Hardware

ARM a venit cu mai multe detalii legate de noile sale CPU și GPU din segmentul mobile: ARM Cortex-A75 – nuclee ce oferă putere de procesare fără compromis, ARM Cortex-A55 ce se laudă cu eficiență energetică crescută și Mali-G72 – grafică la nivel superior în jocuri și aplicații. 

ARM Cortex-A75 ar fi cu 22% mai puternic față de ARM Cortex-A73. În testele de benchmark a ieșit cu 48% peste A73 în Octane și 34% în Geekbench. Este promisă mai multă putere de procesare, dar și eficiență energetică crescută. ARM a dezvoltat A75 astfel încât să ofere suficientă putere de calcul spre a fi instalat în laptopuri – atât cu Windows, cât și cu Chrome OS.

ARM Cortex-A55 este succesorul lui ARM Cortex-A53, regăsit în peste 1.7 milioane dispozitive la nivel global. Aduce cu 18% mai multă putere în testele single thread, cu 20% peste A53 în Geekbench. Pe ambele procesoare debutează tehnologia DynamIQ ce a fost dezvoltată de la zero spre a suport elemente de inteligență artificială și machine learning.

DynamIQ este o versiune îmbunătățită a big.LITTLE, nu mai sunt clustere separate cu diferite tipuri de nuclee pentru CPU, ci acum într-un singur cluster pot fi regăsite atât ARM Cortex-A75 cât și ARM Cortex-A55. Scalabilitatea este la un alt nivel, flexibilitatea superioară față de ceea ce am găsit până acum. Cei ce implementează ARM Cortex-A75 și ARM Cortex-A55 pot alege să facă tot felul de combinații și aici aduc un exemplu: 1 x ARM Cortex-A75 + 7 x ARM Cortex-A55 etc.

Mali-G72 este succesorul lui G71 și au aceeași arhitectură la bază, doar că G72 ar fi cu 40% mai performant. Eficiența energetică a crescut cu 25%.

Sursa: AnandTech.com

Categorii: hardware
Tag-uri: ARMsmartphone
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.