Software

Fiecare producător hardware își lasă o portiță spre a colecta date pe care să le folosească în procesul de îmbunătățire al smartphone-urilor sale. Pe baza feedback-ului primit în utilizarea de zi cu zi se scrie firmware-ul pe care fiecare dispozitiv îl primește într-o perioadă mai lungă sau mai scurtă de la debutul oficial.

Problema OnePlus este că a fost descoperit când își prelua prea multe informații. Christopher Moore este inginer software și în timpul unui hackathon a realizat prin aplicația OWASP ZAP ce date sunt trimise către serverele OnePlus către OP2-ul personal.

QWASP ZAP permite vizualizarea traficului de internet (intrare și ieșire). Așa descoperit multe cereri făcute de către open.oneplus.net (domeniu deținut de către OnePlus prin Amazon AWS).

Ce date colectează OnePlus?

  • IMEI, adresa MAC, numele rețelelor de telecomunicații;
  • prefixurile IMS, numărul de serie;
  • blocare / deblocare a ecranului, restartările neașteptate;
  • informații legate de conexiunile Wi-Fi;
  • data la fiecare aplicație a fost deschisă.

OnePlus a recunoscut că adună date legate de comportamentul utilizatorilor și că folosește aceste informații spre a dezvolta software-ul în corelarea cu interesele  clienților săi. Au spus că stream-ul de date poate fi oprit pe calea: Settings / Advanced / Join user experience program. Asta pentru unul dintre cele două stream-uri de date preluate de către OP. Al doilea ar fi legat de serviciile after-sales și localizarea terminalului.

Discuția este lungă și cred că merită a fi purtată într-un articol separat. Fiecare companie ce produce hardware Android adună date de pe smartphone-urile comercializate. Unele recunosc, altele fac asta și nu au fost descoperite etc. Important este ca aceste date să nu fie livrate către terți în mod voit sau accidental. Așa s-ar deschide o veritabilă cutie a Pandorei.

Ați remarcat câte cerințe are o aplicație sau joc din Google Play? La câte date din telefon vrea să aibă acces? (uneori chiar înregistrează ecranul, vrea acces la lista de apeluri și mesaje etc).

Sursa: AndroidPolice.com
Categorii: android
Tag-uri:

Despre autor

Co-Founder GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY S8 Plus, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și laptopurile ASUS ROG G551 și ASUS Zenbook UX310UQ. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.