la fel!
   Nu am mutat nimic în caddy,laptopul având nativ 2 x HDD de un Tb fiecare,doar am făcut înlocuirea unuia cu SSD-ul cumpărat separat,nu a fost nevoie nici de suport pentru SSD,acesta potrivindu-se destul de bine în locul în care fusese HDD-ul.
   La HDD-ul de 1 Tb rămas in laptop nu am constatat niciun fenomen de intrare în sleep,ca de altfel nici la cel extern identic cu acesta.

 • Ionutz Rosu

  Procesorul respectiv e dual-core :)

 • MirceaS

  Susțin, în mare parte, comentariile și întrebările pertinente ale colegilor referitoare la destinația incertă a acestui laptop și nu înțeleg reacția neprofesională a colegului N. Tulica, care deși se erijează în ”cunoscător”, eșuează în a oferi răspunsuri logice, argumentate, raționale, științifice sau pragmatice.
  HP-ul meu DV7din 2009 avea cititor de amprentă model swype, mă așteptam ca la diferență de 7 ani, Asus să ofere cititor lay-on.
  Iar dacă Business se bazează pe securizarea datelor, de ce nu au implementat Intel Sense, care permitea identificarea facială, plus alte multe facilități? Sau măcar veneau cu o inovație implementată built-in, de genul filtrului de confidențialitate pentru ecran (care există de mult), ca la folosirea în avion (similar) să taie cheful vecinilor de a ”trage cu ochiul” la ce lucrezi.
  Doar zic și eu, nu dau cu parul :)

 • theozanhan

  Salut. Recomandati cooler care scoate aerul cald pe lateral(vacuum cooler ca sa vedeti poze) sau care sa bage aer rece sub laptop(stand)/sau ambele?

  • MirceaS

   Depinde de designul laptopului tău, depinde de poziționarea intake-ului. Dacă aceasta este pe capacul (partea de dedesubt, poziționare monozonă sau multizonă) inferior al laptopului (ca la majoritatea, dealtfel), e mai bine să sufle aer rece înspre capacul inferior și în special către intake.
   Altfel spus, da, este puternic recomandat un cooler sub laptop, în special dacă este de gaming, iar la cele multimedia, după 1-2 ani vechime.

 • Ca si aspect nu pot sa zic ca ultrabook-ul ma impresioneaza. Poate vazut pe viu e altceva. Configuratia (asta e cel mai important) in schimb e una foarte echilibrata si capabila. Procesor quad core i7 de cea mai noua generatie, 12GB RAM banuiesc ca DDR4 si un chip video integrat destul de performant. Daca ultrabook-ul avea si placa video dedicata poate Asus opta pentru un display 2K sau de ce nu 4K. Oricum la diagonala de 14 inch sunt de parere ca rezolutia Full HD e foarte ok. http://www.gadgetlab.ro

 • Pingback: Noile procesoare Core vPro dedicate sectorului business : Gadget.ro – Hi-Tech Lifestyle()