Software

Fiecare producător hardware își lasă o portiță spre a colecta date pe care să le folosească în procesul de îmbunătățire al smartphone-urilor sale. Pe baza feedback-ului primit în utilizarea de zi cu zi se scrie firmware-ul pe care fiecare dispozitiv îl primește într-o perioadă mai lungă sau mai scurtă de la debutul oficial.

Problema OnePlus este că a fost descoperit când își prelua prea multe informații. Christopher Moore este inginer software și în timpul unui hackathon a realizat prin aplicația OWASP ZAP ce date sunt trimise către serverele OnePlus către OP2-ul personal.

QWASP ZAP permite vizualizarea traficului de internet (intrare și ieșire). Așa descoperit multe cereri făcute de către open.oneplus.net (domeniu deținut de către OnePlus prin Amazon AWS).

Ce date colectează OnePlus?

  • IMEI, adresa MAC, numele rețelelor de telecomunicații;
  • prefixurile IMS, numărul de serie;
  • blocare / deblocare a ecranului, restartările neașteptate;
  • informații legate de conexiunile Wi-Fi;
  • data la fiecare aplicație a fost deschisă.

OnePlus a recunoscut că adună date legate de comportamentul utilizatorilor și că folosește aceste informații spre a dezvolta software-ul în corelarea cu interesele  clienților săi. Au spus că stream-ul de date poate fi oprit pe calea: Settings / Advanced / Join user experience program. Asta pentru unul dintre cele două stream-uri de date preluate de către OP. Al doilea ar fi legat de serviciile after-sales și localizarea terminalului.

Discuția este lungă și cred că merită a fi purtată într-un articol separat. Fiecare companie ce produce hardware Android adună date de pe smartphone-urile comercializate. Unele recunosc, altele fac asta și nu au fost descoperite etc. Important este ca aceste date să nu fie livrate către terți în mod voit sau accidental. Așa s-ar deschide o veritabilă cutie a Pandorei.

Ați remarcat câte cerințe are o aplicație sau joc din Google Play? La câte date din telefon vrea să aibă acces? (uneori chiar înregistrează ecranul, vrea acces la lista de apeluri și mesaje etc).

Sursa: AndroidPolice.com

Categorii: android
Tag-uri: OnePlus
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.